Információk, érdekességek

Testi-lelki fittség - A meditáció fajtái

2023. május 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Emberek milliói élnek vele, testi gyakorlatokat is végezve, vagy ülve és relaxálva. A meditáció a test szépítője és pihentetője, a tudatszint megemelője, és a lélek gyógyírje. Mi kell a sikeres meditáláshoz?  

A meditáció segítségével távol kerülhetsz a stressztől, úgy, hogy nem kell drága repülőjegyet venned a Kanári-szigetekre. Valójában a meditáció nem más, mint egy gyors módja annak, hogyan tereljük el gondolatainkat a mindennapi gondoktól és stressztől, és csak az ittre és mostra tudja koncentrálni, ahol csak Te létezel, és csak magadra figyelsz. A végén sokkal kipihentebb leszel, és az élettel kapcsolatban is sokkal jobb gondolataid lesznek.

A meditáció nem valamilyen egzotikus rituálé. Minden világvalláshoz kapcsolódik valamilyen meditációs forma, valamilyen egyszerű légző gyakorlattól kezdve egészen a transzcendentális meditációig, olyan egzotikus nevekkel illetve, mint vipassana és autogén reakció. Bárhogyan is nevezik, a meditáció minden formája a relaxáció elérését célozza.

Találd meg azt a technikát, ami nálad a leginkább működik

Lehet, hogy te más, formálisabb meditációban találod meg a megnyugvást. De először próbáld ki valamelyiket otthon (valamilyen könyv vagy kazetta segítségével, ami végigvezet az egyes lépéseken).

A legtöbb ezek közül mindössze 15-20 perces gyakorlat, ami magába foglalja a néhány perces pihenést. Ha sürget az idő, ne keseredj el: 5-10 perc is jobb a semminél. Ezeket a technikákat bármilyen, számodra kényelmes pozícióban végezheted, de egy dologra figyelj: ha könnyen elalszol, ne feküdj le, vagy ne csukd le a szemedet.

A meditáció legfontosabb formái

  1. Meditáció: a mélázástól, gondolatrágástól, a tudatkiürítésen át a hagyományos meditációkig.
  2. Koncentráció: Ötféle technika, köztük a mantra-meditáció, amely egy mantra vibrálásának gyakorlata.
  3. Kontempláció: Eggyéválás, a természettel, meditációs kalandok, asztrálutazás, stb.

Tippek a sikeres meditáláshoz

Bármilyen meditációs technikát is alkalmazol, ha a következőkre figyelsz, kellemesebb élményben lesz részed: Csökkentsd minimálisra a zavaró körülményeket, vagyis

  • kapcsold ki (némítsd le) a telefont,
  • győződj meg róla, hogy a gyerekek és állatok el vannak foglalva valamivel,
  • nyiss ki egy ablakot, vagy állítsd be a hőfokszabályozót, ha szükséges,
  • menj ki a fürdőszobába,
  • kényelmes, laza ruhát vegyél magadra.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu