Információk, érdekességek

Nagyszombat - amikor újra és újra megöljük Jézust

2021. április 03.

Tudom, tudom, te nem ... Te nem tennél ilyet, te tanítvány lennél, te nem hagytad volna magára, te nem csókoltoad volna meg akkor és ott, te nem futottál volna meg, de adtál volna innia, vitted volna a keresztjét, és különben is jobb PR ügynök lettél volna, és nem engedted volna, hogy Barabást engedjék szabadon ...  

Mennyire szeretjük azt hinni magunkról, hogy mi biztosan máshogy viselkedtünk volna akkor és ott. Mi nem mondtunk volna itéletet arra, aki másként gondolkodik. 
Elhinni magunkról, hogy amit teszünk, az helyes. Azt gondolni, hogy ha Jézus ma itt járna köztünk, elsőként ismernénk fel őt. 

A valóság azonban - csak kukkants bele egy keresztény komment szekcióba bárhol a neten - hogy ma, ha lehet, még sokkal hamarabb rántanánk rá Jézusra a töviskoronát, sőt még meg is mozgatnánk kicsit, hogy jól üljön a fején. Szelfiznénk mellette, mutanánk, hogy jól megadtuk ennek a másként gondolkodónak ami jár. 

Bekövetnénk Barabást Instán, hogy lássuk, merre jár az, akit megszabadítottunk.

Megvennénk a lapokat és még hetekig foglalkoznánk vele, hogy a latrok magánélete milyen volt. Vadul csámcsogva olvasnánk szomszédaik nyilatkozatát, mely szerint mindegyik egész rendes fickónak tűnt, és nem is gondolták volna, hogy ide jutnak - aj de nagy szégyen ez a falunak. Na meg "szegényanyja". 

Máriáról brit tudósok genetikai tesztje kiderítené, hogy ki is az igazi apja ennek a fura Jézus nevű alaknak. József szégyenében külföldön vállalna munkát - furcsa, migránsképű alak, gyanakodnának rá és fél fizetést kapna egész munkáért a hajógyárban. 

Máté, Márk, Lukács és János azonnal leblogolná a sztorit - kicsit mind máshogy emlékezne és ezért Pál mindig megmorogná őket levelekben. 

Péter esszéket írna vezető politikai lapokba, maga mellé állítaná az értelmiséget, Facebook csoportokban tömörülve szerveznék az egyházat.


31 ma is működő újévi babona kipróbálásra

2021. január 03.

Összegyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a ebben az esztendőben. Az újkeletű babonákból is válogattunk néhányat.  

A Szilveszter története
Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.


Szexis és gógyis játékok a szilveszteri házibulira

2021. január 01.

Összegyûjtöttünk néhány buli-ötletet, amivel nagyszerûen lehet szórakozni. Bátran kikapcsolhatjátok a TV-t, és edzhetitek a nevetõizmaitokat!

Activity – tábla nélkül INGYEN!
Nagyon népszerû az Activity címû játék, de ez az, amit anélkül is lehet játszani, hogy megvennétek. Ti magatok is kitalálhatjátok, hogy mit is kell elmutogatnia, körülírnia vagy lerajzolnia a másik csapat játékosának. Ehhez elegendõ egy-két szótár, vagy lexikon, amibõl akár a szorongatott fél választhat - persze a véletlenre bízva - az oldalszám és a szó, vagy szócikk számának megnevezésével. (például egy használaton kívüli lengyel szótár 57. oldalának 17. szava a lepénylesõ. Ezt a megadott sorrend szerint lehet mutogatni, rajzolni, vagy körülírni.) A Legyen ön is milliomos c. játékot is fel lehet váltani egy olyan könyvvel, amiben mûveltségi kérdéseket és válaszokat találtok.

Alibi
Ez egy amolyan gondolkozós játék. Ketten a társaságból kimennek, és megbeszélnek egy alibit elõzõ estére. Ezalatt a többiek koholnak egy vádat ellenük. Miután ezzel végeztek, az egyikük visszajön. A többiek elõadják a vádat, és kikérdezik az illetõt. Ha viszonylag kevesen vannak a társaságban, akkor mindenki kérdezhet egyet, de nagyobb csoport esetén ez már túl sok lenne, ilyenkor meg kell szabni egy mennyiségi határt. (kb. 15 kérdés optimális). Ezután bejön a másik vádlott, és õt is kikérdezik. Eközben számolni kell, hogy hány esetben nem egyezik a kettejük vallomása. Amennyiben ez több mint a feltett kérdések 1/3-a, a vádlottak bûnösök.


A diabétesz az ünnepek alatt sem megy pihenőre

2020. december 30.

Az ünnepi időszakban a legtöbben felfüggesztik az egészséges életmódjukat, kevesebbet sportolnak és átadják magukat a gasztronómiai élvezeteknek. A cukorbetegek azonban a karácsonyi lakomák alatt sem feledkezhetnek meg a diétáról és a vércukorszintjükről. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár olyan tanácsot, amik megkönnyíthetik a diabétesszel élők ünnepi időszakát.

Fotó: pixabay.comHazánkban is sokakat érint a cukorbetegség, több mint 700 ezer diagnosztizált egyén szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben1. Túlnyomó többségük az utóbbi típusban szenved és sajnos sok a diagnózis nélkül élők száma is. A cukorbetegeknek az ünnepek alatt is kiemelten oda kell figyelniük a betegségükre. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő étkezésre való törekvés fontos része a diabétesz kezelésének és a vércukorszint szabályozásnak. A cukorbetegség karbantartása és kezelése az ünnepek alatt azt jelenti, hogy ugyanúgy vagy még nagyobb figyelemmel kell betartani az étkezési időket és az adott étkezések mennyiségi és minőségi előírásait, mint az év többi napján. Ahhoz, hogy a betegek ne csábuljanak el az ünnepi asztalnál, nagyon fontos a fegyelem és az előre tervezés. Íme néhány tipp, hogy könnyebb legyen az érintetteknek az ünnepi időszak:

  • Étkezésiterv készítése: Könnyű elcsábulni az ünnepek alatt a körülöttünk lévő sok finom étel hatására, azonban az étkezési terv betartása kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott vércukorszint szempontjából. Ahogy vásárolni sem tanácsos éhesen elmenni, úgy az étkezési tervet sem ajánlott éhesen megtervezni, mert könnyen túlzásokba eshetünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alkoholos italok fogyasztását is előre meg kell tervezni és pontosan be kell osztani, mert ezeknek magas lehet a kalória és szénhidrát tartalmuk, ezért megemelhetik a vércukorszintet, de adott esetben szerepük lehet az alacsony vércukorszinttel járó rosszullét kialakulásában is. Az étkezési tervet érdemes megosztani a családtagokkal is, hogy ne kínáljanak olyan ételekkel, amik nem szerepelnek a tervben.
  • Mozgásra ilyenkor is szükség van: Ünnepek alatt még nehezebb rávenni magunkat a mozgásra. Nagyobb a kedv, ha az egész család együtt mozog, menjünk el sétálni vagy játsszunk olyan játékokat, amik fizikai aktivitást igényelnek, például labdajátékok, futás, télisportok.
  • Vércukorszintmérés: Az ünnepi időszak alatt érdemes több vércukorszintmérést beiktatni, hogy még időben észrevegyük a vércukorszint ingadozását.

Az ünnepekben számomra a zselés szaloncukor a legcsábítóbb

2020. december 29.

Fotó: Komáromi Annamária

Kislányként Marton Adrienn mindig nagyon várta a karácsonyt, ami az év legcsodásabb ünnepét jelentette a számára.

 „Nem voltunk egy jómódú család, egyik napról a másikra éltünk. A karácsony azért is volt olyan különleges és fontos nekem, mert ilyenkor kaptam meg azt, amit szerettem volna. – emlékezett vissza mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Hét éves lehettem, amikor láttam egy olyan játékbabát, aminek a hajára flittereket lehetett tenni. Annyira vágytam rá, hogy el nem tudom mondani. Amikor megtaláltam a fa alatt, a világ legboldogabb gyerekének éreztem magamat! Az volt a legszebb karácsonyom.”

Adri arról is mesélt, hogy a Jézuska hozta meg a fenyőt, amit a családdal közösen díszítettek fel, szenteste délutánján pedig már az ajándékok is ott voltak a fa alatt. „Ezt a hagyományt tovább vittem, a férjemmel és a fiainkkal is így csináljuk.” Ugyan a kétgyermekes anyuka nem édesszájú, van valami, aminek karácsonykor egyszerűen nem tud ellenállni. Ez pedig nem más, mint a szaloncukor, méghozzá annak is a zselés változata. „Előfordul, hogy hazafele veszek harminc darabot belőle és mire megérkezem, azt veszem észre, hogy megettem az egészet” – nevetett fel Adri, majd hozzátette, számára ez a legcsábítóbb finomság az ünnepek alatt.

A gyönyörű gasztroműsorvezető karácsonykor természetesen mindenféle finomsággal meglepi szeretteit, de azt mondja, nem kezd el hetekkel korábban készülődni, mert nem akar idegroncs anyuka lenni. „Mindig csak aznap sütök-főzök, könnyen és egymással párhuzamosan elkészíthető ételeket.”

Adri most három izgalmas receptet is elárul, amik nem csak, hogy nagyon finomak, hanem a karácsonyi asztal díszei is lehetnek.

Panettone

A Panettone egy szuper jó karácsonyi desszert. Nem csak finom, hanem teljesen lenyűgözhetjük vele az asztaltársaságot. Akár ehető ajándékként is adhatjuk a szeretteinknek, barátainknak. Az elkészítése pici gyakorlást igényel, de mindenképpen megéri a belé fektetett munka és idő.

Cukormentes isler

Ha valaki bűntudat nélkül szeretne karácsonykor valamilyen édességet enni, akkor a cukormentes linzer tökéletes választás a számára. Az íze pedig pont olyan, mint a hagyományos süteménynek.

Málnazselés szaloncukor

A klasszikus ízvilág rajongóinak jó szívvel ajánlom, mert felidézi az emlékeket, ugyanakkor könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, nincs szükség komoly előkészületekre. Összecsomagolása valódi közösségépítő program lehet, ami valljuk be, újabb alkalom a szaloncukor ízlelésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...49