Információk, érdekességek

A zsálya

2007. március 19.

Rovarcsípés esetén dörzsölje be a bõrfelületet egy friss zsályalevéllel. Antiszeptikus és nyugtató hatásának köszönhetõen elkerülhetõ az esetleges rosszullét. Figyelem! Terhesség alatt tea vagy tinktúra formájában ne fogyassza!

A bazsalikom

2007. március 19.

Próbálja ki a bazsalikom egy eredeti tárolási módját: rakja egymásra a friss leveleket egy széles szájú edényben (például. befõttesüvegben), hintsen közéjük egy kevés sót, és öntsön az egészre olívaolajat.

 

Kiválóan használható saláták készítéséhez!


Aszalt gyümölcs készítése

2006. december 15.

Akinek erre sem ideje, sem energiája nincs, annak a gyógynövényboltokban árusított aszalt gyümölcsök igen széles választékát tudjuk ajánlani.

 

A folyamatosan ellenõrzött, ezért megbízható termékek olyan egzotikumokat is kínálnak, amelyeket magunk nem tudnánk elkészíteni.

 

A füge és a datolya gazdag rosttartalma nagyon hasznos és egészséges, a mangó, a papaja, az ananász pedig ásványianyag-tartalmával segítheti a szervezet karbantartását.


Gyógynövények várandósoknak és szoptató anyáknak

2006. november 03.

Különösen a várandósság elsõ szakaszában gyakran jelentkezõ hányinger enyhítésére és megszüntetésére fogyasztható a borsmenta leveleibõl (Menthae piperitae folium) készült tea (hidegen) és a gyömbér (Zingiberis rhizoma). Ez utóbbi önmagában vagy más gyógynövényekkel együtt például filteres tea formájában is beszerezhetõ. Mellettük a borsmenta- vagy a fodormenta-illóolaj párologtatása és belélegzése is kedvezõ lehet. 
 

A várandósság elsõ harmadában szintén sokszor jelentkezõ fejfájás esetén ajánlatos akupresszúrával és bedörzsölõszernek (70%-os alkoholban oldva, 10%-os koncentrációban) elkészített illóolajok (pl. eukaliptuszolaj: Aetheroleum eucalypti, borsmentaolaj: A. menthae piperitae vagy mindkettõ), illetve az említett illóolajokat tartalmazó hûsítõ, fájdalomcsillapító hatású balzsamok használatával próbálkozni.


Növénykivonattal a cukorbetegség ellen?

2006. november 02.

A szilimarint, a máriatövis nevû növény kivonatát a természetgyógyászok elsõsorban májproblémákra ajánlják. Iráni kutatók nemrégiben felvetették, hogy a vegyületnek esetleg kedvezõ hatása lehet a cukorbetegségre is.

 

A máriatövis kivonatai elsõsorban a májsejtekre fejtenek ki hatást, illetve kisebb mértékben az epehólyagra, az epeutakra is. A kivonat hatóanyaga a szilimarin, amely antioxidáns hatású vegyület, ún. flavonoid-származék. A teheráni Gyógynövény Intézet munkatársai a szilimarin cukorbetegségre gyakorolt lehetséges hatását elemezték.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...353637...39