Információk, érdekességek

Évekig élt sült krumplin, szinte teljesen megvakult egy tinédzser

2023. augusztus 11.

A fotó illusztráció: 123rf.com

Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett – írta a BBC News.

A fiú 14 évesen került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag sült krumpli, chips, fehér kenyér és alkalmanként egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta.

Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel neki, ám a fiú nem tartotta be az utasításokat és nem is változtatott egyhangú étrendjén.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála.

Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú étrendjét továbbra is sült krumpli, burgonyachips, fehér kenyér és alkalmankénti sonka, valamint kolbász tette ki, és szinte egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget.

Atan szerint a fiú mindezt azzal magyarázta, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni.

Az orvosok számos fontos vitamin – köztük a B12 – és ásványi anyag hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de súlyos alultápláltsággal küzdött. „A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában” – jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik, amelyek miatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. „Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember.

A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, amennyiben időben diagnosztizálják. Ha azonban túl sokáig kezeletlen marad, akkor a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki


Tanulmány mutatta ki a HPV elleni oltás hatékonyságát

2023. augusztus 10.

Brit és kanadai tudósok minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.

Fotó: 123rf.comA The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás „jól működik a méhnyakrák megelőzésében”, és egy évtizeden belül jelentősen csökkenteni fogja az ilyen betegségeket.

A kutatók összevetették az oltás megjelenése előtti és a fejlett országokban az oltási programok elindítása után nyolc évvel kimutatott adatokat a méhnyakrákot, a nemi szervi szemölcsök megjelenését és a rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedést illetően.

Azt találták, hogy a HPV 16-os és 18-as típusának előfordulása a lányok 15-19 éves korosztályában 83 százalékkal csökkent, a 20-24 éves korosztályban 66 százalékkal.

A nemi szervi szemölcsök előfordulása ugyanezen korosztályokban 67, valamint 54 százalékkal csökkent.

A rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedés eseteinek száma 51 százalékkal csökkent a 15-19 és 31 százalékkal a 20-24 évesek esetében – olvasható a The Lancet honlapján.

A kutatók azt is kimutatták, hogy azokra is előnyös hatással van az vakcina, akiket nem oltottak be. A 15-19 éves fiúk esetében is mintegy 50 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcsök megjelenése, és a 30 fölötti nőknél is jelentős arányban.

A csökkenés azokban az országokban volt jelentősebb, ahol szélesebb korcsoportokat oltottak be, valamint ahol többen kapták meg az oltást. „Látjuk a csökkenést a HPV-törzsek és a méhnyak megbetegedéseinek megjelenésében, így minden jel arra utal, hogy a méhnyakrák előfordulása is csökkeni fog” – idézte David Meshert, az angol közegészségügyi intézet vezető kutatóját a BBC News.

Marc Brisson, a kanadai Laval Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy tíz éven belül látni fogjuk a csökkenést a 20-30 éves nők korosztályában. Lehetségesnek nevezte a méhnyakrák megszüntetését – ami azt jelenti, hogy százezer emberre kevesebb mint négy eset jut -, ha jelentősen nő a beoltottak köre és az fenntartható marad.


Hogyan lehet erőt meríteni a változásból 40 felett?

2023. július 24.

Vajon 40 felett az élet már csak a hanyatlásról szól? Arthur C. Brooks elismert társadalomtudós, akinek cikkei jelennek meg a New York Timesban, előadásait ezrek hallgatják, több bestseller életmódkötet szerzője, 47 évesen azzal szembesül, mint mindenki más 50 felé közeledve: most már csak a hanyatlás jön? Vagy gyengeségeiből előnyt kovácsolva jöhet valami új?  

Míg például Jakupcsek Gabriella A napos B oldal című könyvében a 40 feletti élet nehézségeit, kihívásait a nők szemszögéből mutatja be, addig Arthur C. Brooks férfi és női nézőpontból, a munkára koncentrálva mutatja be ezt az életszakaszt A csúcsra és felfelé c. kötetében.

Azok szemszögéből, akik akár magasabb beosztásban, kimagasló intelligenciájuk kamatoztatásával dolgoztak eddig, és hirtelen azzal szembesülnek, nem tudnak ugyanúgy teljesíteni. Az őt magát is érintő problémát társadalomkutatói projektté fejleszti; híres, sikeres emberek önéletrajzait, pszichológiai elemzéseket olvas, hogy rájöjjön, miként lehet a legtöbbet kihozni az élet második szakaszából. Akár úgy is, hogy elfogadjuk, a kevesebb tényleg több: meg kell tanulni néha elengednünk a sikert, hogy egy teljesebb élet lehessen a miénk.

„A gyengeségeidet öleld át, karold fel, és életednek ne azokat a mozzanatait helyezd előtérbe, amik különlegessé tesznek, hanem amik boldoggá. Ha pedig eddig folyékony intelligenciával kerested meg a kenyeredet, nyergelj át egy olyan szakmára, ahol az idős korban is aktív kristályos intelligenciádat tudod kamatoztatni.

Lehet, hogy siker- és munkafüggő vagy? Lehet, hogy tárgyiasítod magad (igen, a tárgyiasításnak létezik egy ilyen formája, az öntárgyiasítás)? Mi az a fordított bakancslista és a homo economicus? Gondozod eleget a nyárfaligeteidet, mely legfontosabb megtartó erőd (barátságaidat, a szerelmedet)? Igaz barátaid vannak vagy érdekbarátaid? Miért hasznos a vánapasztha, amikor a hinduizmus szerint képletesen vissza kell vonulni az erdőkbe, vagyis újrafogalmazni mindenkinek az életcélját? Tudtad, hogy a gyengeségnek, fájdalomnak és veszteségnek is lehetnek előnyei, és ezekből erőt is lehet meríteni?”


Brooks ehhez hasonló remek kérdésekkel és tanácsokkal segíti, hogy könnyebb, boldogabb és mélyebb legyen az életed, akkor is, amikor mások szerint már csak lejtmenet vár rád. Vagyis kiderül, hogy az apályban is remekül lehet horgászni, csak ismerni kell a halak mozgását.


Lupusz: 14 jellemző tünet

2023. július 22.

Egy 2016-os, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a megkérdezettek fele nem ismerte a lupusz tüneteit, harmada pedig azzal sem volt tisztában, hogy a lupusz egy betegség. A helyzet azóta sem változott jelentősen, a május 10-i Lupusz világnap célja ezért továbbra is, hogy szélesebb körben megismertesse a betegséget és eloszlassa a tévhiteket. A közelgő világnap alkalmából, a betegségről dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Fotó: 123rf.comTények a lupuszról

A lupusz egy nem fertőző, autoimmun betegség. Világszerte közel 5 millió embert érint, nők körében gyakrabban fordul elő. Kialakulásában vélhetőleg külső és belső, a szervezetben zajló tényezők egyaránt szerepet játszanak, ám nem tudjuk, hogy kinél, milyen okból jelentkeznek a tünetek. A diagnózist nehezítik az egész szervezetben felbukkanó, sokszor egyénenként is eltérő panaszok, melyek időszakos fellángolást követően akár hosszabb időre meg is szűnhetnek.  

A World Lupus Federation által kiadott, a világnap kapcsán megjelent tájékoztató az alábbi pontokban foglalja össze a szisztémás, vagyis az egész szervezetet érintő lupusz betegség (SLE) tüneteit.

Bőrtünetek

  • a bőr fényérzékenysége miatt napfény hatására kiütések, bőrpír jelenik meg
  • legjellemzőbb tünete az arcon – az orron és az orcákon – megjelenő, pillangó alakú bőrpír
  • hirtelen, látszólag ok nélkül jelentkező hajhullást is okozhat

Izmok és ízületek

  • több mint három hónapon át tartó, sajgó, fájdalmas és duzzadt ízületek is jelezhetik a betegséget
  • állandósult, extrém fáradtság és gyengeség érzet, mely alvás, pihenés hatására sem múlik

Agy és idegrendszer

  • egy óránál hosszabb ideig fennálló zavartság, emlékezetkiesés
  • néhány napon át fennálló, ismert kiváltó ok nélküli 38 fok feletti láz

A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

2023. június 18.

Fotó: unsplash.com

Egy friss kutatás szerint, a naponta több kávét is fogyasztó hölgyeknél kisebb eséllyel jelentkezik fülcsengés.

Az American Tinnitus Association szerint a fülzúgás valamilyen formája közel 50 millió embert érint az Egyesült Államokban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az érintettek száma hazánkban is magas, közel fél millióan szenvednek a latinul tinnitus néven ismert betegség tüneteitől: olyan csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez, vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. A betegség elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent vizsgálat eredménye szerint a megelőzés érdekében jobb, ha mielőbb rendszeres kávéfogyasztókká válunk, ha eddig nem tettük.

A megoldás a koffeinben van

A 65,000 résztvevővel, 1991-ben kezdődött vizsgálatban, 30 és 44 év közötti hölgyek egészségi állapotának változását követték nyomon. A résztvevők átlagosan napi 242.3 mg koffeint fogyasztottak, ez megközelítőleg 2,5 csésze kávénak felel meg. 18 évvel a vizsgálat kezdetét követően a résztvevők egészségi állapotát ismét felmérték, különös tekintettel a fülzúgásos tünetekre. 5,289 esetben az érintettnél napi rendszerességgel, vagy hetente néhány napon át jelentkeztek a tünetek.

Az adatok összevetése után összefüggést fedeztek fel a kávézási szokások és a fülzúgásos panaszok gyakorisága és erőssége közt. A napi 450-599mg koffeint fogyasztó hölgyeknél a fülcsengés előfordulása 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a kevesebb, mint napi 150 mg-ot fogyasztók esetében.

A kapcsolat feltehetőleg a koffein, központi idegrendszert stimuláló tulajdonsága miatt jöhet létre, de korábbi kutatás igazolta azt is, hogy a koffein közvetlenül is hat a belső fülre.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...218