Információk, érdekességek

Utazási betegség?

2023. szeptember 19.

Hányinger, émelygés, szédülés… Íme, néhány jó tanács az utazási betegség elkerülésére.

Az utazás alatt keveset mozogjunk a különféle járművekben

– Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása.

– Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket.

– Autózáskor kérjük meg az autóvezetőt, hogy a lehető legkevesebb gyorsítással vagy lassítással vezessen. Egyébként is, a nyugodt vezetés minden utas nyugalmának és biztonságának garanciája.

Korlátozzuk a látóteret

– Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra. Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, ill. a filmnézés is hányingert okozhat.

– Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.

Ügyeljünk a közvetlen környezetünkre

– Autóban ne állítsuk túl magasra a légkondicionálót.

– A zajszintet sem szabad elhanyagolni, mert a zaj fokozza a szorongást, és ez a jelenség az utazási betegséget is befolyásolja. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az autópályát, ahol kisebb a járműbe jutó zaj. Kerüljük továbbá a túl hangos rádiózást, zenehallgatást, és amikor szükséges, használjunk füldugót.

— Próbáljuk meg elvonni a figyelmünket a ránk törő utazási betegségről úgy, hogy lefoglaljuk/megnyugtatjuk az elménket (kellemes zenét hallgatunk, énekelünk, beszélgetünk stb.).

Ami az evést illeti, egyrészt nem ajánlott éhgyomorra útnak indulni, másrészt kerülni kell a nehéz ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Mindezek elősegíthetik az utazási betegség egyes tüneteinek kialakulását.

forrás: Patika Magazin