Információk, érdekességek

Változások a pirulák piacán

2007. március 14.

Nem csak az influenzás idõszak miatt esik sok szó mostanság a gyógyszerekrõl, a szokásos áremeléseken kívül ugyanis több, nagy port felvert változás is történt körülöttük.

 

Az egyik legközismertebb, hogy február közepétõl nem csak patikában, hanem mondjuk benzinkúton is megvásárolhatunk néhány, szelídebb hatású készítményt; valamint, hogy több olyan szer, amely a házi patika alaptartozéka, és eddig korlátozás nélkül kapható volt a gyógyszertárakban, mostantól csak receptre felíratva vásárolható meg.


Háború a gyógyszerekért

2007. február 20.

Kiásták a csatabárdot a gyógyszergyártó mamutvállalatok és a sokkal olcsóbb gyógyszereket gyártó fejlõdõ országokbeli cégek. A pereskedés kimenetele végsõ soron a szegényebb államokban élõ betegek millióinak sorsát határozhatja meg.

 

Rekordhaszon és szellemi jogvédelem vagy töredék áron kapható, szabadon gyártható gyógyszerek a szegények millióinak - lesarkítva errõl szól a gyógyszergyártó vállalatok között elmérgesedett vita.


Kényelem és gyógyszerbiztonság

2007. február 19.

Az egészségügyi változtatások, "reformok" egyik kényes pontja a gyógyszerek patikán kívüli értékesítésének engedélyezése. Ezt Molnár miniszter úr úgy indokolta, hogy: kényelmes lesz, ha például egy háztartásban véletlenül nincs semmilyen lázcsillapító (még a vízcsapból sem folyik a víz egy hûtõborogatásra), akkor lehet a bevásárlócsarnokban, benzinkútnál vásárolni. 

Mi az? Nincs áremelkedés, mégis többe kerül?

2007. február 08.

Erre a találós kérdésre adott nyílt, érthetõ választ Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) novemberben megválasztott új elnöke azon a sajtótájékoztatón, amely a gyógyszerár-támogatás csökkentésérõl és a gyógyszerellátást érintõ egyéb változásokról szólt.


Az intézkedések 2007. január 16-tól léptek életbe. A kamara fontosnak tartotta, hogy a betegek pontosan értsék, mirõl is van szó. A legszükségesebb leszögezni azt, hogy nem árváltozás történt. Tehát a gyógyszerek ára nem változott, de a betegnek mégis többet kell fizetnie.


Biztonságos-e az EU-n kívüli gyógyszer?

2007. január 30.

Európai parlamenti képviselõk az unióba gyógyászati hatóanyagot szállító cégek szigorúbb ellenõrzését követelik.
Az Európai Parlament csaknem négyszáz tagja írta alá azt a dokumentumot, melyben szorgalmazzák, hogy a gyártók ellenõriztessék üzemeiket az EU szakembereivel, majd ezután be kellene szerezniük az uniós minõségbiztosítási tanúsítványokat. A kezdeményezés elsõsorban a kínai és az indiai export ellen irányul, mivel az EU-tagállamokban a gyártók maguk is minõsíthetik magukat anélkül, hogy a hatóanyagokat külön ellenõriznék. A minõségi tanúsítványt nemcsak a gyártóknak, hanem az importõröknek is meg kellene szerezniük. A kezdeményezés ellen tiltakozók szerint hamis a felvetés, hogy az EU-n kívülrõl érkezõ hatóanyagok kevésbé biztonságosak, mint a helyben gyártottak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...737475...78