Információk, érdekességek

Újabb hétfői stressz? Kobra-póz a lazításért

2023. január 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez a jógapóz jótékonyan hat az idegekre, a harag és a bosszúság ellenszere. Ha sokszor zsörtölődsz, vagy mérges vagy másokra, akkor jó, ha naponta gyakorlod ezt a tartást.  

Hasonfekvésből indítsd a mozgást. Zárd össze a sarkad úgy, hogy a lábfejed legyen nyújtva (ha nem ér össze, nem baj, de törekedj rá), és feszítsd meg a farizmod.

Tedd a tenyereid a lengőbordák mellé, úgy, hogy közben a könyökök közeledjenek egymás felé. Ez tágítja a mellkas terét. Belégzéssel nyomd a medencéd a talajhoz, és a kezed segítségével emeld fel a törzsed, a fejed pedig annyira hajtsd hátra, hogy tekinteteddel felfelé fordulj. Kilégzésre lassan engedd vissza magad a hasadra, és mikor már lent van a fejed, akkor lazítsd a farizmot.

Ez utóbbi azért nagyon fontos, hogy a deréktájék ne legyen megerőltetve. Egymás után 3-5-ször is megismételheted a gyakorlatot, majd maradj benne pár légzésig, és tartsd ki a pózt.

Hatása
A svadhistána (második, nemi, szex-) csakrát erősíti és harmonizálja. Jótékonyan hat az idegekre, a harag és a bosszúság ellenszere. Ha sokszor zsörtölődsz, vagy mérges, vagy másokra, akkor jó, ha naponta gyakorlod ezt a tartást.

A vesékre és a májra is előnyösen hat, energizálva erősítve azokat. Továbbá a gerinc háti szakaszának problémáit is enyhíti. Ha az ágyéki csigolya fáj gyakorlás közben, akkor nem szabad folytatni.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu