Információk, érdekességek

Az első emberi géntérkép

2006. február 12.

2001. február 12-én a Science és a Nature magazin is nyilvánosságra hozta az emberi genóm – az emberi lény molekuláris tervrajza – első olvasatának két, csaknem azonos változatát.

 

Ekkor a világ két vezető tudományos folyóirata két különböző amerikai cég alkotta emberi géntérképet közölt. A Science a Celera Genomics-ét, a Nature a Human Genome Project-ét. Az emberi genóm annak a több mint 3 milliárd bázisnak a sorrendje, amely a sejtmagban lévő dezoxiribonukleinsav (DNS) „létrafokait” alkotja. A géntérkép felfedezése az orvostudomány forradalmát jelenti, ugyanis segítségével lehetőség nyílhat a jövőben bizonyos súlyos betegségek korai megelőzésére is. A géntérképpel lehetővé válik annak felismerése, hogy egy tulajdonságért melyik gén vagy géncsoport felelős, s az úgynevezett csip-diagnosztikával minden egyes ember géntérképe meghatározható lesz.


Négy kórház a szervdonációs lista élén

2006. február 06.

Életet ajándékozó kórház kitüntető címmel ismerte el a szervkivételi riadók szervezését végző Hungarotransplant a Jósa András Kórházban folyó donációs tevékenységet. A cég az elmúlt négy év adatait elemezve adományozta az elismerő oklevelet a szervadás legaktívabb segítőinek, a nyíregyházi mellett, a miskolci megyei, a budapesti Merényi kórháznak és az ugyancsak fővárosi OBSI –nak. Ez a négy intézmény négy év alatt, közel annyi szerv átültetését segítette elő, mint Magyarország összes kórháza egy esztendő alatt.

Videojátékkal fogyasztanák le az elhízott kölyköket

2006. február 04.

A játék lényege, hogy a szenzorokkal ellátott szõnyegen utánozni kell a képernyõn megjelenõ táncos mozgását. 

A japán videogyártó Konami és a Virginia kormánya hároméves megállapodást kötött, hogy az állam 753 iskolájában felszerelik a Dance Dance Revolution játékot.


A gyógyszer betegség esetén orvosság, de minden maradéka méreg

2006. január 22.

A humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezelésérõl szóló 20/2005. (VI. 10.) egészségügyi miniszteri rendelet intézkedik a lakosságnál felhalmozódott, valamint a gyógyszertárakban lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek begyûjtésérõl és kezelésérõl. 
Mindennapi életünket szabályozó és korlátozó intézkedések keretei között éljük, hiszen a szabadság nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindent szabad. Az egyén szabadsága addig terjed, amíg azzal embertársainak életét kedvezõtlen irányba nem kényszeríti.

Ajánlatos a különbiztosítás is

2006. január 13.

A novemberben bevezetett európai egészségkártyával az unió államaiban térítésmentesen vehetõk igénybe a sürgõs gyógykezelések a kinti tb-vel szerzõdött intézményekben. Mivel a legtöbb országban 5-100 euró önrészt kell fizetni, az OEP üzleti biztosítás megkötését is javasolja a külföldre utazóknak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217...218