Információk, érdekességek

Szénanáthás? Eldugult az orra?

2006. szeptember 08.

Eddig soha életemben nem voltam allergiás! - halljuk sokszor az újdonsült beteg panaszát. Bizony, ez így van. Az allergia sajnos bármikor, bármely életkorban kijöhet, sõt a szervezet bármely részén megnyilvánulhat. 


Melyek a szénanátha fõbb tünetei?

  • vizes orrfolyás,
  • ödémás orr,
  • orrdugulás,
  • tüsszögés,
  • orr- és torokviszketés,
  • kötõhártyagyulladás,
  • duzzadt szem,
  • szemviszketés,
  • könnyezés,
  • fényérzékenység.

Lisztérzékenység

2006. augusztus 16.

Ezt a ma még nem gyógyítható, egész életen át tartó betegséget helyesebb gluténérzékenységnek nevezni (orvosi neve: cöliákia). A glutén, más néven gabonasikér, egy összetett fehérje, amely a búza-, rozs-, árpaliszt alkotóeleme. Glutén van az olyan különleges búzalisztfajtában is, mint a tönköly- vagy a durumliszt. 


A lisztérzékeny csecsemők, amíg nem kapnak ezekből a gabonafélékből, teljesen egészségesek. Csak attól kezdve jelentkeznek a gondok, amikor a lisztes ételeket, a kenyeret, a grízt, a piskótát, illetve a lisztes habarást, rántást kezdik bevezetni az étrendjükbe. A betegség fokozatosan alakul ki, súlyossága az egyes babáknál különböző mértékű lehet.


Allergia ellen

2006. augusztus 08.

Az ételek nemcsak okai lehetnek az allergiának: a tudatos és egészséges táplálkozás segít megakadályozni magának a betegségnek, esetleg később az asztmának a kialakulását. Dr. Endre László allergológus, klinikai immunológus szerint a védettség növelése nem igényel speciális étrendet: elég követni a kiegyensúlyozott étrend alapszabályait – némi plusz figyelemmel.

Egyeseknek talán meglepő a megállapítás, hogy az allergia nem a szervezet gyengesége miatt, hanem éppen ellenkezőleg: a túlzott védekező reakciók miatt alakul ki. Ilyenkor a szervezet egy ingerre (amely lehet vegyszer, pollen, adalékanyag vagy bármilyen élelmiszer) szokatlanul erőteljesen reagál, s ez többféle kellemetlen vagy akár veszélyes tünetet is okozhat: tüsszögést, kiütést, viszketést, hányást, lázat.


Kullancs a ház körül

2006. augusztus 02.

A kullancsok számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a szabadban tartózkodókra, kirándulókra. Magyarország erdős, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett.

 

A korábbi évek adataiból kiderül továbbá, hogy hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történt kullancscsípés. 


Kerüljék a dinnyét a parlagfűre allergiások!

2006. július 31.

A helyes táplálkozás sokat segíthet a pollenallergiásokon is. Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádióban elmondta, hogy sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztása javasolt, de ügyelni kell a keresztreakciók elkerülésére.

 

A szakember felhívta arra is a figyelmet, hogy a megfelelő étrend a bélrendszer nyálkahártyáját helyreállítja, ennek köszönhetően az allergiás tünetek is kevésbé jelentkeznek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...68