


Információk, érdekességek
Nincsen húsvét sonka és tojás nélkül
2015. április 05.
A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, de ez nem akadálya annak, hogy csak mértékletesen falatozzunk, és az ünnep jellegzetes ételeit, a sonkát, a tojást, a bárányt, a csirkét és a kalácsot is korszerűen elkészítve tálaljuk.
Húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük. A húsvét mindég tavasszal van, akkor, amikor a természet újjászületik, és ennek örömét vallási hovatartozástól függetlenül a világon mindenütt megünneplik.
A sonka a húsvéti ünnep nélkülözhetetlen étele
Táplálkozási szempontból kedvezőbb a pulykahúsból és a mangalicasertésből készült sonka fogyasztása. Ha valódi sonkára vágyunk, akkor vásárláskor legyünk nagyon óvatosak. Ne vásároljunk „sonka jellegű húskészítményt”, olcsóbb ugyan, de értéktelen húsvagdalékból készül vagy nem is tartalmaz húst. A fóliázott, zárt csomagolású sonkát többnyire gyors füstöléssel készítik. Ez azt jelenti, hogy pácolás után füstaromával vagy füstoldatos tusolással ízesítik, és tartósítószerrel kezelik. Eltarthatósága rövidebb a hagyományosan füstölt sonkáénál és minél zaftosabb, annál több – az egészségre káros – nitrátos sós lét tartalmaz. Kicsomagolás után tanácsos alaposan átmosni, újra átfőzni és a főző lét elönteni. A valódi sonka leve felhasználható és a levében főtt füstölt ízű tojás igazi ínyencség, a húsvéti ételek nagyszerű kiegészítője lehet.
- Együnk sok zöldet hozzá
A hagyomány szerint a főtt sonkát kaláccsal, főtt tojással, héjában főtt krumplival és reszelt tormával tálalják. A sült sonkát almás-tejfölös tormamártással fogyasztják. A maradék sonkát ledarálva, kevés vajjal vagy tejföllel, zöldfűszerekkel (fokhagyma, snidling, kakukkfű) kikeverve pástétomnak vagy sonkakrémnek elkészítve szendvics kenésére, kaszinótojás és tojáslepény töltelékeként hasznosíthatjuk. Kihasználva a tavasz friss zöldségeit kínáljuk retekkel, salátával, hagymafélékkel, mert a zöldségek és a gyümölcsök többféle létfontosságú vitamint, ásványanyagot, enzimet, rákellenes anyagot tartalmaznak. Ezek segítenek legjobban a gyártás és tartósítás során felhasznált nemkívánatos adalékanyagok semlegesítésében, a méregtelenítésben.
Húsvéti dress code: esőkabát és ünnepi pizsama
2015. április 03.
Három lányból kettő szívesen fogadja a locsolókat, ugyanakkor a gyerekek többsége nem szeret ünnepi ruhába bújni. Egy felméréséből az is kiderült, hogy locsolkodós balesetekből sincs hiány ilyenkor. Öt családból négy készül hagyományos húsvéti menüvel reggel, amit legtöbben mézes krémessel és zserbóval egészítenek ki.
A gyermekek több mint fele örömmel részt vesz a locsolkodásban – derült ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből, melyben 2000 szülő vett részt. Több anyuka is kiemelte, hogy a kislánya még fiúbőrbe is bújt ez alkalomból, hogy a család férfi tagjaival ő is körbejárhassa az ismerősöket. Bár a gyermekek körében valóban népszerű a locsolkodás, mégis legjobban a közös családi élményeket és az ajándékozást várják, és a kiöltözést utálják leginkább az ünnepben.
A locsolókat főképpen csokitojással várják a kislányok, de 58 százalékuk saját készítésű hímes tojással is készül, amit tíz kisfiúból egy saját vagy az apuka által írt versikével érdemel ki.
A felmérésben részt vevők saját gyermekkorukból hozott történeteikből kiderül, hogy vannak, akik jó előre készültek a locsolkodásra: „Volt, aki rutinosan esőkabátban aludt, de olyan is, aki a legszebb pizsamáját tartogatta a korán kelő locsolóknak” – mondta Bognár Ákos az online játékáruház ügyvezetője.
Főzzünk okosan az ünnepekre!
2015. január 01.
Az ünnepi készülődésben sokszor túlzásba esünk az ebéd és vacsora mennyiségét illetően, ezért nemcsak hogy többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe! Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.
Ha ketten vagyunk a háztartásban
Talán fiatal párként a legnehezebb eldönteni, hogy miből mennyit tanácsos egyszerre elkészíteni, hiszen a mama összes receptje családi adagra van szabva. Ezért amikor ünnepi bevásárlásra indulunk, az alábbi mennyiségekkel számoljunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása szerint:
- Egy átlagos felnőtt egy étkezés alkalmával 70-85 gramm húst kell, hogy fogyasszon.
- A mártásból maximum 2,5 deciliter mennyiséggel számoljunk!
- Ha friss salátát készítünk köretnek, 100-150 gramm az ideális, párolt zöldségköretből viszont már 200-250 gramm.
- Főzelékből 3-4 decilitert tálaljunk, épp úgy, mint a levesekből.
- Burgonyából, tésztából, rizsből vagy egyéb gabona alapú köretből elegendő 250-300 gramm.
- Ha pedig gyümölcsöt tálalunk desszertként, 80-150 gramm az ideális mennyiség, ami megfelel egy almának, egy banánnak vagy egy kis tál bogyós gyümölcsnek.
Ünnep utáni tortúra: Mit csináljak a maradékból?
2015. január 01.
Most jön az igazi fejtörés, konyhai okoskodás: mit kezdjünk az ünnepek utáni maradék finomságokkal?
Maradék főtt zöldségből: zöldséges tepsis finomság
Hozzávalók:
Főtt zöldség(sárgarépa, borsó, gyökér, karalábé, kukorica, burgonya, stb.)
2 dl tejszín
1 ek. étkezési keményítő
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
bors, só
pici olaj
A tepsi alját kiolajozom, beleterítem a kockára ill. karikára vágott zöldséget. A tejszínben elkeverem a keményítőt, sót és borsot. Ráöntöm a zöldségekre, és bőségesen megszórom reszelt sajttal. 180 fokon a sütőben összesütöm!
Vegetáriánusoknak is finom egytálétel, de a húsevőknek sem gond, ha a sok ünnepi étel után valami egyszerűbbet is készítünk!
Ünnepi étkezési tippek - tiltások nélkül
2014. december 29.
Az ünnepek nem az önmegtartóztatás időszaka, mégis érdemes pár praktikus tanácsot megszívlelni, hogy a mértéktelenség elkerülésével a jövő évet is jó formában kezdhessük. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a helyes táplálkozási elvek betartása sokat segíthetnek abban, hogy ne essünk túlzásokba akkor sem, ha kalóriadúsabb ünnepi ételek, sütemények és alkoholos italok kerülnek az asztalra. A téli folyadékbevitelnél is fontos a változatosság, de a desszertborok, pezsgők és likőrök vagy a tömény italok nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő más folyadékot is igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői.
„Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy az ünnepek alatt ne szaladjanak fel ránk plusz kilók és az asztalra kerülő finomságokat se kelljen megvonni magunktól – mondja Antal Emese dietetikus, az EHI tudományos munkatársa. Fontos, hogy ne rúgjuk fel teljesen a helyes táplálkozási szabályokat, például a napi többszöri étkezést, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is, ami hangsúlyosan nem az alkoholos italokból származik.”
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...61