Információk, érdekességek

Rosttartalom és értékes hatóanyagok: a csíra

2023. január 21.

Fotó: 123rf.com

A csírák a növényeknek azon részei, melyek koncentráltan tartalmaznak számos hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, oligo-elemeket, poilfenolokat. A csírák jótékony hatást gyakorolnak szerveztünk működésére, és a méregtelenítést is elősegítik.

Biocsírák

Tiszta vízben csíráztatott magvak, élő ételek. Kiváló forrásai az A-, B-vitamin-komplex, C-, E-, K- és U-vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, klórnak, káliumnak, nátriumnak, illetve szilíciumnak. Csírázáskor a magvak enzimjei megszaporodnak, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk egyszerű, azonnal hasznosítható elemre bomlik. Ásványianyag-, valamint vitamintartalmuk (antioxidánsok és bioflavinok) 100–200-szorosára nő.

Magas rosttartalmuk révén segítik a salakanyagok eltávolítását. A különböző gabona- és fűszermagvak meghatározott gyógyító hatással is rendelkeznek, csíráztatott állapotban ez az értékük megsokszorozódik. A biocsírák regenerálják a bélflórát, fokozzák az ellenálló képességet, védik az egészséget.

A csírák fogyasztása nagyobb gyermekeknek (3 éves kor fölött), illetve felnőtteknek, úgy ahogy van, nyersen (természetesen átmosva) ajánlott.

Fogyasztható egymagában elrágcsálva (a szójacsíra finom dióízű), de szendvicsekre vagy megkent kenyérre szórva (retek-, mustár-, káposzta-, hagymacsíra), túróba, kefirbe keverve (repce-, lucernacsíra), valamint levesbetétként (lencse-, bab-, napraforgó-, borsócsíra) is egyaránt ízletes vitaminforrás.

Kisbabának (kortól) semleges ízű (nem csípős, nem keserű) csírákat válasszunk. Ilyen például a lucerna-, szója-, ruccola- és repcecsíra. Számukra a biocsírát átmossuk, és vízzel szétmixelve a kipréselt csíralevet használhatjuk fel ivólének elkészítve, vagy főzelékek, kásák lazítására. Ha késsel felaprítjuk, kiskanálnyi mennyiségben hozzáadhatjuk a zöldfőzelékhez, darált húspépekhez vagy a túróból készült ételekhez.

Fotó: pixabay.com

Forrás: Dr. Kerekes Judit: Jó étel, jó élet c. könyv

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

forrás: Bébik.hu