Információk, érdekességek

A kassza hiánya 25 milliárd

2007. július 12.

Átlagosan egyhavi mûködési költség hiányzik a kórházak idei költségvetésébõl, s megfelelõ beavatkozások nélkül az összeg az év végére megduplázódhat. A kórházszövetség és az EGVE ingyen is hozzálátna a helyzet felméréséhez.


A veszprémi kórház hitelekbõl tud talpon maradni, a csatolt kis intézmények kifizetetlen számlái között 300 napon túli is van. A Semmelweis Egyetemen visszafogták a tervezhetõ mûtéteket. A kisebb kórházak helyzete kedvezõbb, a teljesítményvolumen-korlátozás miatt továbbirányítják a betegeket. A szaktárca e hónapban felméreti és szükség szerint átcsoportosítja a tb által finanszírozható teljesítményeket, de a gyógyítás volumenének korlátozása megmarad. Az egészségbiztosítási alap az év elsõ öt hónapjában 21,4 milliárd forint szufficittel zárt, így megvan a remény a kórházak pénz-hiányának sürgõs pótlására.


2009-tõl érvényesülhet a több-biztosítós modell Magyarországon

2007. július 11.

Az egészségügyi tárca meghatározta a biztosítási reform menetrendjét. Eszerint nyáron a minisztérium a szakmapolitikai egyeztetések után kidolgozza a törvényjavaslatot, szeptember közepén benyújtja azt az Országgyûlésnek.


Az elfogadás esetén januárban nemzetközi pályázatot írnak ki az egészségpénztárak 49 százalékos tulajdonrészére. Ekkor megkezdõdhet az ügyféltoborzás, és 2009-tõl érvényesülhet a több-biztosítós modell Magyarországon. A kormánypártok tervei szerint öt-nyolc biztosító léphetne be a piacra. Gál Ildikó összeállítása.


Büntetésre számíthatnak az orvosok

2007. július 07.

A napokban kapták meg az egészségbiztosítótól az orvosok a gyógyszerfelírási szokásukat elemzõ kimutatást, s rengetegen szembesültek azzal, hogy januártól pénzbüntetésre számíthatnak, mert túl sok, illetve túl drága medicinát írtak fel betegeiknek. A szakmai szervezetek tiltakoznak.


Most kaptak elõször tájékoztatót az orvosok gyógyszerfelírási szokásaikról. A kimutatás tartalmazza az adott doktor által rendelt és a betegek által kiváltott medicinák mennyiségét, a kifizetett tb-támogatás összegét, az országos átlagot, valamint az attól való eltérést. Az idén még csak tájékoztató jellegûek a táblázatok, januártól viszont - a 2007. utolsó negyedévében kiállított és kiváltott vények alapján - pénzbüntetésre számíthat az az orvos, amelyik lényegesen túllépi az országos átlagot - tudtuk meg a hivatal sajtóosztályán.


Kevés gyógyszeradó folyt be

2007. július 07.

Június végéig 3,8 milliárd forint gyógyszeradót fizettek be a cégek az adóhatóságnak. Az összeget keveslik az adózó cégek, hiszen az idei gyógyszerköltségvetésben 40 milliárdos gyártói befizetéssel számoltak, s 10 milliárdot kellene fizetniük az orvoslátogatók után.


Úgy tartják: az alacsonyabb adózás legfõbb oka, hogy nem kapnak írásban hitelesített gyógyszerforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint 12 százalékos adót kell fizetni az orvosságok tb-támogatásának összege alapján. A biztosító úgy érzi, a jogszabályi kötelezettségeken túl is segíti a gyártók önadózását. A kormányfõ hosszú évek óta elõször tartja betarthatónak a tb-költségvetést. Ám a Magyosz elnöke attól tart, hogy a rendeletmódosítások többletkifizetést okoznak a tb-nek, s ez a költségvetési szigor idején érthetetlen.


Kockázatok a gyógyszerkasszában

2007. június 08.

Lapunk értesülése szerint májusban is kedvezõ, 24-25 milliárd forint közötti volt az OEP gyógyszerkasszájának kiadása, így már egymást követõ négy hónapban marad alatta az egy évvel ezelõttinek a költés. Ugyanez a tendencia várható a nyári hónapokban is, ám augusztustól megjelenhetnek kockázatok.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...196197198...223