Információk, érdekességek

Nagyszerű gyulladáscsökkentők: gyömbér és kurkuma

2021. február 07.

A gyulladás nagyon veszélyes, mert olyan negatív folyamatokat indukálhat a szervezetben, amelyek aztán krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek, melyből a gyógyulás egy hosszú és nehéz folyamat, már amennyiben ez visszafordítható.

Fotó: pixabay.comA gyulladás és a krónikus betegségek

A gyulladás tehát krónikus betegségek kialakulását idézheti elő. Ilyen krónikus betegség a cukorbetegség., az Alzheimer-kór, a szívbetegség, a rákos megbetegedés vagy éppen az érelmeszesedés. Amennyiben még nem súlyos a gyulladás, vagyis nem alakult ki krónikus betegség, úgy mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyulladás szintje csökkenjen, megszűnjön. Ebben két nagyon hasznos gyógynövény lehet a segítségünkre: az egyik a gyömbér, a másik pedig a kurkuma.

Az indiaiak két remek gyógynövénye

Indiában már évszázadok óta alkalmazzák ezt a két gyógynövényt, mégpedig ételeik megfűszerezésére, megízesítésére. Mindkettő – de főleg a gyömbér – kissé csípős ízvilággal rendelkezik, de nagyon egészséges is.

A gyömbér és a kurkuma is tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében vesznek részt aktívan. A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, ami aztán lehetővé teszi a krónikus betegségek kialakulását is.

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás egy nagyon kellemetlen betegség, hiszen nemcsak fájdalmat okoz, de a mozgás tartományát is beszűkíti. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér kúraszerű fogyasztása – legalább három hónapig szükséges egyhuzamban fogyasztani – nagymértékben csökkenti a fájdalmat, egyes esetekben meg is szüntetheti azt. A kurkumával ebben az esetben is rendkívül jó párost alkot a gyömbér.

Készítsünk kurkumás, citromos, gyömbéres turmixitalt, vagyis egyszerűen csak vízzel össze kell keverni ezeket a gyógynövényeket. A gyulladási markerek csökkenését a rendszeresen végzett laborvizsgálatok is igazolják. Azok, akik bármilyen gyógyszert szednek, a kurkuma és a gyömbér fogyasztása előtt feltétlenül kérjék ki az orvosuk véleményét, mivel mindkét gyógynövény megváltoztathatja a gyógyszerek hatását.

A gyömbér és kurkuma más hatásai

Ez a két gyógynövény segíthet megakadályozni az anyagcsere-betegség, vagyis a metabolikus szindróma kialakulását, de előnyös lehet, ha az érelmeszesedést szeretnénk elkerülni. A két gyógynövény a cukorbetegség és az az Alzheimer-kór kialakulásától is megvédhet bennünket.

Promóció!

Verbena – Harmóniában a természettel!

Gyógynövényes cukorkák, melyek íze kellemes meglepetést okoz…
Minden Verbena cukorka hozzáadott C vitamint és valódi gyógynövény kivonatot tartalmaz. A felhasznált gyógynövények pozitív hatásait már a régi időkből ismerjük. A cukorkák összetételével igyekszünk követni az aktuális trendeket és az egészséges életmódot.

A citromfű:
(Melissa officinalis)

A „nyugalom gyógynövénye“, melyet mézfűnek is neveznek

  • elsősorban nyugtató és idegerősítő hatása miatt használják
  • serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló
  • megfázás, influenza esetén izzastásra is használják
forrás: Patika Magazin