Információk, érdekességek

Új magyar gyógyszert engedélyeztek a vírus kezelésére

2021. január 03.

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – közölte az intézet az MTI-vel.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az OGYÉI felidézte: az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről.

Az intézet hangsúlyozta, hogy az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. “Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban” – írták.

Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja.

Az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.


A gyógyszerészt kérdeztük a lázcsillapítókról

2020. december 23.

Fotó: 123rf.comAz egyik pillanatban még semmi baja, majd egyszer csak hirtelen felszökik a gyerek láza. S mindig a legrosszabbkor, bár ez soha nem lehet jó. Mihez is kapjunk ilyenkor?

Amióta óvodás a kislányom, gyakran megbetegszik, és már többször volt lázas. Szeretnék otthon lázcsillapító gyógyszert tartani, hogy legyen mihez nyúlni, ha ismét lázas lesz. Mit tudna ajánlani?

Az óvodáskorúaknak vény nélkül kapható ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szuszpenziókat javaslok. Mindkét hatóanyag csökkenti a lázat, csillapítja a fájdalmat. Emellett, az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású is. Ezek a készítmények gyümölcsös ízűek, a gyerekek szívesen beveszik. Az adagolásuk egyszerű, a betegtájékoztatóban megtalálható, hogy hányszor és mekkora mennyiségeket lehet adni a gyereknek.

 
  • Ha magasra szökik a láz, akkor adhatok többet az előírtnál vagy inkább adjak másik gyógyszert? Esetleg felváltva kapjon a gyerek kétféle lázcsillapítót?

Ezekről az ötletekről lebeszélem önt. Túladagolni semmi esetre sem szabad a gyógyszereket. Cserélgetni sem tanácsos a készítményeket, egyszer az egyiket adni, rá pár órára pedig a másikat. Ha ezt teszi, akkor a mellékhatások valószínűsége nőni fog, ugyanakkor a lázcsillapító hatás nem lesz jelentősebb. Ha úgy érzi, hogy a lázcsillapító adása nem csökkenti a lázat kellőképpen, és 39 °C vagy a fölötti értékeket mér, akkor fizikális lázcsillapításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy vagy a gyermek teljes testét vizes lepedőbe vagy törölközőbe kell csavarni, vagy testhőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyermeket, és a fürdővízbe folyamatosan hideg vizet csorgatva, annak a hőmérsékletét addig hűteni, míg 31-32 °C-os nem lesz a víz.

  • Én mindig metamizolos tablettát veszek be, ha lázas leszek. Nekem az vált be. Adhatok esetleg abból a gyereknek?

A stressz elleni gyógyszer komoly veszélyt jelent a magzatra!

2020. december 18.

Fotó: gettyimages.com

Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel, vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt bizony hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek. A témában dr. Angyal Géza szülés – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A kor kihívásai

Bizony nem könnyű az emberek élete a rohanó hétköznapokban, és ez talán fokozottan igaz a várandós nőkre. Sok esetben nincs esélyük a várandósság igazolásától otthon maradni, hiszen a munkájuk nélkülözhetetlen a család egzisztenciájának fenntartásához. Emellett a társadalmi normáknak is igyekeznek megfelelni, miközben környezetük egyre nagyobb terhelést ró a szervezetükre. A stressz, a levegő és az élelmiszerek minősége, a méreganyagok egyre nagyobb arányú jelenléte és a tápanyagok egyre kisebb arányú bevitele mind komolyan próbára teszik a szervezetet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság hatalmas kihívás a testnek. Nem csak azért, mert egy új életet kell létrehozni, egy új embert egyetlen megtermékenyített petesejtből. A test is alapvetően változik meg ilyenkor, a belső szervek átrendeződnek, a has megnő, a bőr és a vér mennyisége is megemelkedik és még sorolhatnánk. Ehhez pedig tápanyagok kellenek, méghozzá nem is kevés – nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését.

A mesterségesen pótolt tápanyagok akkor érik el igazán hatásukat, ha azokat komplexen juttatjuk be, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is szükségesek. Ezen felül kiemelt jelentősége van a szerves kötéseknek is! A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelentő szerves kötésű anyagok hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál.

Gyógyszerek

Jelen esetben az úgynevezett benzodiazepinek hatása jelent gondot. Ezek a szerek ugyanis a JAMA Psychiatry folyóiratban publikált esettanulmányok alapján akár közel háromszorosára is növelhetik a vetélés kockázatát a 6. és a 19. gesztációs hét között.


A gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között különbség van

2020. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszerek a gyógyszertörvény hatálya alá tartoznak. Szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, egészen az alapanyagok beszerzésétől a gyártáson át a forgalmazásig, az engedélyezésen át a selejtezésig amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.

A gyógyszer szakértője a gyógyszerész, tehát a beteg bátran és bizalommal fordulhat felé információért. Az étrend-kiegészítők, mint az a nevükből is sejthető, a táplálkozásunkat egészítik ki, és ennek megfelelelően az élelmiszertörvény hatálya alá tartoznak.

Mivel egyik élelmiszerről sem állítunk gyógyhatást, így ezekről is tilos! A gyártástól a forgalmazásig közel sem vonatkoznak olyan szigorú törvények rájuk, mint a gyógyszerekre. Az étrend-kiegészítőknél a gyártás, forgalmazás, minőség, reklámozás tekintetében szinte a gyártók lelkiismerete a mérce. Nincs hatósági ellenőrzés.

A terméket nem kell engedélyeztetni!
A megfelelő hatósághoz „csak” be kell jelenteni – akár aznap, amikor bekerül a boltok, patikák polcaira. A szakemberek – orvosok, gyógyszerészek – hivatalosan nem jutnak hozzá szakmai információhoz az étrend-kiegészítőkről, hacsak a gyártó cég ezt meg nem teszi. Az étrend-kiegészítők különösen bizalmon alapuló termékek.


Nem járunk háziorvoshoz, mégis sok gyógyszert szedünk

2020. november 07.

Fotó: gettyimages.com

Csupán a megkérdezettek 12 százaléka érzi magát teljesen egészségesnek, egyötödük pedig rendszeresen beteg – derül ki abból az online kutatásból, amelyet 632 ember megkérdezésével készített szeptemberben az Emóció 7.84.

Háziorvoshoz továbbra sem jár a magyar: a megkérdezettek közel egyharmada még évente egyszer sem megy el általános vizsgálatra. A leggyakoribb krónikus betegség a kutatás résztvevői szerint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az asztma.

Mennyit ér az egészségünk? Egy friss online kutatás szerint a legtöbben havi 5000 és 10 000 forint közötti összeget költenek az egészségükre, de a válaszadók ötöde kevesebb, mint 5000 forintot fordít erre a célra.

Az Emóció 7.84 által készített egészségtesztet 632-en töltötték ki. 70 százalékuk többnyire jól érzi magát, de csupán 12 százalék érzi magát teljesen egészségesnek. A megkérdezettek több mint egyötöde pedig úgy nyilatkozott: rendszeresen beteg.

A válaszadók 20 százalékának krónikus betegsége is van: a legtöbben a magas vérnyomást jelölték meg, de a cukorbetegség és az asztma is a gyakori válaszok között szerepel. A krónikus betegséggel küzdőkhöz képest ráadásul dupla annyian mondják azt, hogy rendszeresen fogyasztanak valamilyen gyógyszert. A válaszadók közel felének életében rendszeresen jelen van a stressz, több mint egyharmaduk pedig az anyagcseréjével is elégedetlen.

A felsorolt problémák, betegségek többsége a gyomorból és annak elhanyagolásából ered. A bélflóra helyreállítása kulcsfontosságú, ami a jól működő immunrendszer, ezáltal az egészséges élet kulcsa” – hangsúlyozza a felmérés kapcsán Bezzeg Ramóna életmód- és táplálkozási tanácsadó.

Pedig „elméletben” ismerik a helyes utat a válaszadók: a „melyek a legfontosabb tényezők Ön szerint az egészség szempontjából” kérdésre 93 százalék az egészséges táplálkozást, 80 százalék pedig a rendszeres testmozgást említette, és a legfontosabb szempontok között helyet kapott a vitaminok, étrend-kiegészítők, immunerősítő készítmények alkalmazása is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...131415...81