Információk, érdekességek

Karácsonyi vendégváró receptötletek

2021. december 25.

PixababyAmikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.

Beigli

(Herczegné Kruczler Éva)

Hozzávalók:

  • A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2 dl tej, élesztő, só, 1 dl tejföl.
  • A töltelékhez (1 rúdhoz): 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 3 evőkanál baracklekvár, 3 alma.

Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.

Bögretészta

(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)

Hozzávalók:

1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só

Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.


Erre figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor

2021. december 24.

Nem könnyű az ajánlott, megszokott napi szénhidrát mennyiséget tartani, ha egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon pedig ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni az ünnepi időszakban a cukorbetegeket, dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosának segítségével. 

Mérje rendszeresen vércukorszintjét!

Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. A cukorbetegek számára fontos, hogy a megváltozott szokások mellett is ügyeljenek az anyagcsere-egyensúly megtartására. A rendszeres vércukorszintmérés még lényegesebb ebben az időszakban, hiszen a napi étkezések száma és a mennyiségek is változhatnak. A nagyobb étkezések előtt és után (egy órával) is tanácsos a mérést elvégezni. A magas vércukorérték figyelmeztető jel lehet a helyes étrend ismételt megtartására!


Áldott, boldog karácsonyt kívánunk!

2021. december 24.

 

 

 

Áldott, boldog karácsonyt

kíván

patikánk minden munkatársa!


Ki hogyan várja a Mikulást Európában?

2021. december 06.

Mikulás

A Mikulásvárás ünnepe számos érdekességet és különbséget rejt Földünk országait tekintve. Íme a Mikulás-napi  érdekességek a világ néhány északi országából.

Finnország

Lappföld Joulupukki és Joulumuori, azaz a Mikulás és feleségének hivatalos otthona a keresztény hiedelmek szerint. A ténynek, miszerint az északi-sarkköri Korvatunturi, másnéven Fülhegy rejti a Mikulás házát, csupán az Egyesült Államok hagyománya mond ellent, amely ezt az Északi-sarkra teszi.

Lappföldön található a Mikulás műhelyfalva, ahol egész évben találkozhatnak az oda látogatók az igazi Télapóval, emellett betekintést nyerhetnek egy manókkal és édességekkel teli varázslatos világba. Az Északi-sarkkörön működik az a postahivatal is, ahová a világ összes gyermekének kívánsággal teli levele érkezik magához a Mikuláshoz.

A Mikulás december 5-én éjjel indul szétosztani ajándékait rénszarvas húzta szánján, amelynek a gyermekek december 6-án reggel örülhetnek. Meglepetésként az esetek döntő többségében a tradicionális karácsonyi édességet, a fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges finn kekszet ajándékozza a gyermekeknek. Érdekesség, hogy az amerikai és a finn hagyományok ismét különböznek: míg Santa Claus szánja tud repülni, addig ez a lappföldi Mikulás járművére nem igaz.


Mi szokott lenni a ballagótarisznyában? Mit jelent a tartalma? Mutatjuk!

2021. június 15.

Képünkön az Igazgyöngy alapítvány webshopjából a kézzel készült, hímzett ballagótarisznya - a jótékonykodás legszebb formája, ha a ballagáskor vásárlásunkkal egy szervezetet segítünk: www.szuno.hu A ballagás magyar szokás. A gyerekek bölcsiben, óvodában, nyolcadikban és érettségikor, ahogy lezárnak egy-egy tanulási ciklust, elballagnak. Ballagótarisznyát kapnak a nyakukba, aminek tartalma főbb elemeiben azonos. Mi legyen a ballagótarisznyában? Mit jelentenek a tarisznyába tett szimbólumok?  

A ballagást az 1800-as évek vége óta szervezik a hazai iskolák. Eleinte csak a magasabb iskolák (egyetem, főiskola,) később a középiskolák, ma már a bölcsitől kezdve minden oktatási intézmény ballagást szervez.  A szokás nagyon szép, hiszen egy ünnepség keretében lezárja az adott életciklust a gyerekekek életében - és persze a tanárokéban is.

A ballagótarisznya

Általában nem nagy méretű - egyszerű darab. Az elejére az intézmény nevét, logóját, címerét, jelképét hímezték a tradíció szerint, többnyire keresztszemes hímzéssel. Ma már gyakran rávasalós matrica, vagy nagy példányszámú nyomás segíti a ballagásra készülődőket. Az intézmény címere mellett az évszám szerepel (vagy a teljes tanulóidő, -tól és -ig, vagy csak a ballagás dátuma). A tarisznyát nem egy vállon, hanem átalvetve szokták hordani, tehát a jó ballagótarisznya szára hosszú, hogy átérje a gyerekeket. Lehet rojtos, gombos, patentos - szinte mindegy. 

A tarisznya is jelkép. A háztól elvándorló, szerencsét próbáló, önmagát kereső, útra induló ember jelképe. A tarisznya számos mesében szerepel, az édesanya adja a fiának, hogy szerencséje legyen az úton. A mesebeli hozzávalók visszaköszönnek a ballagók tarisznyájában is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...50