Információk, érdekességek

Az író Márai életmódtanácsai

2011. december 05.

Márai Sándor Füveskönyvében nemcsak mély igazságokra bukkanhatunk, hanem egyszerű életmódbeli ajánlásokra is. Olvashatunk a testmozgásról, a fürdőzés jótékony hatásáról és számos táplálkozással kapcsolatos megállapításról.


Gyógyító illatok: 7 aromaterápiás ötlet

2011. október 14.

Az emberi szervezet saját védekezőképességének erősítésére és beindítására irányuló szelíd gyógymódok között az egyik legcsodálatosabb az aromaterápia, amely számos testi-lelki betegség kiegészítő terápiájaként, de sokszor önmagában is igen hatékony.

A legjobb benne mégis az, hogy még betegnek sem kell lennünk ahhoz, hogy áldásos hatásait élvezhessük: megelőzés, hangulatjavítás céljából is sokféleképpen használhatjuk a gyógyító, finom illóolajokat. Melyik illóolajat mire használd? Néhány tipp az otthoni felhasználáshoz.


Kis ezerjófû: mégis, mire jó?

2010. augusztus 14.

Étvágyjavító, emésztést serkentõ, epemûködést elõmozdító hatása miatt fõként bélrenyheség és májbántalmak ellen ajánlják.

 

Az ógörög monda szerint a megsebesült kentaurt a kis ezerjófû gyógyította meg. Errõl kapta latin nevét (Centaurium umbellatum, vagy Centaurium erythraea), és a köznyelv is gyakran illeti „kentaurfû" elnevezéssel. Hogy Kheiron kentaur nyillal átlõtt lábát pikk-pakk rendbetette, csak egy a kis ezerjófû érdemei közül. A Gyógynövénytúrák.hu utánajárt, mire lehet még jó e növény?


Nõi bajok kúrálója a közönséges cickafark

2010. július 30.

A parlagfûre allergiás embereknek nem javallott fogyasztása, mert kiütéseket okozhat.

 

Homérosz írta, hogy egy kentaur tanította a félisten Achillést a gyógyfüvek használatára, aki ezek után a trójai harcokban katonáinak vérzõ sebeit a cickafarkfûvel gyógyította, de állítólag a híres kínai tanítómester és filozófus, Konfúciusz sírja körül is ez a növény virágzik. A közönséges cickafark tehát igazi nemzetközi gyógynövény. Nemcsak a kínai kultúra szerves része, de a görög-római eredetû keresztény hagyaték, ezáltal az európai hagyományok gyakori szereplõje is. A modern orvostudomány kutatásai pedig csak alátámasztani tudták népszerûségét – írja a Gyógynövénytúrák.hu.


Gyógynövény, de erõs allergén is

2010. július 26.

A falgyom virágzása is hosszan elhúzódó, júniustól szeptemberig tart.


Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyomot vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzõszervi megbetegedések kezelésére alkalmazhatjuk eredményesen. Fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erõs allergenitással rendelkezik - olvasható az orvostkeresek.hu portálon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...282930...39