Információk, érdekességek

Székrekedés gyermekeknél: igaz/hamis állítások

2021. július 29.

Ha a gyereknek rendszeresen székrekedése van, hogyan segítsünk rajta? Ez a probléma meglehetősen gyakori a kisebbek esetében, mely gyógyszer nélkül is megoldható, ha nem válik kórossá. De ahhoz, hogy helyesen kezeljük a székrekedést otthon, különbséget kell tennünk a köztudatban ezzel kapcsolatban elterjedt, néhány gyakori igaz és hamis állítás között.

Fotó: 123rf.comIGAZ/HAMIS ÁLLÍTÁSOK:

A székrekedés főként a gyermek székletének számával függ össze

HAMIS

A székelés gyakorisága nem az egyetlen tényező a székrekedés megállapításához. 

Nagyban összefügg a gyermek hasi komfortérzetével és béltranzitjával (amely a tápláléknak az emésztőrendszeren való áthaladásához szükséges idő). Egyes gyermekeknél akkor is előfordulhat székrekedés, ha naponta ürít székletet, míg másoknál csak akkor derül ki, ha hetente háromnál kevesebb alkalommal van széklete.

A fájdalom a székrekedés jele

IGAZ

A székrekedéses gyermeknek fájdalmat okozó problémái is lehetnek a székletürítéssel. A székrekedés miatt a széklet kemény, és nehezen ürül. Ilyenkor a gyermek fél, és visszatartja a székletet, mert fájdalmai vannak – így egy ördögi körbe kerül. Ezért ajánlott kicsi korától kezdve figyelni a béltranzitját. Már csecsemőkorban elég a pelenkát ellenőrizni, hogy megismerje a szülő a tranzit ritmusát…

A gyermek székrekedésének pszichés oka is lehet

IGAZ

Egy kisgyermek számára tehát a „nagydolog” egyenlő lehet a fájdalommal, miközben a legkisebb bosszúság is akadályozhatja a béltranzitját. Ugyanígy az olyan, számára jelentősebb, stresszes események, változások is okozhatnak székrekedést, mint pl. az óvodába-bölcsödébe járás megkezdése, kistestvér születése, költözés stb. 

Előfordulhat, hogy a családból ered

IGAZ

Vannak családok, ahol pl. a dolichocolon betegség örökletes, amely a gyomor-bél traktus rendellenessége, és jellemzője a normálisnál hosszabb vastagbél. Ez esetben a széklet általában hosszabb ideig stagnál a vastagbélb nyálkahártyájában, így gyorsabban kiszárad, és nehezen ürül. A székrekedéses gyerekeknél gyakran előfordul ez a rendellenesség.

A táplálkozás kulcsszerepet játszik

IGAZ

Egyes élelmiszerek székrekedést okoznak a gyermekeknél. Ilyen pl. a nyers alma, a banán, a rizs, a sárgarépa… Ezzel szemben más élelmiszerek hashajtó tulajdonságokkal rendelkeznek: így pl. az aszalt szilva, körte, almaszósz, zöldségfélék vagy akár a gabonafélék, a zöld levelű zöldségek (spenót, kelkáposzta…).

A székrekedés elkerülésére több vizet kell inni

IGAZ

A széklet ürítését megkönnyíti, ha a szervezet jól hidratált, mert lágyítja a székletet. Ezért tanácsos már korán rászoktatni a gyermeket s rendszeres ivásra. Igaz ugyan, hogy egyéves kor előtt nehéz vizet adni a gyereknek, mert nem szereti.  Ezért ne ingadozzunk, hanem ízesítsük a vizet, vagy adjunk helyette gyümölcslevet.

A székrekedés nem súlyos dolog

HAMIS

Mivel számos komplikációt vonhat maga után. Minél korábban észleljük gyermekünknél a székrekedést, annál könnyebb segíteni rajta.  De ha súlyosbodik a probléma, pl. véres széklet keletkezik, az már nagyon fájdalmas végbélrepedéseket okozhat. A káros hatások közé tartozik az is, a székrekedés rossz irányban befolyásolhatja hangulatot és az alvást. Mindezen ártalmak miatt a gyermekünk székrekedését komolyan kell venni.

Testmozgás, sportolás a béltranzit felgyorsítására

Amikor egy gyermek mozog, sportol, erősíti az izmait, melyek közül a székrekedés szempontjából különösen fontos a medenceöv tájékán lévő izmok erősítése. Ezek a mozgások ugyanis segítenek a táplálékot az ürítés felé hajtani. A gyermekorvos gyors gyaloglást, kerékpározást, kocogást, rollerezést és úszást javasol székrekedéses pácienseinek. A béltranzitot gyorsíthatja még a kíméletes masszírozás a gyomortájékon, vagy a homeopátiás kezelés.

forrás: Bébik.hu