Információk, érdekességek

Vércukormérési rekord

2008. május 05.

Több, mint 1500 ember vércukorszintjét, vérnyomását mérte meg Erõs Antónia csapata


Újabb egészség felmérõ akcióba kezdett az Egy csepp figyelem Alapítvány. Hétvégétõl kezdõdõen számos helyszínen mérnek ingyenesen vércukor- és koleszterinszintet, valamint vérnyomást.


Az elmúlt hétvégén kétnapos szûrést tartottak az Árkád Bevásárlóközpontban, vasárnap pedig a Nõk Lapja Egészség rendezvényén. Az eseményeken többezer ember vett részt, akiknek jelentõs része kíváncsi volt egészségügyi értékeire is.


Hogyan születnek az orvosi mûhibák?

2008. május 05.

A hibás diagnózisok aránya egyes területeken elérheti a 10-15 százalékot is.


Milyen gyakran kezelik félre az orvosok a pácienseiket? Miközben a kutatások szerint a diagnózisok legnagyobb része helyes, a válasz valószínûleg: gyakrabban, mint a betegek, és jóval gyakrabban, mint az orvosok gondolnák. A legújabb átfogó kutatás tanulsága szerint a hibás diagnózisok aránya a radiológiai, patológiai és bõrgyógyászati diagnoszták esetében kevesebb, mint öt százalék, más területeken azonban elérheti a 10-15 százalékot is.


Súlyos "ÉRV"-ek

2008. május 04.

A Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indított EReink Védelmében (ÉRV) program elsõ vizsgálati eredményei egyértelmûen megmutatják, hogy a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszûkület, a súlyos szívinfarktus vagy szélütés elõrejelzõje.


A régiónként vizsgált adatok utalnak a tünetmentes érszûkület és a halálozás összefüggésére is.


A perifériás érbetegség - közismert nevén "az érszûkület" - során az érszûkület leginkább az alsó végtag verõereiben lép fel, felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. A betegség az általános érelmeszesedés egyik jele, és hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint. A hosszú tünetmentes idõszak miatt elõfordulása 50 éves kor felett jelentõsen megnõ.


Anyák napján kezdõdik a Születés Hete

2008. május 04.

Színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegû programokkal várnak mindenkit, 0-99 éves korig.


A hagyományoknak megfelelõen május elsõ vasárnapján, 4-én, anyák napján, a budapesti Aranytíz Mûvelõdési Központban ingyenes nyitónappal kezdõdik a hatodik Születés Hete országos rendezvénysorozat, ahol színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegû programokkal várnak mindenkit, 0-99 éves korig! Reggel 10-tõl este 20.30-ig lesz koncert, film-premier, kerekasztal-beszélgetés arról, merre halad a magyar újszülött-ellátás, de a közönség találkozhat ismert televíziós személyiségekkel és mûvészekkel is, akik saját, személyes élményeiket osztják meg a publikummal, szülésrõl, anyaságról, apaságról, nagyszülõségrõl, családról. 


Orvosok számítógéppel

2008. május 01.

Az európai általános orvosok 87 százaléka használ számítógépet és 48 százalékuk rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, derült ki az Európai Bizottság megrendelésére készült felmérésbõl.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...397398399...450