Információk, érdekességek

Zöldségfélék bevezetése a babák étkezésébe

2022. május 27.

Fotó: 123rf.com

A csecsemők tökéletes tápláléka az anyatej, de normális esetben a hatodik hónap után már el lehet kezdeni a hozzátáplálást a zöldségekkel.

A kisdedek tökéletes tápláléka az anyatej. Emésztőrendszerük az anyatejen kívül nem képes semmilyen élelmiszer feldolgozására és hasznosítására. Az anyatej nemcsak a fejlődéshez szükséges tápanyagokat tartalmazza, hanem az alkotóelemek emésztéséhez szükséges enzimeket és hasznos bélbaktériumokat is.

A szervezet csak a negyedik hónap után kezd termelni olyan emésztőenzimeket, melyek a testidegen élelmiszerek rostjainak szétbontását, és a tápanyagok felszívódhatóvá tételét biztosítják. Négy hónapos korig az emésztést nem igénylő vízen, egyszerű cukron (glukóz, fruktóz, laktóz), a rostmentes szűrt, vízzel hígított gyümölcslén és az átalakított (humanizált) állati tejen (tápszer) kívüli ételféleség károsan hat a bélrendszerre. Emésztést igénylő rostos gyümölcspéppel öt hónapos kortól, főtt (ezáltal emészthetőbb) zöldségfélével és gabonapelyhekkel hat hónapos kortól próbálkozhatunk.

Az ötödik hónap körül a fejlődő szervezet tápanyagigénye megnő, ennek kielégítése naponta több liter anyatejet igényelne és ez lehetetlen. Az anyatej mellé hozzátáplálás, azaz szilárd ételek bevezetése is szükségessé válik. A babát nem választjuk el, de öt hónapos kortól tízóraira és uzsonnára az étkezést gyümölcspépekkel, hat hónapos kortól a déli étkezést zöldségpürékkel egészítjük ki.

Kérdés szokott lenni, hogy a mellétáplálásra szánt püréket szopás előtt vagy után adjuk? Ha bőven van anyatej, akkor a szopás előtt, amikor még nagyon éhes. Különben a pici teleszívja gyomrocskáját és helyhiány miatt, nem kér kiegészítést. Viszont 1-2 óra múlva megéhezik, és visszatér a napi 8–10 alkalmi szopáshoz. Ha kevés az anyatej, akkor szoptatás után kapjon pótlást, mert még éhes és örömmel fog kanalazni.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A zöldség kiválasztása: éghajlati viszonyainknak köszönhetően a zöldségválaszték bőséges. Lehetőleg válasszuk saját országunk idényre jellemző friss zöldségeit, mert azokat éretten szedték le, így tele vannak vitaminokkal és az egészségünket támogató bioaktív anyagokkal. Érett, friss, tiszta és lehetőleg biozöldséget vásároljunk (A biotermékek vegyszermentesen termesztett, génmanipulálás nélküli növények).

Fotó: pixabay.com

Minél frissebb a termés, annál nagyobb a biológiai értéke. Mélyhűtött zöldséghez is csak télen nyúljunk, a konzervált készítmények pedig egyáltalán nem felelnek meg a babaétkeztetés követelményeinek. A gyári bébiételek adása nem kifogásolható, megbízható biotermékek, tápanyag-összetételük is optimális, ízben viszont össze sem hasonlíthatók a mama otthoni főztjével.
 
Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu