Információk, érdekességek

Gyógyszerfronton nincs egyezség

2006. augusztus 11.

Nem közeledett a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) és az Egészségügyi Minisztérium álláspontja a patikaliberalizáció ügyében - ez derült ki a tárca és a kamara képviselőinek tegnapi találkozóján.

 

A lapzártánk után végződött egyeztetésen az MGYK ismét elvetette, hogy könnyítsenek a patikalapítás szabályain, s nem támogatta azt sem, hogy egyes, vény nélküli medicinákat ne csak gyógyszertárban, hanem például benzinkútnál is lehessen árusítani.


Koalíciós viták az egészségügy átalakításáról

2006. augusztus 09.

Az egészségügy átalakításában több ponton eltér a szocialisták elképzelése az SZDSZes vezetésű szakminisztériumétól, sőt még a kormányétól is. Az MSZP a vizitdíj helyett minden egészségügyi szolgáltatás után számlát állíttatna ki, s az azon szereplő költségek egy részét a beteggel fizettetné meg. A több-biztosítós rendszer bevezetéséről pedig elhalasztaná a döntést, noha a kormány nemrég hozta azt előre.

Pár év múlva jöhet az AIDS-tapasz

2006. augusztus 08.

Egyelőre minden, AIDS-tapasszal végzett kísérlet sikeres volt, így ha a gyógyszer embereken végzett vizsgálatok során is hatásosnak bizonyul, pár éven belül megkezdődhet a készítmény magyarországi gyártása.

 

Az úgynevezett terepiás vakcinával való gyógyítás egy teljesen új eljárás, amely könnyen elképzelhető, hogy nemcsak az AIDS-szel, hanem más - akár daganatos - betegségekkel szembeni küzdelemben is sikeres gyógymód lehet - mondta lapunknak a gyógyszer kifejlesztésében vezető szerepet vállaló kutatóorvos, Lisziewicz Julianna.


Több jog és felelősség kerül a háziorvosokhoz

2006. augusztus 07.

A háziorvosi jogosítványok bővítéséért cserébe a páciensek hatékonyabb gondozását várja az egészségügyi tárca. Az orvosok viszont azt kérik, hogy a személyiségi jogokra hivatkozva legalább őket ne zárják el betegeik adataitól.

 

 - Miközben mindinkább a háziorvosok gondjára kellene bízni a betegeket, egy sor jogszabály a szakorvosok, illetve kórházak felé tereli őket - mondja Füredi Gyula háziorvos, az egészségügyi tárca szakértője. - A gyógyszerek, illetve a gyógyászati segédeszközök felírásánál, a rendelhetőség megújításánál, felülvizsgálatánál vannak leginkább olyan korlátok, amelyek fölöslegesen követelik meg a szakorvost, s korlátozzák a családok orvosát.


Megkezdődik a társadalmi vita

2006. július 28.

Tegnaptól bárki megtekintheti az egészségügy Zöld könyvét, ugyanis a kormány ülése után az anyag teljes egészében felkerült az internetre. Mint a szóvivői tájékoztatón kiderült, a liberális és szocialista kormánytagok között teljes volt az egyetértés, amikor a dokumentumra rábólintottak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...226