Információk, érdekességek

Tavaszi újjászületés: csak teáznod kell hozzá! (Receptekkel!)

2023. április 03.

A tavasz beköszöntével gyakran némi üröm vegyül az első napsugarak okozta örömünkbe. A legtöbben három alapvető problémával küzdünk ilyenkor: ezek a nyugtalanság, fáradékonyság és a napsütéses idő ellenére a rosszkedv. Ezeket a tüneteket azonban saját készítésű teakeverékekkel is orvosolhatjuk, amelyek még az egészségünknek is kedveznek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Teajavaslatok tavaszi fáradtságra
A tél nemcsak plusz kilókat hagyott maga után, hanem gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek, reggel pedig kész kínszenvedésnek tűnik kikelni az ágyból. Noha a jól ismert tavaszi fáradtság természetes, nem muszáj tétlenül tűrnünk a kellemetlen velejáróit. Ilyenkor a reggeli energizáló teákat érdemes fogyasztani, amelynek köszönhetően már pár nap elteltével érezni fogjuk, hogy kevésbé megerőltetőek azok a dolgok, amelyekhez eddig semmi kedvünk sem volt.

Illatos gyümölcsök a jó közérzetért
A vörös és a fekete áfonya, valamint az eper rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően a sejtek megújulnak. Vérképző, tisztító hatásuk révén felpörgetik a fáradt szervezetet, így méregtelenítő kúrákhoz is javallott fogyasztásuk. Mi magunk is készíthetünk saját teakeveréket, ha az alapanyagul szolgáló aszalt, szárított gyümölcsöket a piacokon szerezzük be a magvakat kínáló árusoknál. Jóval olcsóbb, mintha a szupermarketben kapható előrecsomagolt fajtát választjuk, és még a tartósítószerek hatásaitól is megkímélhetjük magunkat.

A hozzávalókat alaposan mossuk meg, majd hagyjuk egy napig langyos vízben állni a gyümölcsöket, később pedig friss citrommal és mézzel ízesíthetjük a teánkat. További előnye ennek a variációnak, hogy a gyümölcsöket meg is ehetjük utána.

Méregtelenítésben elsőrangú: a csalán
Ha kevésbé rajongunk a gyümölcsökért, akkor reggel csalánteával is indíthatjuk a napot – ez egész napra elegendő energiával tölt fel, ugyanakkor élvezhetjük további jótékony hatásait is. A csalán ugyanis az egyik legkedveltebb gyógynövényünk, tisztító, májvédő és emésztést javító szerepe miatt. Ha harmonikusan és jókedvűen szeretnénk látni a világot, akkor a bodzavirág is alkalmas erre, aromája pedig mézzel keverve páratlan.

Ha nem jön álom a szemünkre
Noha nappal nincs elég energiánk és este alig várjuk, hogy ágyba kerüljünk, valahogy mégsem sikerül kellőképpen kipihenni magunkat, és az álmatlanságból fakadó fáradtság rányomja a bélyegét a másnapi teljesítményre. Ilyenkor érdemes este egy bögre nyugtató teát elkortyolgatni. A kamillát már évezredek óta használják, és talán ez a legismertebb pihentető gyógynövény.

Nyugtat és feltölt vitaminokkal: almatea
De ha már unalmasnak találjuk az ízét vagy a megfázós időszakot juttatja eszünkbe, akkor kipróbálhatjuk a saját készítésű almateát is – ehhez még csak aszalnunk sem kell a gyümölcsdarabokat. Két almát vágjunk kis darabokra majd öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni kb. negyed óráig. Ha  több időnk van, akkor fokozhatjuk a hatását úgy is, hogy kevésbé meleg vizet öntünk rá, azonban legalább fél órán át pihentetjük. Így a vitaminok nem illannak el a hő hatására.

A nyugodt éjszakákért: levendula
Ha komolyabb alvászavarral küzdünk, akkor a levendula is a nagy segítség lehet, ennek a növénynek a nyugtató hatása azonban igen erős, így ha túl sokat fogyasztunk belőle, szédülés, gyengeségérzet, fejfájás, esetleg rosszullét is felléphet. Éppen ezért levendulából csak egy kiskanálnyit használjunk egy csészéhez, és ne hagyjuk benne sokáig ázni.

Tavaszi turbó: kívül-belül megújultan
Ahogy tavasszal a hőmérő higanyszála egyre feljebb szökik, úgy vetjük le magunkról a nagykabátot, a csizmát és a várva várt rövidujjús korszakot élhetjük. Ekkor azonban rendszerint rádöbbenünk, hogy a tél folyamán elhanyagoltuk magunkat, bőrünk száraz, körmünk vitaminhiányos, hajunk fénytelen és durva, de még a derékbőségünk is gyarapodott.

Tűzzünk ki legalább egy hetet, amikor testi-lelki feltöltődésre szánjuk az időnket. Takarékosan, ám de hatékonyan is kivitelezhetjük a kúránkat, ha előtte jól megtervezzük a napjainkat és mindig készítünk „B-tervet” arra az esetre, ha úgy érezzük, nem bírjuk már tovább.

Méregtelenítés hagymateával
A méregtelenítő kúrák alapja a bőséges folyadékbevitel, amelynek alapját a tiszta víz és a teák képezik. Léteznek olyan nővények, amelyek a tisztítás folyamatát hivatottak elősegíteni, ezek közé tartozik pl. a hagymatea. Noha íze miatt nem sorolható az élvezeti teák közé, azonban immunerősítő hatásának köszönhetően megelőzi az esetleges gyengeség érzetet illetve a betegségek kialakulását a léböjt során. Egyszerű elkészíteni, mindössze annyi a teendőnk, hogy egy fej hagymát leforrázunk és állni hagyjuk kb. fél órán át.

C-vitamin-bomba: csipkebogyó
Ha sikerült meginnunk a hagymateát, megjutalmazhatjuk magunkat akár egy csipkebogyóteával is, hiszen nemcsak íze, hanem hatása is páratlan. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, tisztít, méregtelenít, vizelethajtó hatásának köszönhetően pedig segít kimosni a szervezetből a káros anyagokat. A legjobb, ha mi magunk szedjük le a hazai erdőkben a csipkebogyó termését, és kiszárítjuk, majd áztatjuk egy napig, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a bioboltokban kapható csipkebogyóhús is kiválóan alkalmas.

Akár hiszünk a teák varázslatos, szelíd gyógyerejében, akár nem, egy biztos: a gyógyteák mellékhatásoktól mentesek, nem tartalmaznak hozzáadott káros anyagokat és ha nyitott szemmel járunk az erdőkben, mi magunk is beszerezhetjük a hozzávalókat.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu