Információk, érdekességek

Túlterheltek a gyerekek - hagyjunk időt az önfeledt játékra

2023. március 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Itt a tavasz, végre újra egyre több időt tölthetünk a szabadban. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a gyermekek a kötelező foglalkozásokra már nem szívesen járnak, sokkal jobban szeretnének kint lenni. Tanév elején nagy lelkesedéssel vágtak bele ezekbe a foglalkozásokba, mostanára viszont elfáradtak, nincs elég idejük játszani, nyugalomban tölteni a délutánokat.  

Ha azt látjuk gyermekünkön, hogy fárad, vagy szóban meg is mondja, hogy sokkal jobban szeretne inkább játszótérre menni, mint a kötelező külön foglalkozásra, érdemes átgondolni, hogy nem terheljük-e túl a gyermekünket? Van-e elegendő ideje a szabad játékra?

Óvodásoknak semmiképpen sem tennék minden napra valamilyen foglalkozást, de még az iskolás korosztálynál is azt gondolom, hogy kellenek pihenőnapok, amikor a gyermekünk szabadon játszhat. Természetesen, ha indokolt valamilyen fejlesztő foglalkozás, akkor az elsőbbséget élvez a többi foglalkozással szemben. Ezeket a gyermek érdekét szolgáló fejlesztő foglalkozásokat a tanév végéig nem hagynám abba. Ha nem szorul gyermekünk fejlesztésre, csak azért szerveztünk neki sok foglalkozást, hogy minél több dologgal találkozzon, akkor azokat nem indokolt mindenáron folytatni. Sokszor a gyermekünk többet nyer a szabadban eltöltött szabad játékkal, ahol friss levegőn mozoghat.ű

Akinek van ideje sokat játszani a saját fantáziája alapján, annak a képzelőereje is sokkal jobb azokénál a gyermekekénél, akik legtöbbször irányított tevékenységet végeznek, ahol mindent előre kigondolnak helyettük, s nem ők alakítják a játékot.Ezekben az években megfigyelhető egy nagy különbség gyermekcsoportok között.
Azoknak a gyermekeknek a játékvilága sokkal gazdagabb, akik még nem kattantak rá”az elektronikus eszközökre.

A túl korai sok vizuális inger sajnos azt is eredményezi, hogy a környezet nem tud elég érdekes lenni a gyermeknek, hiszen azt a dinamikus ingeráradatot nem találja meg a gyermek a környezetében. Ezáltal unalmas a mesekönyv, a hagyományos játékok sem kötik le a figyelmét, nem lesz izgalmas számukra az olvasókönyv fehér lapján az egy helyben álldogáló fekete betűket nézegetni.

Érdemes ezt is figyelembe venni, mielőtt a legnagyobb szeretetből megvesszük gyermekünknek a saját okostelefont, tabletet vagy laptopot.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu