Információk, érdekességek

Sugárterápia prosztatarák esetén: pro és kontra

2006. december 03.

Úgy tûnik, hogy a férfiak harmadik leggyakoribb daganatféleségének, a prosztatarák kezelésében a sugárterápiától nem szabad túl sokat várni: a Texasi Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói szerint ez a fajta kezelés leginkább a daganat kiújulását akadályozza meg.

 

A daganatos betegeknél a szakorvosok gyakran beszélnek ún. túlélésrõl, ami alatt a betegség felismerése után a halálig eltelt idõt értik. Dr. Ian Thompson és csapata arra kereste a választ, hogy vajon az elõrehaladott állapotú (de áttétet még nem adott) prosztatarákoknál a sugárterápia befolyásolja-e a túlélést.


Új eljárás helyettesítheti a nyílt szívmûtéteket

2006. november 18.

Amerikai kutatók új kezelési eljárást dolgoztak ki egy szívbillentyû-elégtelenség kezelésére a nyílt szívmûtét helyett.


A bal pitvar és kamra közötti billentyû - mitrális billentyû - elégtelen záródása esetén a kamra összehúzódásakor a vér egy része az aorta helyett a billentyûn keresztül visszafolyik a pitvarba, rontva ezáltal a pumpafunkciót. A rosszul záródó billentyû szájadékát összehúzva a betegség gyógyítható, azonban ez eddig szinte kizárólag csak a szív feltárásával járó mûtéttel volt elvégezhetõ. Az USA-ban évente körülbelül 50.000 ilyen mûtétet végeznek, azonban nagyfokú elégtelenség a beteg rossz általános állapota miatt az említett mûtéttel nem korrigálható.


„Ér-hálózat” - Az érelmeszesedés korai kiszûrése egy szenzációs magyar találmánnyal

2006. november 12.

Az érelmeszesedés talaján kifejlõdõ szív- és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát hazánkban. A magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet! A potenciálisan 5 millió veszélyeztetett számára jelent óriási esélyt az érelmeszesedés korai felfedezését elõsegítõ, egyszerûen alkalmazható, szenzációs új magyar találmány, az arteriográf, valamint az annak leghatékonyabb felhasználását szolgáló ”Ér-hálózat” akció, amely most indul útjára.


Az infarktus, agyvérzés legtöbbször váratlanul és sajnos néha meglepõen fiatal korban szedi áldozatait. Ugyanakkor közismertek olyan történetek is, amikor a kockázatot kockázatra halmozó, dohányzó, túlsúlyos, keveset mozgó egyén igen hosszú életkort ér el. Jó példa erre Sir Winston Churchill esete, aki amellett, hogy igen „súlyos” egyéniség volt, dohányzott is, és elhíresült volt kedvenc mondásáról: „csak semmi sport”. A legendás hírû angol miniszterelnök mindezek ellenére több mint 90 évig élt.


Új módszer a prosztatarák kiszûrésére?

2006. november 06.

A prosztata rosszindulatú elváltozása a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, ezért valamilyen formában történõ szûrése mindenképpen indokolt. A jelenleg használt módszerek azonban nem elég megbízhatóak, sokszor adnak fals eredményt. Egy amerikai gyógyszercég kutatócsoportja nemrég bejelentette, hogy új, az eddigieknél hatékonyabb szûrõvizsgálati módszert fejlesztettek ki.

 

A prosztatadaganat gyanúját általában egy szakorvos a végbélen át történõ vizsgálata után (RDV - rectalis digitalis vizsgálat) vagy a vérbõl kimutatható daganatjelzõ (PSA - prosztata specifikus antigén) alapján vetik fel. Az Amerikai Daganatkutató Társaság ugyan azt ajánlja, hogy az ötven év feletti férfiak évente végeztessenek PSA és RDV tesztet, sajnos egyik módszer sem elég pontos.


Bio-szenzoros vércukormérõ

2006. október 31.

A Digital Angel Corporation szabadalmi jogot nyert az áttörést jelentõ Glucose-Sensing RFID (vércukorszint-érzékelõ) mikrochip-jére.

 

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal szabadalmi jogot jegyzett be a Digital Angel Corporation javára a beültethetõ glukóz-érzékelõ RFID mikrochipje alapján – tette közzé a cég. Az RFID mikrochip a diabéteszben szenvedõk vérének glukóz-koncentrációját méri. Az eszközt a Digital Angel testvérvállalata, a VeriChip forgalmazza.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...439440441...457