Információk, érdekességek

Oregano pizzához, köhögésre és a termékenység növelésére

2023. május 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az oreganóról elsőként a mediterrán ételek fűszerezése jut eszünkbe, de jó pár dologra használható még. Mik ezek?  

Oregano, az igénytelen

A magyar neve szurokfű, amely eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik. Ma már megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Fénykedvelő növény, a sziklás-köves terepen és akár vadon is nő. A kertben a legmostohább körülményeket is tűri, nincs szüksége különösebben tápdús talajra, a lényeg, hogy sok fényt kapjon. A nyári meleget is jól viseli! Az oreganót sokan a majoranna vadontermő alakjaként definiálják, de a mediterrán szerelmesei ragaszkodnak egyedi szerepéhez.

Noha sok helyen képes megteremni, az igazi oregano mediterrán vidéken nő, ahol kevesebb a csapadék, de ragyogó napsütésben lehet része, itt lesz meg az pikáns és csípős zamata, amely máshol sajnos nem fejlődik ki. Így ha mediterrán vidéken járunk, ne hagyjuk ki az oreganós ételeket!

Fűszernövénykényként már az ókori Egyiptomban és Görögországban is használták. Bizonyos helyeken a virágját díszítésre használták, csokrokba-koszorúkba kötötték bele. Bár ma gyakran az olaszos ételekhez társítjuk, ne feledjük, hogy bizonyos kebabok, vagy görög zöldségekben gazdag, húsételeihez is kínálják.

Élettani hatása

Amellett, hogy nagyon finom fűszer, ismeretes még gyulladáscsökkentő, idegnyugtató hatása is. A belőle készített teát használhatjuk köhögés csillapítására és étvágygerjesztőként is.

Tea készítése: 2 dl vízhez 3 teáskanál szárított oreganót használjuk, forrázzuk le és hagyjuk 15 percig állni.

Kiváló antioxidáns hatású, mértékletes fogyasztása jót tesz az egész szervezetnek. Egyes népek a termékenységet serkentő fűszerként is ismerik.

Az oregano pikantériája, hogy sokan a marihuánával keverik megjelenése, s főként olyan mozifilmek miatt, amelyben a drogfogyasztás kerül a középpontba. Az oregano fűszeressége miatt egyébként elszívva igen csípős lehet – mindemellett meglepő, mert a várt hatás elmarad –, s kihozza a hurutot, senki ne próbálja ki!

Oregano a gasztronómiában

A mediterrán és az olasz konyha jellegzetes fűszere, ízesíthetünk vele paradicsomos szószokat, sertés- és marhasülteket, sajtos ételeket és természetes a pizza elengedhetetlen fűszere.

 

forrás: Harmonet.hu