Információk, érdekességek

Egy kellemetlen tavaszi vendég: a szénanátha

2008. február 28.

A téli bezártság után egyre gyakrabban vágyunk ki a szabadba.


És persze nem csodálkozunk azon, hogy milyen szeszélyes az idõjárás: az esõt gyakran napsütés váltja fel, a csendes idõt követik a szeles, olykor viharos napok. Arra azonban csak kevesen gondolnunk, hogy a változékony klimatikus viszonyok mennyire kedveznek az allergiát okozó növények fejlõdésének, különösen a tavaszi-nyár eleji idõszakban. Ha hajlamosak vagyunk allergiás reakciókra, pld. az oly gyakori szénanáthára, nem árt az elõvigyázatosság!


Dohányzó fiatalok - 2. rész - Hogyan vegyük el gyermekünk kedvét a cigarettától?

2008. február 14.

CigizésHa serdülõkorban állandósul a dohányzási kedv, az késõbb könnyen szenvedéllyé válik, kialakul a függõség, és köztudott, hogy rendkívül nehéz leszokni a füstölésrõl. Nagy lesz a kockázata annak is, hogy a szervezetben a több éves dohányzás nyomai valamilyen egészségkárosodás, komoly betegség formájában jelennek meg, a cigaretta elhagyása után is.


Így az ún. "elsõdleges (vagy primér) prevenciónak" élen kell állnia a dohányzás elleni küzdelemben, amely amellett, hogy egészségünk megõrzése szempontjából minden további ellenlépésnél fontosabb, egyszerre a legkevésbé költséges és a leghatékonyabb módszer. Annak érdekében, hogy a dohányzás ne váljék a fiatalok szenvedélyévé, egy fõ célra kell összpontosítani a figyelmünket, majd latba kell vetni minden tudásunkat és erõfeszítésünket: a serdülõ olyan ismeretekkel rendelkezzék, amelyek révén ne legyen kedve rágyújtani.


Dohányzó fiatalok - 1. rész - Az elsõ szippantástól a függõségig

2008. február 13.

CigiA fiatalok másképp reagálnak a cigarettára, mint a felnõttek? Ugyanolyan arányban áll fenn a rászokás kockázata serdülõkorban, mint a felnõtté válás után? Egy, az amerikai tizenévesek körében, a közelmúltban végzett kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy a függõség sokkal korábban kialakulhat, mint gondolnánk.

 

Amerikai orvosok 700, tinédzser korú fiatal körében végeztek kutatást Massachusetts állam különbözõ részein. A vizsgált serdülõk közül mintegy százan vallották be, hogy - többnyire alkalmanként - dohányoznak, és a körükben szétosztott kérdõívekre adott válaszok összegzése jelent meg az egyik orvosi szaklapban. Kiderült: a fiatalok dohányzási szokásai sok optimizmusra nem adnak okot...


"A pénz a mi kokainunk" 2. rész

2007. november 22.

pókerAmi kezdetben gyermeteg játék, az lassanként tiltott szórakozássá válik. Vannak, akik úgy esnek a játékszenvedély csapdájába, hogy nem tudnak kikerülni belõle...

 

Péter a szerencsések közül való, túljutott rajta: az õ példáján igyekszünk bemutatni ennek a szenvedélynek az "anatómiáját", és a kiutat belõle.


"A pénz a mi kokainunk" 1. rész

2007. november 21.

rulettEljött az idõ, amikor Péternek tilos volt belépnie a játékkaszinóba - és ezt sikerült is betartania. Kényszeres játékos volt ugyanis korábban, "elkapta a gépszíj": játékszenvedélye lépésrõl lépésre romba döntötte az életét. De volt ereje megálljt parancsolni magának, és néhány éve kilépett az ördögi körbõl. Azóta õ igyekszik segíteni másokon. Péter és a hozzá hasonlók tudják: egy szerencsétlen alkalom elég ahhoz, hogy megbillenjen az egyensúly. Ami kezdetben gyermeteg játék, az lassanként tiltott szórakozássá válik. Vannak, akik úgy esnek a játékszenvedély csapdájába, hogy nem tudnak kikerülni belõle... Péter a szerencsések közül való, túljutott rajta: az õ példáján igyekszünk két részben bemutatni ennek a szenvedélynek az "anatómiáját".
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...383940...42