Információk, érdekességek

Vedd fel a szép ruhád, ünnepeld meg a tavaszt!

2023. március 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Itt a tavasz! A naptár szerint mindenképp, hiszen már márciust írunk. A naptárt pedig a kozmosz történései, a csillagok, a Nap, a Hold tevékenysége alapján készítették a régiek.  

A naptár az égi rend földi tükre. Az időszámítás ma is élő rendszer, amely nemcsak földrészenként, hanem szinte nemzetenként változó, különösen az ünnepnapok tekintetében.

Az ünnepek lényegét akkor érzékelhetjük igazán, ha szembeállítjuk a hétköznapokkal. Az ünnep már külsőségeiben is eltér más napoktól: díszesebb, pompásabb, ételben-italban gazdagabb, az emberek öltözködésében is más, gondolati, érzelmi síkon emelkedett, néhol rejtélyes és misztikus elemekkel tarkított. Az Árpád-korban a vasárnapokkal együtt majdnem száz ünnepnapot ültek meg az emberek. Ma már a hetedik nap megtartása is veszélyben van a gazdasági élet, az üzleti világ diktálta tempó miatt. A posztmodern fogyasztó a vasárnapi templom- és múzeumlátogatás helyett a szupermarketekben keresi az „igényes” minőségi élet szimbólumait, a közösség gondoskodó figyelme, annak szeretetéből fakadó örömérzés helyett a legújabb sampon és az akciós mosópor nyújt rövidke boldogságérzetet.

Rég elfelejtettük már: az ünnep jó alkalom arra, hogy kifejezhessük hovatartozásunkat, hogy félelmeinket, haragunkat, dühünket, indulatainkat, mint rút gömböcöt szétdurranthassuk, megoszthassuk másokkal, vagy végleg lerakhassuk bánatterheinket. Kiszabadíthatjuk magunkat a rossz testi-lelki, szellemi állapot fogságából és erőt meríthetünk egy teljesebb, örömtelibb élethez. Ahogy érzésvilágunkat egyre inkább béklyózza a mindennapi stressz, a megfelelni vágyás, egyre erőteljesebb az érzés: kellenek olyan napok, amikor a tekintetünket a horizont fölé emelhetjük, és számba vehetjük, honnan indultunk és hová megyünk. Vajon ez az az élet, amely összhangban áll belső valónkkal?

Egyéni létünk megnyilvánulásai mennyire részei az egésznek? Roskadozó lelkünket érdemes hát ilyen alkalmakkor hittel és energiával feltölteni, amely aztán valódi értelmet ad a közösségben betöltött szerepünk kiteljesedésének.

Márai Sándor azt mondja az ünnepről: Legyen benne tánc, virág, fiatal nők… S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolódásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. A magyar nemzet egyik legfelemelőbb, rangos napja március 15., a polgári magyar nemzet születésének ünnepe, szerte a világban élő magyarság együvé tartozásának örömnapja, amikor hatványozódik sorsközösségének érzése, gondolatisága, hazaszeretetének kifejezése.

Vedd fel hát a szép ruhádat!
 

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu