Információk, érdekességek

Ne bízza látását a véletlenre!

2008. március 10.

A glaukóma, vagyis a zöld hályog kialakulása


Világviszonylatban a vakság második leggyakoribb okának tekinthetõ glaukóma kialakulásában szerepet játszik a szem számára nélkülözhetetlen tápanyagokat szállító, benne folyamatosan termelõdõ ún. csarnokvíz. Ennek túlzott képzõdése vagy rossz elvezetése miatt extrém méretû belsõ nyomás jöhet létre a látószervben, és ez visszafordíthatatlan módon károsítja a látóidegeket. Ha a nyomásemelkedés tartós, a folyamat akár teljes látásvesztéshez vezethet. A magas szemnyomás - amely egy speciális, fájdalommentes vizsgálattal könnyen kimutatható - a glaukóma egyetlen jelenleg ismert módosítható kockázati tényezõje, bár az állapot anélkül is kifejlõdhet.


A szemfáradtság okai és amit ellene tehetünk

2008. március 09.

A mai, sok esetben egyre fokozottabb teljesítményt igénylõ világunkban szemünk is túlzott megerõltetésnek lehet kitéve: a gyakran éjszakába nyúló, számítógép elõtt töltök órák száma - több más tényezõ mellett - könnyen a szem fáradásához, késõbb pedig szemszárazsághoz vezethet. Mit tehetünk a szemfáradtság elkerülése, illetve a kialakult, kellemetlen tünetek kezelése érdekében? Cikkünkben áttekintjük a szemfáradtság kialakulásának okait és a megelõzés lehetõségeit, valamint a könny és a pislogás látásunkban betöltött szerepét.

Az antioxidánsok szerepe a betegségek megelõzésében - 2. rész

2008. március 05.

Védekezés az oxidációs stressz ellen


Szerencsére, a szervezetben van "védõbástya", olyan anyagok révén, melyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ha ezek mennyisége elegendõ, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök káros következményeit. Ilyen antioxidáns anyagokat elsõsorban a táplálkozás útján juttatjuk a szervezetbe. Ezek bevitele elsõsorban természetes formájukban ajánlatos, bár mesterséges antioxidánsok gyárilag is elõállíthatók.


Az antioxidánsok szerepe a betegségek megelõzésében - 1. rész

2008. március 03.

Miért veszélyes az oxidációs stressz?


Az orvostudományban talán a két legnagyobb egészségügyi probléma a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek befolyásolása. A fejlett országokban a lakosság mintegy fele szív és érrendszeri, s mintegy egynegyede daganatos betegségekben hal meg.


Majonéz-kérdés

2008. február 18.

Egy kutatás magyarországi tapasztalatai

 

Majonéz-kérdésTavaly decemberben, a Tények a majonézrõl címû nemzetközi majonéz kutatás részeként (Magyarország, Bosznia- Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia) több mint 300 magyar háziasszonyt kérdeztek meg a közvélemény-kutatók a majonézzel, annak felhasználásával és az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A felmérésbõl többek között az derült ki, hogy a megkérdezettek 90 százaléka használja konyhájában a majonézt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...155