Információk, érdekességek

A humán papillomavírus és a dohányzás együtt fokozottan emelik a méhnyakrák kockázatát

2006. december 04.

A dohányos nõk human papillomavírus fertõzöttsége nagyobb veszélyt jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából, mintha csak dohányozna a nõ, vagy csak vírushordozó (fertõzött) lenne.


A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention novemberi számában közölt tanulmány szerint a méhnyakrák kockázata különösen magas azoknál a dohányosoknál, akik a HPV-16-os típusával fertõzõdtek meg ? szerepel a stockholmi Karolinska Intézet kutatóinak közleményében.


Magas vagyok, kövér vagyok, ki tehet róla?

2006. november 26.

A legújabb vizsgálatok szerint úgy tûnik, hogy a gyermekek apjuknak köszönhetik magasságukat, édesanyjuknak pedig a súlyukat.

 

A brit Royal Devon és Exeter Kórház tudósai régóta tartó kutasaik elsõ eredményeit tették közzé, melyben azt állítják, tudják, mit köszönhet egy gyermek az apjának, és mit az anyjának. Eszerint magas apának magas lesz gyermeke is, súlya viszont egyáltalán nem lesz hatással utóda kilóit tekintve. Az viszont erõsen befolyásolja majd a születendõ gyermek testsúlyát, hogy anyja kövér volt-e, vagy sovány. Ez nem kizárt, hogy az anya terhessége idején fennálló súlyfeleslegnek tudható be, a túlsúly ugyanis megnöveli a vércukorszintjét.


Betegségek csapdájában

2006. november 23.

Gyakorló orvosként 25 éve foglalkozom szívbetegekkel. Az évek során egyre több modern vizsgáló eljárást, kezelési módszert, gyógyszert ismertem meg, hogy a betegségek elleni hõsies küzdelembe minél több fegyvert vethessek be.

 

A betegségek pedig úgy viselkednek, mint az a hétfejû sárkány, aki a levágott fejeit újra képes kinöveszteni. 


Fényterápia – a sötét gondolatok ellen

2006. november 17.

Õsszel, amint az elsõ sárga levelek lehullanak, egyeseknél a nyáron oly jellemzõ jókedv egyszerre elmúlik, a napfényes évszakban felhalmozott energiatartalékok leapadnak. Állandóan fáradtak, melankolikusak, nehezükre esik reggelente felkelni. Nem is szólva arról, hogy ellenállhatatlan vágyat éreznek az édességek és a tésztafélék iránt, ami persze nem múlik el nyomtalanul – ilyenkor persze felszednek néhány kilót.
 

A szakorvos szerint ezek a klasszikus, „szezonális” depresszió tünetei, amelyek nem olyan súlyosak. A téli idõszakban kezdõdõ és az annak az idõtartamára korlátozódó depresszió esetén az állandósult rosszkedven, fáradtságon, gyengeségen kívül álmatlanság, étvágytalanság léphet fel, ugyanakkor az ellenkezõje sem ritka: a túl sok alvás iránti igény és az édességek iránti olthatatlan vágy is lehet a velejárója. Mint a „szezonális” elnevezés is mutatja, ez a fajta depresszió általában szeptember közepétõl márciusig tart, és a tavasz beköszöntével elmúlik. Ha nem tesznek ellene, várható, hogy a következõ õsszel újból megjelenik.


Egészséges fogyókúra

2006. november 09.

A fogyókúráról sok embernek valami tiltásokkal teli, örömforrásoktól mentes, lemondásokkal járó diéta jut eszébe. Ha valaki azonban egészségesen, illetve hosszú távra szeretne megszabadulni felesleges kilóitól, annak nem kell megfosztania magát az étkezéssel kapcsolatos minden jótól, mivel az egészséges fogyókúrának éppen az a lényege, hogy nincsenek benne szigorú tiltások, hiszen fogyókúra idején a szervezetnek éppúgy szüksége van minden tápanyagra, mint a normál, egészséges táplálkozás során. 


A különbség a normál táplálkozás és a fogyókúrás étrend között abban rejlik, hogy fogyókúra alatt az egyes élelmiszercsoportokból inkább a zsírszegény változatokat kell elõnyben részesítenünk, az adagok nagyságát csökkenteni kell, valamint a mozgást is be kell építeni mindennapjainkba, fõleg akkor, ha elõtte nem sportolt valaki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...222