Információk, érdekességek

Sok gyógyszer ára emelkedik

2006. június 28.

Megérkezett a patikákba a július elsejei gyógyszerárváltozást tartalmazó lista. Ebből kiderül: 1400 orvosság drágul, 24 az eddigi térítésmentességét is elveszíti. Mintegy 300 medicináért viszont kevesebbet kell majd fizetni a jövő hónaptól.

Doktor úr, van öt perce?

2006. június 24.

Július elsejétől egy új rendelet szerint óránként legfeljebb tizenkét beteg ellátásáért kaphatnak pénzt a szakrendelők. Ezzel több százalékkal csökken a bevételük. A szakorvosok tárgyalni akarnak a minisztérium rapid döntéséről.

 

A szakmai kollégium egyeztetést kezdeményez az egészségügyi tárcával. Noha a szakmai kollégium ajánlása tíz perc, az orvosok vitatják a kormánynak azt a rendeletét, amely legalább öt percben határozza meg az egy betegre szánt időt. A szakorvosi szervezetek egyeztetést kezdeményeznek a szaktárcával az új ellátási szabály miatt.


Lejárnak a régi receptek

2006. június 24.

Már csak új vényeken írhatnak fel gyógyszert, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő- szolgáltatást az orvosok július elsejétől.

 

A doktorok egynegyede - csaknem 14 ezren - azonban még nem igényeltek új típusú, EU-konform receptet.


Nem zárolják a gyógykasszát

2006. június 24.

Nem indokolt, hogy a gyógyszerár-tárgyalások asztalánál a betegszervezetek is helyet kapjanak - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter a Világgazdaság azon kérdésére, mikor várható a támogatások új rendszerének a kidolgozása.

 

A miniszter a gyógyszerpiac egészét átfogó szabályozásra készül. A patikaalapítás szabadságát is vizsgálják, a tb által támogatott orvosságok körében pedig két-három árkategóriát szabnának meg, ám ennek részleteiről nem beszélt. Csupán annyit mondott: Szlovákiában ezzel a módszerrel átlagosan 10 százalékos árcsökkentést értek el.


Spórolás a gyógyszereken: a gyártók biznisze?

2006. június 22.

A pénzügyminiszter a héten bejelentette: 40 milliárdot spórolnának a gyógyszerkasszában. Ezt többféle módon érheti el a kormány, például ha az azonos hatású, ám különböző árú készítményeket a jövőben azonosan támogatja az OEP. A Magyar Gyógyszerész Kamara lapunknak nyilatkozó elnöke azonban kételkedik.

 

Kedden a kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter bejelentette, hogy 40 milliárd forintot spórolnának év végéig a gyógyszerkasszában, ám ennek részleteiről egyelőre nem tudni többet. Tegnap Molnár Lajos miniszter is elmondta: "a gyógyszerkassza hiányának finanszírozása - a meghozandó intézkedések nélkül - elviselhetetlen terhet róna mind a lakosságra, mint a kormányzatra".


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...214215216...223