Információk, érdekességek

Élõ virág a fán, avagy karácsonyi szín-illat orgia otthon

2006. december 24.

Karácsonykor szeretnénk ünneplõbe öltöztetni a világot - többnyire beérjük mégis a lakásunkkal, fõleg a nappalival. Sokaknak fontos, hogy a karácsonyi dekoráció ne hasson idegenül, oda nem illõen a lakásban, simuljon be a környezetébe, mintha azt ilyen ünnepi alkalmakra is tervezték volna. Ehhez fontos a színek, anyagok, díszek összhangja.


Nézzünk végig néhány példát, hogyan tehetjük a nappalink részévé a karácsonyt, hogyan illeszthetjük harmonikusan az ünnepi díszeket hétköznapjaink megszokott tárgyai közé.


Elsõ és legegyszerûbb teendõnk színben alkalmazkodó díszek, dekoráció után kutatni. A halvány, városias eleganciájú hideg, kék-szürke-króm nappalit ünnepivé tehetjük a fehér, az ezüst karácsonyi színek alkalmazásával. Ha kivételesen, az egész éves hideg és távolságtartó tónusok után most valami melegebbre, otthonosabbra vágynánk  a karácsony ezt is jelentheti - akkor e színekhez válasszunk erõs, telt rózsaszíneket, lazacszínt, vérnarancsot vagy borvöröset, ami kontrasztot alkot, és mégis harmonikusan illeszkedik a hûvös árnyalatú tárgyak közé. A karácsonyt pedig különlegessé és meleg hatásúvá teszi.


Megfogadom, hogy idén lefogyok!

2006. december 15.

A karácsonyi ünnepek egyik hagyománya, hogy ki-ki degeszre eszi magát mákos bejglivel, szaloncukorral, jobbnál jobb édességekkel, húsokkal és mindennel, mi szem-szájnak ingere. Januárban azonban jön az elkeseredett felismerés, hogy nem férünk bele ruháinkba, és bizonyára mindannyiunk számára ismerõsen cseng az újévi fogadalom: idén végre lefogyok! A fogadalom betartása a helyes táplálkozáson, mozgáson és az erõs elhatározáson, vagyis csak rajtunk múlik. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.

Karácsonyi hangulatban

2006. december 14.

Már az adventi idõszak is jól elõkészíti a karácsonyi hangulatot, de az ünnep elõtti 1-2 hét feltétlenül szükséges, hogy a lakást karácsonyi díszbe öltöztessük. Szerencsére mind többen gondolják úgy, hogy rohanó életünkben igenis szükség van néhány olyan napra, amikor kívül-belül ünneplõbe öltöztetjük otthonunkat.

 

Javaslom, elõször is azt döntsük el, milyen színekkel akarjuk a karácsonyt megjeleníteni. Ilyenkor általában „mélyebb” színeket választunk: méregzöldet, bordót, mélykéket, esetleg pirosat, kiegészítõnek pedig ezüstöt, aranyat és fehéret. De megtaláljuk már a sötétlila, a barna és a bronz számtalan árnyalatát is. Divatszínekkel is próbálkozhatunk, bár erre inkább a gyerekek vállalkoznak saját kis birodalmukban, így, mondjuk, a lilát az arannyal, a rózsaszínt az ezüsttel kombinálhatják. Aztán vegyük számba a textíliákat. A hétköznapiakat felválthatja a bársony, a csillogó organza, a selyem, de elõkerülhetnek a hímzett karácsonyi anyagok és a féltett csipkék is. Már csak azt kell eldönteni: nosztalgiázó vagy modern karácsonyi hangulatot szeretnénk, de bármelyik mellett döntünk, az a lényeg, hogy örömet, békességet, nyugalmat és sok-sok szeretetet árasszon.


Lisztérzékenyek Világnapja

2006. május 18.

A tájékoztatón felhívták a figyelmet a már népbetegségi szintet elért kórkép súlyosságára.
 
A növekvő betegszám, az évente romló nemzetközi statisztika indokolta, hogy a WHO ezentúl május 20-ik napját a Lisztérzékenyek Világnapjává nyilvánítsa. A témával kapcsolatban ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott az országos egyesület pécsi csoportja a PTE Egészségügyi főiskolai karán. Mint a meghívott dr. Bajor Edit gasztroenterológus és a 20-ai baranyai rendezvény szervezője, Bartos Tünde elmondta: a pécsi csoport két éve alakult, jelenleg száz beteggel működik, akikhez 75 család tartozik, s tevékenysége egész Baranyára kiterjed. Összejöveteleiket minden hónap utolsó csütörtökén tartják.

Az asztma világnapján

2006. május 03.

A Globális Asztma Kezdeményezés (GINA) az asztma gyógyítás színvonalát kívánja javítani az asztmával kapcsolatos új tudományos információk és azok kezelésének megismertetésével orvosok, nővérek és betegek körében világszerte.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...484950...51