Információk, érdekességek

Tanulj meg hálás lenni!

2021. december 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az év végéhez közeledve sokan átgondoljuk a mögöttünk álló időszakot. Összevetjük az elképzeléseket a megélt realitással, és gyakran tapasztaljuk a kettő között feszülő éles különbséget. Ilyenkor hajlamosak vagyunk borúsan látni a dolgokat ahelyett, hogy hálásak volnánk mindazért a jóért, mely talán folyamatosan körülvesz minket. A hála megélése nélkülözhetetlen a testi-lelki egészségünk megőrzése szempontjából. Érdemes tehát megtanulnunk, tudatosan helyet adnunk neki az életünkben.  

Miért fontos a hála?
Ha az életünkben megjelenő hiányállapot helyett inkább arra koncentrálunk, ami erőforrásként a rendelkezésünkre áll, a negatív érzések helyett pozitív emóciók fogják a gondolkodásunkat irányítani, melyek serkentően hatnak ránk, s kedvező befolyással lesznek a viselkedésünkre.

Melyek a hála előnyei?
A hálás ember képes felismerni és értékelni az életben a jót, ez pedig kedvezően hat a közérzetére, valamint az egészségi állapotára. Hatékonyabban néz szembe a problémákkal, a feszültségekkel.
A hála javítja az emberi kapcsolatokat, csökkenti a fásultság és megszokottság érzését. Megerősíti az önértékelés és az önbecsülés szintjét. Boldogabbá tesz.
A hála megszünteti az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást, a szorongást, az aggodalmaskodást, a rosszkedvet, az ellenségeskedést. Segítségével derűlátóbbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Hogyan csináld?
Attól, hogy valami kapcsán többször kimondjuk a „köszönöm” szót, még nem feltétlenül éljük át a hálát. Hálásnak lenni inkább egyfajta gondolkodásmód, melynek során arra törekszünk, hogy értékelni tudjuk azt, amit más – s eddig talán mi is – természetesnek vettünk.
Érdemes elsajátítani ezt a fajta pozitív szemléletet, melyhez kezdetben talán tudatos erőfeszítést kell tennünk, később képessé válhatunk arra, hogy a maga természetességében éljük meg.

Gyakorlat
Készíts egy listát mindarról, ami bosszant, ami bánt, amit legszívesebben kitörölnél az életedből. A lista tetszőleges hosszúságú lehet.
Ha sikerült összegyűjtened őket, akkor most tételenként gondold végig, mit köszönhetsz, vagy más mit köszönne mindennek.
Pl. Zajosak a szomszédaim >> Van otthonom.
Lekéstem a buszt, várnom kell a következőre. >> Van egy kis időm, hogy végre átgondoljak néhány dolgot.
Fáj a derekam az egész napos ülő munka miatt. >> Van, ami motivál, hogy mozogni, vagy tornázni kezdjek.

Ha megtanuljuk más szemüvegen keresztül szemlélni az életünket, ha képessé válunk arra, hogy értékeljük azt, ami eddig talán csak bosszúságot okozott, az nem csupán pszichésen tehet kiegyensúlyozottabbá, de fizikálisan is jobb közérzetet biztosít.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu