Információk, érdekességek

Hûvösben-hidegben védeni kell a bõrt

2006. december 19.

Az évszakok változásai a bõrben lejátszódó folyamatokra is hatással vannak. Hideg idõben - már 8 °C alatt - a bõr speciális ápolást és védelmet igényel. A bõr, amely a külsõ világ és a belsõ életfunkciók határszerve, nemcsak a stresszre és a belsõ zavarokra (például anyagcsereproblémák), hanem az idõjárás viszontagságaira, a hõmérsékletre is reagál. 


Az évszakok változásaira tulajdonképpen az egész szervezetet fel kellene készíteni. Õsszel (de tavasszal is) gondolnunk kellene a szervezet méregtelenítésére. Böjtöléskor ugyanis felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, megerõsödik az immunrendszer, s a bõr mint kiválasztószerv fokozatosan mentesül a terhek alól.


Testünk motorja

2006. december 18.

Már az anyaméhben beindult, s születésünk óta szakadatlanul dolgozik. Percenként 70-80-szor ereinkbe pumpálva a vért, évtizedeken keresztül, szünet nélkül. Ez a hatalmas munkabírású szervünk a szív. Tõle függ szerveink vérellátása, életerõnk, fizikai és szellemi teljesítõképességünk. Épsége viszont nagymértékben tõlünk függ.

 

Mint a lerakódásoktól részben eldugult benzinvezetékkel mûködtetett motor, ha túl nehéz terhet kell hosszú idõn át szállítania, ugyanúgy fulladozik a szívünk, ha elmeszesedett koszorúerek táplálják, miközben túlsúlyos testünket próbálja átáramoltatni. 


A mozgás a lényeg, nem a fogyás

2006. december 10.

Brit kutatók legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy kövérség esetén nem feltétlen az a legjobb módszer, ha mindenáron fogyasztani akarjuk a beteget, egy kis mozgás sokkal jobb hatással bír.


A nyugati országokban az életmód és az étkezési szokások meghozták 'gyümölcsüket': vannak olyan országok, ahol szinte minden második ember kövér. A túl nagy testsúly a mozgásszervi problémákon kívül szív- érrendszeri panaszokat okoz a leggyakrabban, azonban a testen belül felhalmozódó zsírszövet minden szervet károsít elõbb-utóbb.


Nem tudok kibékülni a külsõmmel

2006. december 09.

Elgondolkodott már azon, hogyan viszonyul a külsejéhez, és vajon kellõ jelentõséget tulajdonít-e neki? Elégedett vele, vagy folyton aggodalmaskodik miatta? Mennyire tartja fontosnak a szépséget vagy a jó megjelenést? A gyermekkorban meghatározó jellegû érzelmi kapcsolatoktól kezdve a felnõttkori késztetéseken át, egészen a divat diktálta ideálokig sok minden befolyásolhatja a válaszadást. A pszichoanalitikusok gyakran foglalkoznak a fizikai adottságok, a külsõ elfogadásának szerepével a személyiség alakulásában. Az alábbiakban az õ tapasztalataikból merítünk...

A humán papillomavírus és a dohányzás együtt fokozottan emelik a méhnyakrák kockázatát

2006. december 04.

A dohányos nõk human papillomavírus fertõzöttsége nagyobb veszélyt jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából, mintha csak dohányozna a nõ, vagy csak vírushordozó (fertõzött) lenne.


A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention novemberi számában közölt tanulmány szerint a méhnyakrák kockázata különösen magas azoknál a dohányosoknál, akik a HPV-16-os típusával fertõzõdtek meg ? szerepel a stockholmi Karolinska Intézet kutatóinak közleményében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217218...228