Információk, érdekességek

Vitaminozott rózsa

2006. augusztus 22.

A rózsafajok gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza. A vadrózsa vagy gyepűrózsa használatát is legalább 2000 éves emlékek őrzik. Első magyar nyelvű füveskönyvünk (1578) szerzője, Melius Péter csupán mint hideg természetű növényt mutatja be a vadrózsát, más rózsafajokról viszont sokkal bővebb leírást ad.

 

A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 100 faja az északi féltekén és a trópusi hegyekben él. A megjelenésében nagyon változó gyepűrózsa (csipkerózsa, vadrózsa – Rosa canina L.) európai faj.


Áfonyával a betegségek ellen

2006. augusztus 21.

Az áfonya az egyik legsokoldalúbb gyógyszer - hozta nyilvánosságra kutatásai eredményeit egy norvég dietetikus.

 

Nagy érdeklődést keltett orvosi körökben egy oslói étkezési szakértő, Audun Myskja új könyve. A dietetikus az áfonya jótékony hatásait taglalja munkájában, amelyet több éves kutatások után jelentetett meg. Az orvos érdeklődését a fekete erdei bogyó azután keltette fel, hogy népi gyógymódokkal foglalkozott, hiszen a gyógyító asszonyok évszázadok óta használják különféle gyomorbántalmakra.


Fűben, fában orvosság

2006. július 05.

Nagyanyáink patikája többnyire gyógynövényekből állt, minden bajra volt valamiféle kence, tea vagy borogatás. A gyógyhatású növényekért azonban nem a Herbáriába szaladgáltak – nem is volt még akkoriban ilyen –, hanem maguk termesztették, nevelték, szedték, szárították, aprították és főzték a természetes orvosságokat.


Erre napjainkban is van lehetőség bőven, érdemes kipróbálni. Aki nem próbálta még, nem is nagyon tudja, milyen jó érzés saját készítésű „gyógyszerekkel” enyhíteni mások szenvedését. Gyógynövényt bárki termeszthet otthon, nem nagy tudomány, csak az a fontos, hogy minden edénybe lehetőleg más-más betegségcsoport növényeit ültessük. Legyen közöttük kamilla, citromfű és petrezselyem is. A cserepeket a kertbe, a teraszra, az erkélyre, sőt akár az ablakba is ki lehet tenni. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres locsolásról, különösen az ültetés utáni időszakban.


Medvehagyma ünnep és szüret Orfűn

2006. május 08.

A gyógynövény szezon első hírnökét, a medvehagymát ünneplik a baranyai üdülőparadicsomban, Orfűn.


Április első hétvégéjén rendezik az orfűi Kemencés udvarban az idei medvehagyma napokat. Az ünnep az értékes gyógynövény (allium ursinum) szüretelésének kezdetét is jelzi, hiszen a jellegzetes szagú növény már valóságos szőnyegként teríti be a közeli erdők alját. Hajtásainak intenzív illata és íze a fokhagymára emlékeztet. Taposásakor viszont erős hagymaszagot áraszt.


Terített asztal – Ehető virágok

2006. április 03.

Vannak olyan virágok,amelyek szirma ehető, és a virágzat ételeink díszítésére is alkalmas. Lényeges ismerni, mi az, amit elfogyasztunk. Ugyanis nem minden virág ehető és egyes növények mérgező hatásúak. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok kertben is könnyen termeszthetők.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2829...30