Információk, érdekességek

Óráról órára - testünk és lelkünk valódi ritmusa

2023. január 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Valódi bioritmusunk függ az idősávoktól, és attól is, hogyan ébredünk, és alszunk el esténként. Cikkünkben az általánosan érvényes biológiai belső óra működését mutatjuk be. Kísérjük figyelemmel, és próbáljuk tartani magukat hozzá, közben figyelve, hogyan reagál erre testünk. Alakítsuk ki saját ritmusunkat!  

Életünk, tudjuk vagy sem, tudatos irányítás nélkül folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Jó ha ismerjük, hogy milyen ütemben segíthetjük a működését, ha lehetőségünk van rá.

Az alábbi fölosztás nem azonos a kínai gyógyászatból ismert szervi órával, hanem egy általános megfigyelést tükröz, melyet irányadónak használhatunk saját szervezetünk megfigyeléséhez és egy sikeres külső-belső napirend kialakításához.

6 óra:  Ébredési időszak. Az anyagcserénk beindul, a testünk energiát és fehérje-építőköveket kezd gyártani.

7 óra:  Még a test nem teljesen éber, a megerőltető dolgokat kerüljük. 7 és 8 között reggelizzen, mert az emésztőrendszer nagyszerűen működik, a szénhidrátok értékes energiává alakulnak. (este zsírrá)

8 óra:   A fájdalomküszöb igen alacsony, a reggeli cigi jobban szűkíti a véredényeket. Nagyszerű óra a szexre, a testünk ontja a hormonokat.

9 óra:  A test ebben az órában igen ellenálló. Ilyenkor érdemes oltatni, nincs komplikáció, duzzanat és láz sem lép fel. A röntgensugárral is ellenállóbbak vagyunk.

10 óra: Szervezetünk a maximumon dolgozik. A rövidtávú memória most a legjobb.

11 óra:  Beszédesek vagyunk, villámgyorsan kapcsolunk minden helyzetben, teljesítményre vagyunk állva. A szív és a keringés tökéletes. Ha lehet most sportoljunk.

12 óra: A gyomor savtartalma nő, a koncentráció gyengül, az agy pihenne. Ebédeljünk még ha valami semmiséget is, és pihenjünk legalább 15 percet, így energiát termelünk a nap hátralevő részére.

13 óra:  Teljesítésünk 20% al csökkent, a belső szerveink takarékon dolgoznak, tele az epe kész a táplálék feldolgozására. Mindenképpen együnk valamit. Most vagyunk a leghajlékonyabbak

14 óra:  A vérnyomás és a hormonszint süllyed. Ilyenkor a leghatásosabb a helyi érzéstelenítés akár 30 perc is lehet, (reggel 14p este 20 p.) a fogorvost is ilyenkor érdemes beiktatni, fogyó Holdnál kedden kevésbé fáj.

15 óra:  Hosszútávú memóriánk most a legjobb, energiánk visszatért.

16 óra: A második csúcspont, a keringés vérnyomás optimális. A savlekötő anyagok most hatnak a legjobban.

17 óra: A vitalitás nő, emelkedik az oxigén felhasználás, a vese és a hólyag dolgozik. Most nő a haj és a köröm a legtöbbet.

18 óra:  A hasnyálmirigy nagyon aktív, az emésztés munkára kész, a máj most elnézőbb a sörrel, borral és pezsgővel.

19 óra:  Az idegrendszerre ható szerek most a leghatékonyabbak, a pulzus takarékon, a nyugalom órája.

20 óra:  A vénák több elhasznált vért visznek a szívhez, a máj zsírtartalom csökken, az allergiások és asztmások ilyenkor vegyék be az orvosságaikat. Az antibiotikumok is most jobban hatnak.   

21 óra:  Az emésztőrendszerünk becsukta a boltot. Amit ezután eszünk az másnap reggelig bent ül a gyomorba feldolgozatlanul. 

22 óra:  A vörös vértestek most munkába állnak, a dohányosok jobb ha most elnyomják utolsó cigijüket, mert a test ezután ki van szolgáltatva a mérgeknek.

23 óra:  Nyugodtak vagyunk, anyagcserénk, vérnyomásunk, szívritmusunk csökken. A test nem termel kortizolt (stresszhormont).

24 óra:  Éjfél, alszunk, de a bőrünk fáradhatatlanul kétszeresen termeli a nappal elhasznált bőrlemezkéket.

1 óra:  A test teljesítménye mélyponton, a dolgozók most többet hibázhatnak.

2 óra:  Ebben az órában érzékenyebbek vagyunk a hidegre, és könnyen megfázunk, de a bőrünk nem érzékeny a fájdalomra. Aki úton van autóval most, nagyon ügyeljen mert a látás mélyponton, az agy nagyon lassan reagál.

3 óra:  A test és a lélek legsötétebb órája. Ilyenkor termelődik a melatolin hormon ami labilissá és lustává tesz. Kevésbé vagyunk érzékenyek az elhasznált levegőre, csökken az oxigénszükséglet.

4 óra:  A koszorúerek gyorsabban rándulnak görcsbe, ilyenkor a legmagasabb a vérnyomás, nő a szívroham veszélye. Ebben az órában hunynak el a legtöbben és most születik a legtöbb bébi.

5 óra: Az erotika órája. A férfi nemi hormon a csúcson van. A mellékvesék kortizol koncetrációja a hatszorosa a napközbeninek. A szervezet felkészül a nap megkezdésére.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu