Információk, érdekességek

Rovarcsípés és allergia

2006. július 30.

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, mégis nagy figyelmet igényel, mert az allergia ezen formájában szinte csak súlyos lefolyás fordul elő.

 

A lakosság megközelítőleg 2%-át érinti a rovarcsípés-allergia. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy medúza.

 

A leggyakoribb, allergiás reakciót okozó rovarok a méhek és a darazsak.


Alattomos ellenfelek: támadnak a füvek

2006. július 08.

A fűfélék okoznak problémát júliusban az allergiások számára. A szakember azt ajánlja: aki érzékeny ezekre a pollenekre, még a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni gyógyszereit.

Magyarországon csaknem hárommillió allergiás él. Közülük sokan a útifüvekre vagy a pázsitfüvekre érzékenyek - mondta az Nékám Kristóf allergológus az InfoRádióban.


Túl sokan prüszkölnek

2006. június 27.

Békés megyében a tisztiorvosi szolgálat 24 településen részese az allergiát kiváltó gyom irtásának.


A tisztiorvosi szolgálat intézetei és kirendeltségei részvételével huszonnégy település összesen huszonnyolc helyszínén végeznek parlagfű-mentesítést Békés megyében – tájékoztatta a Weborvost Klembucz Erzsébet, az ÁNTSZ megyei intézetének osztályvezető főorvosa. Az augusztus 30-ig tartó program keretében rajz- és fotópályázatokat írnak ki, valamint minél több helyen igyekeznek felderíteni azokat a parcellákat, amelyeken elburjánzott a parlagfű. Ismeretterjesztő előadásokat, a diákok számára vetélkedőket szerveznek, mindemellett működtetik a pollenfigyelő szolgálatot is.


A "túlvédett" szervezet

2006. június 16.

Az egészségesen működő immunrendszer egy pontosan összehangolt "hadsereg", mely megvédi a szervezetet a támadásoktól. Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túl erősen reagál egy - voltaképpen ártalmatlan - külső hatásra. Mit mond az orvos és a dietetikus az allergiáról, valamint milyen rejtett okok húzódhatnak meg a betegség mögött? 

Allergiás kórképek

2006. június 13.

Gyermekemnek állandóan folyik az orra, tüsszög. Lehet, hogy allergiás? - kérdezik a szülők, amikor terápiára nem reagáló, hurutos panaszokkal gyermeküket orvoshoz viszik. A feltételezés jogos, hiszen a népesség legalább 20%-a szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, és a kór gyakran már gyermekkorban elkezdődik.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...65