Információk, érdekességek

Erre ügyeljen, ha K-vitamint szed

2015. január 14.

A K-vitamin valamelyest „árva gyereknek” számított a vitaminok között, legalábbis eddig. Keveset tanítottak róla az iskolában is, talán csak annyit, hogy egy zsíroldékony vitamin, ami szerepet játszik a véralvadásban. 

Ez mára megváltozott. A K-vitamin intenzív kutatások tárgya, és az ismeretek bővülésével párhuzamosan egyre több életfontosságú szerepet tulajdonítanak neki.

Miért hasznos a K-vitamin?

Igazolódni látszik a csontok és porcok egészséges működésében betöltött szerepe, erre alapozva használható a K-vitamin a csontritkulás megelőzésére és kezelésére. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Authorities, EFSA) helytállónak fogadta el azt, hogy a K-vitaminnak szerepe van a csontok egészséges működésének megőrzésében. Emellett, egyes vizsgálatok alapján a koronáriás szívbetegségek és a demencia (= időskori elbutulás) megelőzésében is szerepet játszhat a K-vitamin.


Kérdezze meg gyógyszerészét!

2015. január 13.

A tavalyi év februárjától minden lapszámban találhatott a kedves olvasó egy-egy cikket, amelyben rendre a gyógyszerszedés szempontjából legfontosabb tisztázandó kérdésekről írtunk (pl. mikor kell a gyógyszereket bevenni; hogyan hatnak; mit kezdjünk a mellékhatásokkal stb.). 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara részéről azért indítottuk ezt a sorozatot, mert elkötelezettek vagyunk abban, hogy a gyógyszerészek minél hasznosabb tagjai legyenek az egészségügyi ellátásnak és lehetőségeikhez mérten segítsék a biztonságos gyógyszeralkalmazást.

Szeretnénk ezért, hogy forduljon a gyógyszerészekhez bizalommal és kérje őket a gyógyszertárban arra, hogy ezekben a kérdésekben (és persze, ha szükséges másban is) adjanak információt és tanácsot.

Ezek az ismeretek sokat segítenek önnek

  • egy-egy orvos által felírt terápia megértésében

Mire hat a gyógyszer és honnan tudom, hogy hat, miért lényeges, hogy addig szedjem ameddig megbeszéltem az orvossal/gyógyszerésszel?

  • a gyógyszerszedés körülményeinek elfogadásában

Mikor vegyem be és miért?

  • támogatást kaphat esetleges félelmei leküzdésében

Pl. mellékhatások előfordulásakor mit tegyek?


Szigorodnak a gyógyszerbiztonsági előírások

2014. december 04.

Szigorodnak a gyógyszerbiztonsági előírások, ezért az elkövetkező években óriási informatikai fejlesztések várhatóak az Unió tagállamaiban a Közösségi Gyógyszerkódex elvei alapján, hogy 2018-tól élesedni tudjon a rendszer. Az elképzelések szerint a gyógyszeres dobozokra egyenként nyomon követhető biztonsági elemet helyeznek el (például kódot), illetve dézsmabiztos csomagolással látják el őket – ilyenekkel már ma is találkozhatunk, gondoljunk a felnyitás előtt a fólia eltávolítására. 

A gyógyszergyárakban előállított termékek minden egyes dobozának egyenként be kell jelentkeznie az uniós informatikai rendszerbe, és csak akkor kerülhetnek ki belőle, amikor a patikákban, kórházakban kiadják a gyógyszereket. Ehhez persze a kiadó helyeken is jelentős informatikai fejlesztéseket kell majd végrehajtani. Hogy milyen hatalmas forgalomról lehet szó, arra vonatkozóan becsült adatok állnak rendelkezésre: európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert érinthet a tervezett rendelkezés, ezek 4600 különböző gyártóhelyről kerülnek ki, illetve 177 000 expediáló-helyen fordulnak meg.

Hazánkban kissé értetlenül állnak a szakemberek a gyártókat és a felhasználókat egyaránt jelentős tehertétellel sújtó új irányelvvel szemben, ugyanis nálunk még nem találtak olyan gyógyszert, ami a legális láncba, vagyis a gyógyszergyártó–kereskedő–patika/kórház/orvosi kézi gyógyszertár bekerült volna. Az EU területén viszont igen, ezért vélik biztonságot szolgáló lépésnek az óriási informatikai fejlesztést, ami persze nem akadályozza meg a feketekereskedelmet, az online árusítást.


Mi köze a gyógyszereknek a biológiai órához?

2014. november 23.

gyógyszerek A gének többsége a hajnali órák és alkonyat előtt a legaktívabb - erre a következtetésre jutottak ötéves állatkísérletek alapján a Pennsylvania Egyetem kutatói, akik szerint eredményeik figyelembevételével sokkal hatékonyabban lehet a jövőben alkalmazni a gyógyszerkészítményeket. 

A kutatásokat összefoglaló tanulmány az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) legújabb számában jelent meg.

A kísérlet

A napi biológiai óra, a cirkadián ritmus irányítja az élővilág élettani folyamatait. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy egérkísérletek során 12 szövettípus esetében feltérképezik a gének és a fehérjék működésének 24 órás változásait - olvasható a BBC hírei között, valamint a Pennsylvaniai Egyetem honlapján.


Magyar rendőrök is részt vettek egy nemzetközi gyógyszerhamisító hálózat felszámolásában

2014. szeptember 18.

A magyar rendőrség is részt vett annak a gyógyszer-hamisítási ügynek a felgöngyölítésében, amelynek Európa-szerte több mint húszezer károsultja van - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a rendőrség honlapján. 

Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője   arról számolt be, hogy a bűnbanda elsősorban különböző életmódtermékekkel – étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal – kereskedett az interneten. A hamisított, egészségre veszélyes tablettákat Délkelet-Ázsiában állították elő.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...333435...81