Információk, érdekességek

Allergiás a tojásra? – Így helyettesítse!

2022. április 10.

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal, és egy sütemény recepttel is segíti a tojásmentes diéta összeállítását.

Durum

A tojás számtalan, a hazai konyhában is gyakran előforduló étel alapanyaga. A rántotta és omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemény is elképzelhetetlen lenne nélküle, ha nem létezne ma már több összetevő és praktika is a helyettesítésére. A tojásmentes diétát tartó betegeim számára több alternatíva is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen egy alapanyag kiesése miatt drasztikusan változtatni étkezési szokásaikon – mondja Varga Dóra.

Durumtészta például a legtöbb üzletben kapható. Ízében teljes mértékben a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal megegyező termék, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérje tartalma magasabb, ezért tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojás allergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durum tészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke olvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!

Lenmag, gyümölcsök és keményítő

A sütemények készítésénél használhatjuk tehát az említett búzafélét, de ha szeretnénk például zabpehely liszttel is sütni, mint az alábbi recept esetében, akkor szükségünk lesz egy plusz hozzávalóra, amivel a tojást kiválthatjuk: ez jelen esetben a lenmag. Egy tojást megközelítőleg 3 evőkanál vízbe áztatott és aztán összeturmixolt, egy evőkanálnyi lenmaggal helyettesíthetünk. Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amit közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk.

Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható – panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag – de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amit a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.

Piskóta tojás nélkül

Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen.  Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.


Az ételallergiák lelki háttere - Melyik élelmiszer mit szimbolizál?

2022. március 10.

Ahogy egy-két évtizede még a hiperaktivitás és az autizmus vezette a slágerlistát a gyermekbetegségek és problémák terén, úgy ma az ételallergiák és táplálkozási kórok, lebontási nehézségek szaporodtak el. Mi lehet a háttérben, miért küzd ezzel minden harmadik gyermek?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az ételallergiások száma rohamosan nő

Hiperaktivitás, Down-kór, autizmus, talán leggyakoribb és a szülő számára gyakran legtöbb kihívást jelentő problémák. Ma már persze létezik Ritka Gyermekbetegségek Konferenciája, és az Internet segítségével megismerhetjük, megérthetjük a problémákat. 

Eltelt néhány év, talán néhány évtized is, és a leggyakrabban arról hallani, hogy egy-egy gyermek nem képes lebontani a tejet, a gabonaféléket, liszt-érzékeny, nem ehet olajos magvakat, vagy esetleg mindet egyszerre. Mi áll a háttérben, mi a valódi probléma? Két fő vonalon indulhatunk el.

1. Ez a probléma nem az a probléma

A manduladió, a búza, a rozs, az árpa egészséges és finom termékek, a gyermeknek a leggyakrabban nem magával a termékkel van problémája, hanem a feldolgozáskor használt adalékokkal, gyárilag beletett alkotórészekkel. Sokszor adalékanyagok nélkül is az élelmiszer fertőzötten, koszosan kerül az asztalra, vagyis a nem megfelelő kezelés miatt olyan dolgokat juttatnak vele a gyermek szervezetébe, amely megmételyezi a gyermeket, és a gyermek problémáját, allergiáját nem a kosznak, hanem a terméknek, nem a termékkel kapott adalékanyagnak, hanem magának az élelmiszernek tudjuk be. Ezért az adott allergiát igyekezzünk körbejárni, ha nem túl súlyos tünetekkel jár!!!!

Ezt példázza az a vicces igazság, amikor a városi leányt, aki tehenet csak nyaraláskor látott és akkor is legfeljebb egy tucatszor, negyedévszázados létére allergiássá válik a tehénszőrre. Kérdem én, hol lelünk tehénszőrt nagyobb koncentrátumban a metropolisokban? Természetesen a dobozos tejben! Hiszen nem megfelelően kezelt tej, sajnos gondokat okozhat. Az utánajárás ez esetben segített, nem tejallergiáról van szó, csak nem megfelelő kezelésről a táplálék esetében.

2. Amikor valóban ételallergiáról beszélhetünk

Azután ott van valóban ételallergia, lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, allergia, allergia hátán. Ez esetben sokszor laboratóriumi vizsgálatokat javasolnak, vérvételt és szövettan mintát. Az emésztést vizsgálják, a fiziológiai folyamatokat. Csakhogy mi marad el? Természetesen a dolgok lelki oldala.

Az egyes tápláléktípusok megfeleltethetők családtagjainknak, érzéseinknek, gondolatainknak. Amikor valaki a cukorral nem boldogul, akkor általában szeretetről, amikor a tejjel és tejtermékekkel, akkor az anyával való kapcsolatról gondolkodik nehezen, szorongásai, elfojtásai lehetnek e téren. A tejcukor-érzékenység az anyától kapott szeretet el nem fogadását is jelenti jelképesen.

Melyik táplálék mit szimbolizál?

A lisztérzékenység és gabonákkal kapcsolatos energiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához, az életerő el nem fogadásához áll közelebb, elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi.


Allergiás bőrbetegségek – kinőhetők?

2022. március 04.

Fotó: gettyimages.comGyermekkorban az allergia sokkal gyakoribb, mint felnőttkorban. A gyermekek mintegy 5–10%-a krónikus allergiás bőrbetegségben szenved, és még ennél is gyakoribbak az egyéb, allergiás eredetűnek tartott betegségek. Mire felnőnek, a gyermekek 20%-a legalább egyszer átesik valamilyen akut allergiás megbetegedésen.

A gyermekkori allergia leggyakrabban bőrjelenségek formájában jelentkezik. Vegyük sorra ezeket.

Seborrhoeás dermatitis

Csecsemőkorban az ún. seborrhoeás dermatitisszel találkozunk. Ez típusosan a hajas fejbőrön, esetleg az arcon, fülön megjelenő, zsíros barnás-sárgás hámlás. Általában az első élethónapokban megszűnik, és könnyen kezelhető.

Atópiás dermatitis

Makacsabb a rettegett ekcéma, vagy más néven az atópiás dermatitis. A betegség nagy része egyéves kor előtt kezdődik. Az első elváltozások viszkető, nedvedző vörös foltok az arcon, nyakon, csuklón, könyökön. A vakarás következménye a hámhiány és pörkösödés, a hámlás, illetve nem megfelelő higiéniás viszonyok esetén a bakteriális felülfertőződés. Az ekcémás betegek valószínűleg genetikailag érzékenyebb bőrrel rendelkeznek, így a külső ingerekre a szokásosnál hevesebben reagálnak (ezért gyakori a családi halmozódás). Az ekcémások más allergiás betegségekre (pl. asztmára) is hajlamosabbak, és gyakran van ételallergiájuk.

A betegség krónikus lefolyású, ám az életkorral fokozatosan, jellemző módon a 3–5. életévben javul. Mivel a jellegzetes bőrjelenségek kialakulásában lényegi szerepet játszik a vakaródzás, a kezelés fontos része annak megakadályozása (egyes kísérletek szerint, ha egyáltalán nem vakarták, nem is jelentkezett az ekcéma). Fontos a bőr nedvességtartalmának megőrzése, az ismert ételallergének kerülése, a kisgyermek körmének minél rövidebbre vágása. A kialakult bőrelváltozásokat helyileg, kenőcsökkel kezeljük, míg a viszketés és a vakaródzás csökkentésére olykor szükség van gyógyszerekre is.

Csalánkiütés

Akadnak hirtelen jelentkező, néha ijesztő allergiás bőrtünetek is. Leggyakoribb ezek közül a csalánkiütés. Ilyenkor a bőr kis erei kitágulnak és áteresztővé válnak, melynek következményei a jellegzetes, bőrből kiemelkedő vörös foltok. Súlyosabb esetben a nyálkahártyák is megduzzadnak: bedagadhat a szem és az ajkak, sőt belülről a száj, de akár a gége nyálkahártyája is, komoly fulladásos tüneteket okozva. Szerencsére ez az elváltozás aránylag ritka.

A csalánkiütés a szervezet gyors válaszreakciója a bekerülő idegen anyagra (előfordulhat, hogy hosszú ideig tart – mondjuk bélféreg esetén, amely tartósan idegen behatolóként él a gyermek szervezetében).


Hogyan kezeljük a téli allergiás tüneteket?

2022. február 23.

Az ebben az időszakban jelentkező allergiás tünetek okozója döntően a poratka, penészgomba vagy háziállat allergia. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük, vajon más típusú kezelésre van-e szükség, mint a tavasztól őszig jelentkező pollenallergiák esetében?

Az első itt is a kivizsgálás

Ha egyéb panaszunk – láz, rossz közérzet – nincs, de a lakásban erősödő tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik vagy éjszakai köhögőroham tör ránk, akkor javasolt allergológushoz fordulni. A tünetek allergiára utalnak, ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet meghatározni, hogy pontosan mi a kiváltó ok. A vizsgálat – attól függően, hogy a beteg tünetes-e, szed-e aantihisztamint, milyen az általános állapota, van e kiterjed bőrbetegsége – történhet vérből vagy Prick-teszttel. Az eredményeket a tünetekkel összevetve tudja a kezelőorvos meghatározni, hogy milyen kezelésre van szükségünk.

Tüneti kezelés

A téli allergiák kezelésében a pollenallergiás tünetek csillapítására használt készítmények alkalmasak: az orrtüneteket enyhítő szteroid orrspray és antihisztamin gyógyszerek alkalmazása a legelterjedtebb. Ez esetben azonban a kezelés nem néhány héten, hónapon keresztül tart, a lakáson belüli allergiás tünetek – habár téli allergiaként is ismertek – valójában egész éven át jelentkezhetnek egyénenként különböző mértékben, ezért ebben az esetben a felírt készítményeket hosszabb időn át kell szedni.

Az allergént a lakásból is száműzni kell!

A kezelés sarkalatos pontja, hogy az allergének számát csökkentsük a minimumra az allergiás beteg környezetében. Ez amellett, hogy sokszor jelentős anyagi ráfordítással is jár, nem is mindig kivitelezhető tökéletesen. A poratka allergiás személeknél javasolni szoktuk, hogy szabaduljanak meg a lakásban lévő szőnyegektől, melyekben nagy mennyiségű allergén felhalmozódhat. Az ágyneműt, matracot célszerű allergénmentes, magas hőfokon moshatóra cserélni – magyarázza Balogh főorvosnő. A kárpitozott bútorok helyett szerencsésebb lemosható felületű garnitúrát választani és még sorolhatnánk. Emellett az is természetes, ha a váratlanul megjelent allergiás tünetek miatt házi kedvencüktől nem szeretnénk megválni, de sokan pusztán azért keresnek más alternatívát a kezelésben, mert idegenkednek a hónapokon át tartó gyógyszerszedéstől.

Tartós megoldás allergén immunterápiával

A tüneti kezelés mellett létezik egy másik alternatíva is a lakáson belüli allergiás tünetek ellen: az allergén immunterápia. Ez a kezelés az immunrendszer áthangolásával ér el tartós eredményt: nemcsak a tünetet, hanem a kiváltó okot kezeli. A 3-5 éven át tartó kezelés a pollenallergia mellett alkalmazható háziállat, penészgomba és poratka allergia kezelésére is. A beteg napi egy alkalommal tabletta vagy cseppek formájában szedi a készítményt, mely az allergén szigorúan ellenőrzött, hígított kivonatát tartalmazza. A kezelés végére panaszok nélkül lesz képes elviselni a korábbi allergén jelenlétét, vagyis többé – eredményes kezelés esetén akár 10-12 évre – nem jelentkeznek a tünetei a lakásban.


A csecsemők védettek az ételallergiával szemben

2022. február 13.

Egészséges csecsemők bélbaktériumainak felhasználásával gátolták meg a tehéntej-allergia kialakulását egereknél amerikai és olasz kutatók.

A Chicagói Egyetem, az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói négy egészséges és négy tehéntej-allergiával küzdő csecsemő bélmikrobáit ültették át egerek csoportjaiba a gyerekek ürülékmintáit felhasználva.
A rágcsálókat egy teljesen steril, baktériummentes környezetben nevelték és ugyanazt a tápszert kapták, mint a vizsgálatba bevont csecsemők, hogy az azonos forrásból származó tápanyagok révén biztosítsák a baktériumok megfelelő megtelepedését.
Az eredmények szerint az allergiás gyerekektől származó bélbaktériumokat kapott egereknél anafilaxiás sokk – az allergiás reakció legsúlyosabb formája, amely akár életveszélyes is lehet – alakult ki, amikor először kaptak tehéntejet.
A kontrollcsoportnál, vagyis azoknál az egereknél, akiket szintén baktériummentes környezetben neveltek, de nem kaptak csecsemőktől származó bélbaktériumot, ugyancsak ilyen súlyos allergiás reakció jelentkezett.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges csecsemők bélbaktériumaival kezelt egereknél azonban nem alakult ki allergiás reakció.

A kutatók tanulmányozták az egerek tápcsatornájában lévő mikrobák összetételét, valamint megnézték az egészséges és az allergiás egércsoportok génkifejeződésében megfigyelhető különbségeket. Ennek alapján sikerült kimutatniuk, hogy az Anaerostipes caccae nevű baktériumfaj bélben való jelenléte a jelek szerint védelmet nyújt az allergiás reakciókkal szemben.

Az Anaerostipes caccae a Clostridia baktériumok osztályába tartozik, amelyről 2014-ben megállapították, hogy védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben. Ezek a baktériumok butirátot – ez egy rövid láncú zsírsav – termelnek, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a bél egészséges mikrobiális környezetének kialakításában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...62