Információk, érdekességek

Rondán írok - ez mit jelent?

2021. március 23.

írás kézírás grafológiaGyakori kérdés a grafológusnál: Rondán írok, ez mit jelent? Biztos tömeggyilkos vagyok, esetleg pszichopata, skizoid, vagy legalább kissé hanyag és pocsék alak. Jobb, ha meg sem mutatom! Ez bizony tévedés. A grafológus számára egyáltalán nem jelent semmit, hogy mennyire "szép" az írásképed. Sőt! A "túl szép" vagy túl szabályos írás adott esetben rosszabb megítélést kap, mint egy laikus szemmel csúnya kézírás. Az ok egyszerű: az eredeti megoldások számítanak!  

Csúnya – de mitől az?

Teljesen egyértelmű: nem minden ember grafológus. Ezért az első, amit mindenki néz, hogy mennyire szép az íráskép. Pedig hát ez a szépség nagyon szubjektív dolog. Szép lehet egy iskolai tanító néni kézírása, amely egyáltalán nem távolodhat el az iskolai standard írásképtől. De szép lehet egy idős ember egyenletes, akár kissé barokkos kézírása is, mely abszolút távol áll az iskolai tanult formától. Az írást tehát akkor tartjuk szépnek, vagy csúnyának, ha az nem mutat szabályos írásképet. Ha az egyes betűk nagyon máshogy alakulnak a szó elején, közepén. végén, a sorok nem tartják irányokat, a sorközök össze-vissza alakulnak. Az íráskép olyankor rendezetlen.

Kinek írtad? Nem mindegy!

Milyen céllal készült a kézírás? Ha magadnak írtad, akkor az azt a képet mutatja meg rólad, amilyen odahaza vagy pizsamában, a tévé előtt. Ha úgy írtad, hogy azt más is elolvashassa (például kölcsön kell adni néha a jegyeztet a haveroknak) de ez nem a legfontosabb szempont, akkor azt az énedet mutatod meg vele, amilyen a hétköznapok során vagy. Ha úgy írtad, hogy valaki azt bizonyára olvasni fogja, akkor az öltönyös - nyakkendős - kiskosztümös, vagyis a kirakatba tett, a „jól viselkedős” énedet mutatod meg. Mindegyik ruha alatt TE rejtőzöl, tehát a grafológus nagyon jól meg tudja majd mondani az alap karakteredet, valamint azt is, hogyan viselkedsz adott helyzetekben, mennyire vagy modoros, merev, vagy éppen laza, természetes.

Sorok a vonaton

Fontos tudni, ha egy rondának kikiáltott írást vizsgálunk, vajon az írás körülményei megfeleltek-e az alapvető normáknak. Ha a vonaton írtál, ha majdnem megfagytál, vagy éppen egy sokk után kell leírnod pár mondatot, nos akkor egész biztos, hogy írásképed nem lesz túl harmonikus. A rücskös felületen, vagy a rossz tollal, rossz papírra, nagy zajban született kézírás szintén teli lehet hibákkl, vagy csúnyább lehet a szokásosnál.

Van csúnya írás egyáltalán?

Persze! Csak nem a grafológus szemében. Az iskolai tanító néni szerint lehet, hogy rondán írsz, azonban ez nem oszt és nem szoroz, ha mondjuk egy álláspályázatra készülsz. Szerencsére nem a tanító néni fog felvenni. Nagy baj volna ugyanis, ha egy mozgalmas, pergő elmét igénylő munkára egy nagyon statikus írásképű „szépírót” választanának. Ha az írásodat csúnyának találod, lehet, hogy gyorsan írsz. Ez a sebes gondolkodásra, gyors cselekvésre utal. Lehet, hogy sok egyszerűsítést használsz, ami éppen a logikus gondolkodás egyik ismérve, s az is esélyes, hogy laza, oldott ember vagy.

6 pont, hogy írásképed szebbnek tűnjön:

  1. Javítgass kevesebbet.
  2. Törekedj arra, hogy soraid egyenletesek legyenek.
  3. Ne lógjanak egymásba a sorok és a szavak
  4. Használj minőségi íróeszközt!
  5. Ha szükséges lassítsd kicsit a tempót
  6. Törekedj felismerhető formákra.

Félek! Mit mondana a grafológus?

Ahogyan fölvállalod a mozdulatait mások előtt, ugyanúgy nyugodtan vállalhatod írásod is a grafológus előtt. Hiszen az írás is egy fajta ránk jellemző mozgás. A különbség mindössze annyi, hogy ez a mozgás nyomot hagy a papíron, így könnyebben elemezhető, akár utólag is.

www.grafologus.hu

forrás: Harmonet.hu