Információk, érdekességek

Pályamódosítás és szakmaváltás 50 felett

2023. március 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Karrierváltás 50 felett is előfordul, új életet kezdeni nem lehetetlen. Természetesen ennek is oka van, hogy miért most, miért azt a szakmát gyakorlod a jövőben. Tervezéssel azért biztonságosabb a szakmaváltás. Kérdés persze, hogy vannak-e pénzügyi tartalékaid, mert anélkül nem tanácsos belekezdeni.  

Kinek a támogatására számíthatsz?
Miután a döntésed egy egész család életét megváltoztatja, ezért az a normális, ha mindenkivel tudatod a döntésedet. Ha felnőttképzési tanfolyamon szeretnéd elvégezni, az mindig időigényes, és ezt a család is érezni fogja, hiszen kevesebb idő marad rájuk. Fontos, hogy tudatosítsd velük, hogy ez nem örökre szól, de addig nyugodt légkörre van szükséged a tanuláshoz.

Jobban jársz anyagilag egy új szakmával?
Ha nagyon rosszul érzed magad a jelenlegi állásodban, akkor is megfontolandó a váltás, ne maradj olyan munkahelyen ahol boldogtalan vagy, az se legyen akadály, ha kevesebb lesz a fizetésed az új szakmádban.

Új szakmát vagy karriert is szeretnél?
Igaz ugyan, hogy a nyugdíjas korodig még bőven van időd, de azért nézz körül, hogy az adott szakmában van-e még esélyed a karrierre.

  • Ha régóta adott munkakörben dolgoztál észre fogod venni, hogy a munkaerő-piac nagyot változott azóta, hogy dolgozni kezdtél. A technika fejlődése miatt rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért ezen is gondolkodj el.
  • Ha még nem tudod mit szeretnél csinálni, nézz körül a cégek állásajánlataiban.
  • Ha tudod mivel szeretnél foglalkozni nézd meg, hogy az adott szakmában milyen állásajánlatokat kínálnak az adott szakmában, és milyen feltételek, elvárások vannak a jelentkezők felé.

Nem csak a végzettség a lényeg, gondold végig megvan-e a képességed az állás betöltéséhez, bírod-e az ülőmunkát, és az álló munkát? Bírod-e a fizikai munkát, szeretsz-e csapatban dolgozni, bírod-e az egész napos monitor nézést?

Ezek alapján nagyjából meg tudod ítélni, hogy milyen gyorsan találsz majd állást, de ha vállalkozóként szeretnéd majd végezni a munkád, akkor tanulj vállalkozó ismereteket és marketinget is.

Ne hallgass másokra, lehet még 50 évesen is pályát módosítani, és állást is lehet találni.

Keress olyan iskolát ahol foglalkoznak felnőttképzéssel is, és nézd át milyen szakmai tanfolyamok vannak. Ilyen képzések Budapesten és online felnőtteknek több iskolában is megtalálhatóak.

Összegezve
Abban az esetben ha nem érzed jól magad a jelenlegi munkáddal kapcsolatban, nem vagy boldog tőle, akkor akár 50 évesen is érdemes belevágni a második szakma megszerzésébe, és új munkát keresni, olyat, ami elégedetté tesz.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu