


Információk, érdekességek
Népi gyógymódok alkoholizmusra és másnaposságra
2017. június 07.
Boldogult néprajz szakkörös korszakom egyik legmegrázóbb élménye az volt, hogy a viharsarokban az alkoholista beteget pálinkában pácolt egér elfogyasztatásával próbálták leszokásra bírni. Hja, kérem, az undor nagy úr! A népi bölcsességek persze ennél többet is tudnak.
A pálinkába ölt egeret, ha lehet, senki ne próbálja ki! A népgyógyászat - ez is mutatja - nem mindig álljaki a tudományosság próbáját.
A különböző országok népi gyógymódjai is egész sor hagyományos receptet javasolnak másnaposság ellen:
Dél-Amerikában pl. a ceviche nevű ételre esküsznek: ez nyers hal vagy a tenger más gyümölcsei sok hagymával, narancs- vagy citromlével marinírozva, chiliből és paradicsomból készült fűszeres lével.
A magyarok korhelylevest főznek, az oroszok kovászos, sós uborkát, az északi népek - norvégok, svédek és finnek - heringet ajánlanak.
Japánban megelőző hatást tulajdonítanak kuzuból - egy sziklákon növő növény gyökeréből készült fehér por -, vízből, umeboshi szilvából, szójaszószból és gyömbérből főzött italnak.
A kudzut a hagyományos kínai gyógyászatban az 50 alapvető gyógynövény közé sorolják.
Ezek a módszerek a távol-keleti természetes orvoslás hagyományain alapulnak, mindegyikben az energiák kiegyensúlyozásáról van szó.
Ezek szerint az alkohol túlságosan jin jellegű, amelyet a sós, fűszeres, halas, illetve a gyökérből készült táplálék jang jellege kiegyenlít.
A hagyományos kínai gyógyászat javaslata a fej bizonyos akupunktúrás pontjain a haj minél erősebb húzkodása.
A másnaposság problémájának európai ismerői pedig a tiszta oxigénnel való inhalálást ajánlják. De egy jó zsíros kis húsleves sem árt. Hogy mindez valóban segít-e, mindenkinek magának kell kipróbálnia. Reméljük azonban, hogy olvasóinknak nem lesz rá szüksége...