Információk, érdekességek

Változások várandósság idején

2023. március 04.

Fotó: 123rf.com

Várandósság idején a női szervezet működése több ponton is megváltozik, amiért jórészt a női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintjének változásai felelősek. Kilenc hónapon keresztül folyamatosan zajlanak a változások a női testben és lélekben egyaránt, melyek egyre szembetűnőbbek lesznek a kismama környezetében élők számára is.

Elsőként a mellfeszülést, fáradtságot, sűrű vizelési ingert, émelygést tapasztaltam, nálam hányinger nem volt jellemző. A nők nagyobb részénél az émelygés hányingerrel, hányással társul. Ebben az esetben segíthet keksz, pirítós rágcsálása, fűszeres ételek kerülése. Sok kismamának jó a tapasztalata pár korty jeges vízzel, gyömbérteával vagy gyömbértartalmú rágótabletta, gyömbéres cukorka, B6-vitamin fogyasztásával. Jellemzően az első trimesztert követően alábbhagynak a hányingerrel járó rosszullétek, de itt is egyéni különbségek jelentkeznek.

Érzelmi szinten is megmutatkozik a változás, gyakran hangulatingadozások észlelhetők; jellemzően leginkább az első 12 hétben. Magamon nem érzékeltem különösebb hangulatingadozásokat, de az jellemző volt, hogy érzékenyebb lettem, könnyebben kezdtem sírni.

Milyen változások mehetnek még végbe a női szervezetben?

• Gyakoribb fejfájás

• Orrvérzés jelentkezhet, amely ártalmatlan, az orrnyálkahártya vérellátásának fokozódása áll a háttérben. Én ezt nagyon ritkán tapasztaltam várandósságom alatt.

A magzat fejlődésével és a méh növekedésével a has alakja is változik -> Vékonyabb testalkatomnak köszönhetően már korán észleltem a hasam növekedését, amikor a nadrágom gombját már nem tudtam begombolni.

Hasi nyilallás -> Hirtelen fellépő, éles fájdalom, amely az alhasból indul ki és lefelé sugárzik. A méhet felfüggesztő ínszalagok nyúlása miatt észlelhető, természetes folyamat. A 2. hónap táján érzékeltem jobboldalt és az alhasnál szúró jellegű fájdalom formájában. 

Haskeményedés, ha ritkán jelentkezik, az a szervezet felkészülését jelenti; a méh összehúzódása miatt észlelhető -> Fontos a magasabb magnéziumigény kielégítése és a több pihenés.

Fotó: 123rf.com

A gyomorban a sósav termelődése fokozódik, ami gyomorégést okozhat -> Zsíros, fűszeres ételek, szénsavas italok kerülése, 5-6 kisebb étkezés bevezetése, illetve időnként antacid rágótabletták alkalmazása nálam segített a tünetek enyhítésén.

Csökken a vékonybelek perisztaltikája, a vastagbélben fokozódik a víz visszaszívása, így könnyen kialakulhat székrekedés, aranyér -> Fontos a sok folyadék és a rostdús táplálkozás. Az emésztés megváltozásával magyarázható a gyakori szelesség, puffadás, akár szélgörcs is, amit én is tapasztaltam.

A nyál összetétele is megváltozik, és megnövekedik a szervezet kalciumigénye, ami a fogak fokozott romlását eredményezheti -> Javasolt puha fogkefe, érzékeny ínyre való fogkrém, fogselyem és szájvíz használata, és elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is.

A szervezet víztartalma fokozatosan emelkedik -> ez egy normális folyamat, de a lábak, bokák duzzadásánál fontos az orvossal konzultálni, mert ez előre jelezhet bizonyos kóros állapotot.

A visszérbetegség megjelenése is igen gyakori –> Javasolt a lábak pihentetése, felpolcolása, illetve a vénatorna; kompressziós gyógyharisnya viselése is szükségessé válhat.

A hormonális változások következtében bőrelváltozások, ún. „májfoltok” is megjelenhetnek -> Fontos a fokozott napvédelem magas faktorszámú fényvédők alkalmazásával.

Terhességi csíkokat a várandósok háromnegyede tapasztal a fokozott feszülésnek kitett bőrfelületeken -> Érdemes stria elleni krémmel vagy olajjal bemasszírozni a has, mell, csípő, far és combok területét.

Fokozott verejtékezés is észlelhető.

Változhat a mozgáskoordináció, a súlypont, lazulnak az ízületek -> Magamon ezt a 4. hónap körül vettem észre.

Kismamáknál a feledékenység is teljesen normális jelenség -> szakkönyvek „placentaagy”-nak nevezik ezt az állapotot

Alvászavar is nagyon jellemző –> Napközben gyakran tapasztaltam fáradtságot, aluszékonyságot, viszont este nem ment mindig könnyen az elalvás (ilyenkor a kismamák gyakran ábrándoznak születendő kisbabájukról, a szülésről). Napközben 20-30 perces kis alvások beiktatása sok esetben segített a közérzetem javításán. 

Fotó: 123rf.com

Várandósságom idején nagyon nagy várakozással éltem meg a folyamatos átalakulást, az újabb és újabb változásokat. Csodálatosan vagyunk megteremtve: a női szervezet befogadja a magzatot, és lehetővé teszi annak növekedését, fejlődését. 

Papp Anett

forrás: Bébik.hu