Információk, érdekességek

Tipikus szülők tanévkezdés előtt

2021. szeptember 02.

Ilyenkor, szeptember elseje előtt minden gyerek bugyra tele vele, hogy a média másról se szól, csak az iskolakezdésről. A legtöbben még szeretnének néhány önfeledt napot. Kiélveznék az utolsó perceket, ám a szülők nyúzása ott a háttérben. Kell ez?  

Kép: Виктория Бородинова / PixabayPiroslik a berkenye

Mikor kicsi voltam, a madárberkenye narancs-piros bogyója mérte nekünk, mennyi idő van még hátra az iskolakezdéshez, kies Baranyai utca ugyanis ezzel a fával volt teleültetve. A berkenye bogyója szeptember elejére egészen sötét narancsszínűre változik, s az iskolába topogó kisdiák jókat szakíthat róla, dobálózhat vele, vagy rátaposhat, esetleg mintákat rakhat belőle a porba, vagy gyöngysorrá fűzheti. A mai kisdiáknak az óriás plakátok hirdetik a s(z)ünidő végét, a televízió minden percben a nyakukra jár a hírrel, iskolatáska reklámokkal van kitapétázva a fél ország. A gyerekek minden percben szembesülnek a szünet végével.

Az okos, a buta és a szerető szülő

Az okos szülő augusztus végén már a gyerek nyakára jár, hogy olvasson/írjon/számoljon. Ha a kicsi most megy elsőbe, akkor feladatlapokkal halmozza el és begyakoroltatja vele a helyes ceruzafogást. Kizárólag praktikus dolgokat vásárol, a trendi dolgokat pénzkidobásnak tartja.

A buta szülő ráhagyja a gyerekre az egészet. Nem gyakorolnak, hiszen a tanítás az iskola dolga. Trendi iskolacuccokat és legolcsóbb kategóriás termékeket zsúfol össze, és dühöng az iskolakezdés miatt. Így a gyerek készületlenül és rossz kedvvel megy első nap az iskolába.

A szerető szülő egész nyáron a gyerek képességeinek megfelelő játékokat játszott a gyerekével. Persze, hogy olvastak, feladatlapoztak, vagy számolták a csigákat, békákat, kamionokat! Csakhogy ez játék volt. A vásárlásoknál a praktikus dolgok mellé néhány látványos darab is kerülhet.

Gyakorlás iskola előtt – kell ez?

Fodor Kata gyereknevelési tanácsadó szerint a célzatos gyakoroltatás a gyerekek rémálma. Vagy folyamatosan jelen van az életükben, persze játékos formában az olvasás, az írás, a számolás, vagy nem érdemes erre külön menetrend szerinti időt szánni a szünidőben. Az első osztály megkezdése előtt SEMMI feladattal ne terheljük a gyereket. A nagyobbaknál is az első hét általában a beszokással, asszimilálódással, közös városnézéssel, kisebb kirándulással telik. Átnézik a könyveket, kiosztják az órarendeket, egyszóval „szokták az iskolát.” Ezek a lazább napok alkalmasak a gyakorlásra, rákészülésre. Nem fontos előre nyaggatni a gyereket. Legyen a szünet az ő ideje!

Trendi - drága – olcsó?

A bevásárlóközpontok tele vannak ilyenkor akciós holmikkal. A füzeteket, könyveket, vignettákat és írószereket meg lehet vásárolni itt, ám a komolyabb taneszközöket inkább vásároljuk szakboltban. Sem a gyereknek, sem a szülőnek, sem a tanárnak nem jó, ha az osztály felének egyforma – és így totál összekeverhető – iskolatáskája és tolltartója van. A tartós darabokból ne vegyünk trend-mintás példányokat. (Például Hello Kitty iskolatáskát ne vegyünk, de egy zsírkréta beleférhet.) Ugyanis ez jövőre már nem biztos, hogy szívesen hordott darab lesz. A táska a tolltartó, a tornazsák pedig jó esetben évekre szóló beruházások. Keressük a jobb minőséget, ami még a pénztárcánknak megfelelő áron van.

Tipp, ami hatodszor is beválik

Marika a hatodik gyerekét indítja idén az iskolába. Mikor az iskolakezdésről kérdezem, legyint. Ő az első iskolai hétre csak a legszükségesebbeket vásárolja meg a gyereknek, ugyanis tapasztalta: a második hét elejéig szokott kiderülni, hogy a felírt füzet mennyiség fele nem kell, a másik fele nem jó, nem olyan ceruza a megfelelő és a másik tankönyvért kell külön utakat járni. A gyerek addigra eldöntheti, milyen az idei menő, milyen cuccal nem lesz tucat holmija. A nagyok után ugyan örököl a kicsi, de a fontos holmikat minden gyereknek meg kell vásárolni. Viszont nem mindegy hogy mennyit vesz meg feleslegesen. Sokszor talál a neten nagyszerű darabokat, melyek másoknál feleslegessé váltak.

Kép: Виктория Бородинова / Pixabay
forrás: Harmonet.hu