Információk, érdekességek

Érezzük jobban magunkat a munkahelyen!

2007. március 12.

Felgyülemlõ dossziék, becsukhatatlan fiókok, ingerlékeny kollégák, túlfeszített fõnök, elromlott kávéfõzõgép... Az élet egy munkahelyen általában nem szolgál idegállapotunk megnyugtatására. Mégis, sokat tehetünk annak érdekében, hogy az eddigieknél sokkal jobban érezzük magunkat az ott töltött napi nyolc-tíz óra alatt.


Jó kedvvel dolgozni, kibontakoztatni képességeinket a munkahelyen: sokak számára ez csak álom. De vajon valósággá válhat-e egyszer? Szeretni a munkát, sikereket elérni a szakmában anélkül, hogy lefoglalná a magánéletre szánt idõnket, ápolni a kapcsolatokat anélkül, hogy az elvonna fontos, sürgõs teendõktõl, uralkodni a stresszen, hatékonynak és sikeresnek lenni úgy, hogy értékeljenek, ugyanakkor szimpatikusnak találjanak minket - nem könnyû feladat, de szerencsére lehetséges. De mit is tehetünk ennek érdekében?


Lehullik a sárga lepel a fogakról

2007. március 11.

Az ápoltság alaptartozéka a szép fogsor. A rendben tartott fogak legfõbb célja az egészség megtartása és megõrzése, de fontos a jó megjelenéshez is. A vonzó külsõ még tovább fokozható a hófehérré varázsolt mosollyal. A fogfehérítésnek fogászati és otthoni lehetõségei is vannak.


A fogfehérítésre többféle biztonságos és hatásos eljárás létezik a fogászatokon, és orvosi útmutatás alapján otthon is elvégezhetõ – mondta el Bodrogi Attila a Parlament-Dental fogászati rendelõ fogorvosa. Ma már gyorsan és biztosan eltávolíthatók az olyan külsõ elszínezõdések, amelyeket a cigaretta, az alkohol vagy a gyógyszerek okoznak. Emellett a genetikailag, születéskor kapott fogszínt is lehet fehéríteni, sõt, az elhalt, gyökérkezelt fogak sötétebb színe is megszüntethetõ.


Regenerálódó retina-sejtek?

2007. március 09.

A szem recehártyájának (retina) fényérzékeny sejtjei elengedhetetlenek a látáshoz. Az orvosok idáig úgy gondolták, ezek a sejtek nem képesek a megújulásra, azonban egy nemrégiben publikált kutatási eredmény megdönteni látszik ezt a tézist.


A Floridai Egyetem kutatói állatkísérleteik alapján úgy gondolják, hogy van lehetõség a sérült vagy elpusztult retina-sejtek helyreállítására. Kísérleteik során hím egerek vérébõl nyert õssejteket ültettek be albínó nõstény egerekbe. Ez utóbbiak retinája korábban valamilyen hirtelen okból kifolyólag sérült.


Új eszköz forradalmasítja a szembetegségek diagnózisát

2007. március 08.

A Warwick Egyetem kutatói egy új, digitális szemfenék-vizsgáló készüléket (ophthalmoszkóp) fejlesztettek ki, mellyel még akár az egyszerû látszerész is nagyon pontos diagnózist tud alkotni.


A Warwick Egyetem kutatói egy olyan digitális opthtalmoszkópot fejlesztettek ki, mely mind az orvosoknak, mind pedig a látszerészeknek megadja a lehetõséget arra, hogy a kórházi bonyolult berendezések nélkül is precíz diagnózist alkothassanak a szemet ért problémákról. Emellett lehetõséget biztosít arra is, hogy a készített felvételeket emailben elküldjék egy szemész szakorvosnak is.


A réz jót tesz a szívnek

2007. március 07.

A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívmûködésre.


Az új kutatás - amelyet egereken végeztek - bebizonyította, hogy a táplálékukhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozva ezáltal a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel növeli a koleszterinszintet, vérrögképzõdést és szívelégtelenséget okozhat. A rézzel etetett egerekben a szívelégtelenség csökkenõ mértéket mutatott, és a folyamatos terhelés ellenére is megfelelõen mûködött a szívük. A rézkiegészítést nem kapott, terhelt egerek azonban szívbetegek lettek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...437438439...460