Információk, érdekességek

Egyszerre támadnak a virágzó fák

2009. április 24.

Egyszerre sok allergén fa virágzik és ezek egyenként is nagy mennyiségû pollent juttatnak a levegõbe.

 

 

A 15. héten nagyon erõsen megemelkedett a pollenterhelés. A mogyoró (Corylus) és az éger (Alnus) virágzási periódusa végéhez közeledik, bár a mogyoró pollenjének koncentrációja még szinte minden állomáson, az égeré Gyõrött, Miskolcon és Veszprémben még elérte a közepes szintet. Az összpollenterhelés legnagyobb részét a nyír (Betula) virágpora adja (28%), melynek koncentrációja duplájára emelkedett - országszerte magas, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Mosdóson, Gyõrött és Szegeden nagyon magas szintet ért el - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata a 15 hét adatai alapján.


Lecsengett a mogyoró, erõsödik a fûz pollenszórása

2009. április 09.

Országszerte még mindig a ciprus- és tiszafafélék pollenje található meg a legnagyobb mennyiségben a levegõben.

 

 

A 13. héten tovább fokozódott a légkör pollenterhelése. Leszálló periódusában van a mogyoró és az éger virágporszórása, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a kõris virágpora adja a pollenterhelés 59, illetve 19%-át, erõsödik a nyár, a fûz és a szil pollenszórása - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata.


Egyre erõsebb a levegõ pollenterhelése

2009. április 03.

Csúcsidõszakában van a ciprus - és a tiszafafélék pollenszórása, kezdõdik a fûzé és a nyíré.

 

 

A ciprus- és tiszafafélék (Cupressaceae/Taxeceae) pollenszórása csúcsidõszakában van, viráporszemeik az összpollenszám 75%-át adják - Pesten, Debrecenben, Gyõrött és Mosdóson nagyon magas, a legtöbb állomáson magas, 5 városban közepes koncentrációban voltak jelen a csapdákban - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának 12. heti jelentésében.


Kilincsek és távirányítók továbbítják a kórokozókat

2008. október 30.

A náthát okozó rhinovírusokat kenték rá a lakótér gyakran használt felületeire.

 

 

A náthavírus két nappal odakerülése után is ujjunkra kerülhet mindennapi eszközeinkrõl. A kilincs, villanykapcsoló és a távirányító a fertõzések melegágya - közölték amerikai kutatók.


Sokkoló veszély: a rovarcsípés-allergia

2008. június 18.

A különbözõ rovarok csípését tekintve vannak eltérések, amelyeket fontos ismerni.

 

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, mégis nagy figyelmet keltõ allergiaforma, mely a kiemelt figyelmet annak köszönheti, hogy az allergia ezen formájában szinte csak súlyos (anafilaxiás) lefolyás fordul elõ. A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-allergiától. Gyakorisági szempontból nem jellemzõ, hogy a felnõtteknél fordul-e elõ sûrûbben a túlérzékenységi reakció, leginkább azt kell szem elõtt tartanunk, hogy a gyermekek a megfelelõ ismeretek hiányában sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a rovarokkal való találkozás alkalmával.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...606162...68