Információk, érdekességek

Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején

2024. január 09.

A tavaszvárás Kép: Fernand De Canne / Unsplash lelki varázsával hintett farsang régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A pogánykori népszokásoktól indulva a Saturnália ünnepeken át a mai álarcos bálokig élő hagyomány a sötétebb időszak vidámabbá tételére. A tél kevesebb fényt ad számunkra és ezt a negatív hatást enyhítik a farsangi mulatságok. Tavasszal, mikor az élet újjáéled, szirmukat bontják a virágok, csicseregni kezdenek a madarak és élettel telik meg a táj, akkor a fény újból betölt minket. A farsangi játékok és mulatozás erre irányítja figyelmünket, örömöt és jókedvet hozva, a sötétebb napokban. 

Vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang időszaka vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, a 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A tavaszvárás pogánykori, ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. A téli sötétebb napok kellemesebbé tételét is szolgálták az ünnepségek, no meg persze ilyenkor nem volt annyi munka a paraszti gazdaságokban és a szórakozással mulatták az időt.

Termékenységvarázsló

A tél temetését és bőséges új esztendőt, szimbolizál számos ez idő tájt kialakult népszokás. Például termékenységvarázsló cselekményekkel is kiegészülhet a farsangolás. Ha gazdasszony kukoricát szór a farsangolók lába alá, hogy minél több csirkéje keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel, úgy bújik minden kiscsibe is a tojásból történjék bármi. Magyarországon a farsangi dramatikus játékok között ismert volt a lakodalmas és a halottas játék is. A telet általában szalmabáb szimbolizálta. Ezt végigvitték a faluban, aztán általában elégették, vagy betemették a hóba, földbe.

Tehát ebben az időszakban érdemes elvégeznünk mindenféle termékenységgel, bőséggel kapcsolatos rítust.

Álarcos felvonulások

Már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet (Bak havának, urának Szaturnusznak temetése?), a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok általában egy hétig tartottak. A szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Innen ered a carneval. A karnevál szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. Érdekes megfelelés, hogy az ünnep húshagyó szerdáig tart.

A mulatozást követő böjt

A mulatozást bőséget, szentséges böjt követi. Ez az időszak amikorra már megcsappannak a téli készletek és eljön a befelé fordulás időszaka. A fény befogadásának előkészítésére is szolgál ez a 40 nap. Ugyanis mikor böjtölünk, szervezetünk méregtelenít, és lelkünk nyitottabbá válik a szellemi, spirituális világ felé. Az intuíció felerősödik, és hitünk növekszik. Felkorbácsolt érzelmeink visszavonulnak és magasabbrendű célok, felé törnek. Előtérbe lép az erkölcs, a vallásos érzület.

Mint minden ünnep szimbólumaiban, úgy itt is megtalálható a hármasság

A test, lélek és szellem szintjein is megjelenik az ünnep. Farsangkor, testi szinten a bőség, a gazdagság. Lelki szinten a áradó , néhol túlburjánzó érzelmek. Lakodalom, vigadalom. Szellemi szinten a tél temetése, a sötétség csökkenése, és a fény növekedése. A böjti időszakban pedig, majd a koplalás, a tisztulás, lelki és fizikai szinten is. Majd a fény befogadására való készülés, a hit által, imákkal vagy meditációval és elvonulással megvalósítva.

 

forrás: Harmonet.hu