Információk, érdekességek

Ravasz kérdés, mi hízlal jobban: a görögdinnye vagy a csokoládé?

2022. július 30.

Melyiket válasszam, zöldséget - gyümölcsöt vagy inkább a csokoládét? Egy eredményes fogyó, vagy tisztító kúra után óhatatlanul vissza - visszatérsz a rossz szokásaidhoz. 

Eleinte csak egy szem cukorka, szelet csokival kezdesz. Nem is minden nap. A Kg-ok sem jönnek vissza. Elkezded Magad nyugtatni azzal, hogy nocsak, eszem édességet és mégsem látszik. A következő alkalommal már tovább is mész. Az édesség egyre több és rendszeresebb lesz! Ismét beleesel a hibádba! Már megint nassolgatsz, már megint nem sportolsz.

Folyamatosan rakódnak vissza a leadott Kg-ok. Egyre hájasabb leszel. Kezdenek visszajönni a hurkák a hasadra, nagy lesz a feneked, narancs bőrős leszel és rosszkedvű. Ismét undorodni fogsz Magadtól, nem fogsz szívesen a tükörbe nézni.

Az ördögi kör így kezdődik el
Talán elkezdesz ismét fogyókúrázni és sportolni, talán nem. Van egy jó tippem a számodra. Ha ezt egy életen át betartod, NYERTÉL egy jobb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életed, amit szívesebben élsz, mintsem amelyikben ez előtt voltál. 

SPORT:
A testedzést még véletlenül se add fel soha. A mozgás az élet lételeme. Hiszen: „Nincsen élet mozgás nélkül, és mozgás élet nélkül!” Ez oda vissza működik!

Ha valami miatt tényleg nagyon-nagyon szorít az idő, alig van szinte pár századmásodpercre leülnöd és megpihenned, akkor se feledkezz el némi kis gyakorlatról végrehajtani. Ha csak néhány gyakorlattal megnyújtod elfáradt izmaidat, már azzal sokat tettél Magadért. Máris sokkal jobban fogod Magad érezni.

A másnapodat viszont próbáldd meg úgy intézni, hogy ott már szerepeljen sportmozgás.

Nem kell minden nap erősítened, aerobicolnod... edzened, de mindennap legyél mozgásban. Tehát élj aktív életet. A pihenőnapjaid is legyenek aktívak, egy könnyed séta a szabadban, egy kis kerékpározás sokat jelent ekkor.

TÁPLÁLKOZÁS:
Azt mondod nem eszed meg a „cukros vizet” = görögdinnyét! A másik mondatodban pedig azt mondod, hogy  tegnap ettem csokit.

Ki érti ezt, mi ez?
Nem eszed meg az egészséges, nap érlelte, tápanyag, energia, természetes gyümölcs cukortartalommal gazdag, tartósítószer mentes gyümölcsöt, de megeszed a ki tudja miből készült csokoládét és az édességek többikét.

Nézzünk egy összehasonlítást e két terméket nézve:
 
GÖRÖGDINNYE, 100g tápanyagösszetétele:
 

Gyümölcs kJ/kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Görögdinnye 122/29 0,5 6,5 0,2 0,8


CSOKOLÁDÉ, 100g összetétele:
 

Édesség kJ/kalória Fehérje Szénhidrát Zsír Rost
Tejcsokoládé 2320/554 9,3 52,8 34,1 0,3


Ez csak a görögdinnye-csokoládé összehasonlítása.

Érdemes szemügyre venned a zsír és a szénhidrát tartalmukat. A folyadék tartalmukat, ami itt nincs feltűntetve. Melyiket választanád bevinni testedbe, ha édesség után sóvárogsz?

Melyikkel fogsz jobban járni, hogy ne hízz meg, hogy jól érezd Magad, hogy szénhidrát raktáraidat feltöltsd, hogy ne legyen narancsbőröd és így tovább.

Csak ügyelj a mennyiségre
Látod, olykor megehetsz 1Kg gyümölcsöt is. Semmi bajod nem lesz tőle. Mintsem a csokoládétól. A gyümölcs hamarabb ürül ki szervezetedből, a csokoládé rátapad az ereid falára, hosszabb idő múlva tisztul az ki. Mindebből az következik, hogy meg kell tanulnod az ételeket helyettesíteni. Mindig tartsd ezt szem előtt! Ez lesz egészséged alapjának a titka. Aktív életmód, mozgás  és egy jól összeállított egy életen át követendő  diéta az egészséges élet alapja.

Zsemlye Zsanette

forrás: Harmonet.hu