Információk, érdekességek

Minden negyedik ember halála trombózishoz köthető

2023. december 02.

Egy kutatás alapján világszerte a mélyvénás trombózis okozta komplikációk halálos áldozatainak száma évente meghaladja az emlőrákban, a közúti balesetekben és a HIV-fertőzésben elhunytak számát összesen. A legtöbben nem veszik elég komolyan a trombózis tüneteit, elbagatellizálják annak következményeit. A trombózis azonban nem válogat, kortól, életviteltől függetlenül is bárkinél kialakulhat! Az október 13-ai Trombózis Világnap alkalmából, a betegség veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Fotó: gettyimages.comMindegyikünk szenvedett már el kisebb-nagyobb baleseteket, amely során valamilyen sebesültést szerzett. Normál körülmények között sérülés esetén testünk vérrögöt formál a vérzés megállítása érdekében, amelyet a seb begyógyulása után testünk lebont és eltávolít. Sajnos azonban ez a folyamat nem mindig e szerint a forgatókönyv szerint zajlik. Előfordul az is, hogy valakinél több vérrög formálódik vagy kialakulásának módja eltér. Ennek következménye a tromboembólia, amelynek egyik fajtája a mélyvénás trombózis. Utóbbiról abban az esetben beszélünk, ha vérrög keletkezik, legtöbbször a láb ereiben – főként a combban és a vádliban, de létrejöhet akár a medence és a kar ereiben is.

Mindezek mellett azonban fontos megemlíteni, hogy a tromboembólia kialakulásának esélye magasabb egyes krónikus betegségek esetében: a kemoterápiát igénylő betegeknél, a HIV-fertőzötteknél, az autoimmun betegségben, valamint a krónikus autoimmun betegségben (lupuszban) szenvedőknél.

Mire figyeljünk különösen? Mik a trombózis tünetei?

A mélyvénás trombózis tünetei első sorban a végtagdagadás, a tésztás tapintású bőr, a végtagok felhevülése, a felerősödő görcsölés vagy fájdalomérzet, illetve a bőr elszíneződése vagy bevörösödése. A kialakult vérrög a végtagokból azonban a véna további részeire is átkerülhet. Így alakulhat ki a mélyvénás trombózis egyik legismertebb szövődménye, a tüdőembólia, amely meggátolja a tüdőbe érkező vér áramlását, és légszomj mellett mellkasi fájdalommal valamint szapora lélegzetvétellel is járhat.

Kik a veszélyeztetettek?

Bár a mélyvénás trombózis kortól függetlenül is kialakulhat, számos kutatás arról számol be, hogy a kor előrehaladtával kialakulásának esélye növekszik. Elősegítheti még a magas vérnyomás, a fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség, a daganatos megbetegedés, a gyulladásos bélbetegség vagy a túlsúly. Kialakulhat műtéti beavatkozást követően is, de akár örökletes is lehet. Tévhitnek számít, hogy a nők – elsősorban a terhesség miatt – vannak leginkább kitéve ennek a „betegségnek”, mivel a felmérések szerint a férfiaknál nagyobb az előfordulási esély.


Beszélgetés Nyári Károllyal: a karácsony meghitt pillanatai és szeretetteljes varázsa

2023. november 26.

Nyári Károly legenda a hazai zenei életben, stílusbeli utazásaihoz pedig mindig a minőséget és eleganciát képviseli. Karácsonyi koncertjére invitálja most az olvasókat!

Fotó: Kaszás Bence– A Patika Magazin olvasói nagy része idős ember. Köztudott Önről, hogy évek óta támogatja fellépével a Szépkorúakat, ahol szeretettel és tisztelettel várják. Mennyire fontos Önnek az idősek támogatása?

Amikor a Szépkorúakra gondolok, mindig hála, szeretet és megbecsülés érzése tölt el. Így, amikor csak lehetőségem adódik, segítek a zenémmel az időseknek, amely különösen fontos a számomra. Szeretném az idős emberek magányát, a sokszor nehéz mindennapjaikat, a betegségek által elviselt gondjaikat megkönnyíteni, mert hiszek abban és tapasztaltam, hogy a koncerteken a zene a Szépkorúak szívét szeretettel és boldogsággal tölti el és lelki feltöltődést nyújt a számukra.

– A koncertek, fellépések megterhelőek fizikailag is. Önnek mennyire fontos az egészségmegőrzés?

Fontos, hogy a koncerteken, fellépéseken a lehető legjobb formában legyek, ezért az egészségemre is fokozottan ügyelek. Mindig odafigyelek az egészséges étkezésre, szerencsére szeretem az egészséges ételeket. Ha időm engedi, nagyon szeretek a két kis unokámmal a jó levegőn nagyokat sétálni, játszani.

– A zongorával, a hangjával egy olyan zenei stílust képvisel, ami soha nem megy ki a divatból, mindig lehet új dolgokat is alkotni. A My Way Sinatra koncerttől kezdve Szenes Iván emlékkoncertig, de említhetném a templomi koncerteket is, sok helyen fellépett idén is. Szeret a stílusok között kalandozni? Melyik az a zenei kirándulás, amit még esetleg jövőbeni tervként tartogat?

Nagyon eseménydús volt az idei esztendő is, az elmúlt időszakban számos emlékezetes koncert és fellépés áll mögöttem, amelyre mindig örömmel gondolok vissza. Lehetőségem volt külföldön is képviselni a hazánkat, májusban Dohában a Nemzetközi Judo Szövetség meghívásának tettem eleget, ahol a Judo Világbajnokság megnyitóján léptem fel. Vagy említhetném, hogy októberben Marosvásárhelyen léptem fel és találkoztam a határon túli magyar közönséggel. Az év hátralévő részében pedig az ünnepi időszakban országos Adventi koncertturnéra indulok. A legfontosabb, hogy bármilyen stílusban, de értéket képviselve, mindig minőségi zenei élményt szeretnék nyújtani a hallgatóknak.

– Idén a karácsonyi koncertet a Budapesti Kongresszusi Központban tartja decemberben nagyzenekar közreműködésével. Kik kísérik ezen a koncerten és milyen dalokat válogatnak az estre?

Ebben az évben is megrendezésre kerül a karácsonyi koncertem, amely már hagyomány, hiszen 16. alkalommal kerül bemutatásra. 2023. december 27-én 19:30 órai kezdettel Budapesti Karácsonyi Koncert címmel a Budapest Kongresszusi Központba várom a közönséget.


Helyek, amiket látnod kell! Kirándulj Budapest 30 kilométeres körzetében!

2023. november 24.

Mutatunk néhány fővároshoz közeli úticélt, amelyek tartalmas programot ígérnek az őszi-téli időszakban is.  

Kirándulóknak és borimádóknak: Etyek
Budapest szőlőskertje a fővárostól mindössze 30 kilométerre található. Az Etyek-budai borvidék a XIII. század óta ismert bortermelő terület, amelyet egykor az ősi Pannon-tenger borított. Távol a főváros zajától idilli környezetben találjuk magunkat; a kilátás csodás, a levegő friss, és a hangulatos pincék láttán szinte hihetetlennek tűnik, hogy Budapest csupán kőhajításnyira található innen. A borkóstoláson túl kihagyhatatlan program a Nyakas-kő megmászása vagy a túrázást kevésbé, a sétát annál innál inkább kedvelőknek Kelet-Közép-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. A filmstúdió 15.000 négyzetméteres kültéri díszlete izgalmas barangolásra hívja a filmrajongókat New York utcáira, a középkori Firenzébe, vagy akár Rómába.

Lélegzetelállító körpanoráma: a Kisoroszi Szigetcsúcs
Ugyan a Kisoroszi Szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi, tavaszi panorámáért is érdemes elhagynunk a fővárost és meg sem állnunk Kisorosziig. A Szigetcsúcsra lejutni legegyszerűbben autóval vagy biciklivel lehet, melyeket vagy a faluban hagyunk, vagy elmegyünk velük egészen a kemping parkolójáig, ahol azonban már fizetnünk kell ezért. Innen aztán még szintén sétálni kell egy keveset a vízig. A partszakasz nagy területet ölel fel, a zsúfoltság ősszel és tavasszal nem jellemző, a gyerekek és házi kedvencek futhatnak egy nagyot, lehet sütögetni és gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. Szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni.


Továbblépés a kutatás-fejlesztésben és automata technológiák

2023. november 22.

Új gyárrészleget avatott szolnoki telephelyén Magyarország egyik fontos gyógyszeripari szereplője, a Béres Gyógyszergyár. A beruházás keretében bővítették kutatás-fejlesztési bázisukat, valamint a készítményeik logisztikai ellátását szolgáló automatizált magasraktárat alakítottak ki. A november 10-ei avatáson Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke mondott ünnepi beszédet.

A Béres Gyógyszergyár az ország legnagyobb, magyar családi tulajdonban lévő gyógyszergyára, a hazai egészségvédő piac meghatározó, piacvezető szereplője. Nevéhez a minőség, a tudományosság, a megbízhatóság, az innovatív szemlélet és a társadalom iránti felelősségérzet társul.

Készítményei 28 éve készülnek saját gyártással, saját kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási háttérrel a cég szolnoki gyártóüzemében, ahol, a jelenlegi beruházást is figyelembe véve eddig 25 milliárd forint feletti értékben történtek fejlesztések. A mostani, részben kormánytámogatással megvalósuló, 8,3 milliárd forint összértékű beruházásban a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, korszerű, 680 m2 területű kutatás-fejlesztési laboratóriumot, valamint egy 6000 raklap tárolására alkalmas, automatizált, 4.120 m2 területű magasraktárat hoztak létre. A fejlesztés keretében az irodai és szociális létesítmények mellett, a környezetvédelmi előírásokat szem előtt tartva, kialakításra került egy hulladék- és veszélyes hulladék tároló épület is. A beruházáshoz laboratóriumi és raktártechnológiai eszközök, valamint gyártógépek vásárlása is kapcsolódott.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében kiemelte: „Az elmúlt évek válságai megmutatták, hogy a szuverenitás politikai és gazdasági értelemben is alapvető fontosságú Magyarország számára. A Béres név egyszerre szimbóluma a magyar találékonyságnak, az önálló gondolatnak és a céltudatos kitartásnak, mindezeken felül pedig a hivatástudatnak is.”


Szürkehályog műtét azonnal – Így kerülhető el a várólista

2023. november 20.

A kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint az országban 12.492-en várakoznak ilyen beavatkozásra, többen, mint bármilyen más műtétre. De mit lehet tenni, hogy elkerüljük az átlagosan 44 napos várakozási időt?

A szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a retináig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, legtöbbször nem derül ki időben, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a szürkehályog a vakság vezető oka.

A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha a kellő figyelmet fordítanánk a 15-20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint jelentősen, akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak az embereknek a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat. Ennek ellenére az EU-országok közül hazánknál csak Romániában végeznek kevesebb szürkehályog-műtétet – derül ki az Eurostat adataiból.

Javíthatók az adatok a műtétek számának emelkedése nélkül?

„Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható – mondja Dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa. – A beavatkozás során a saját szemlencsét egy olyan, akár trifokális műlencsével helyettesítjük, amellyel távolra, középtávra és közelre is egyformán jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...224