Információk, érdekességek

Mozgással a térdfájdalom ellen

2024. június 27.

Fotó: kamolrat © 123RF.com

Elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás.

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához. Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.

JÓ TUDNI!

Osteoarthritis esetén a térd duzzanata annak a jele, hogy túl sok terhelés (séta, gyaloglás, állás stb.) érte. Ilyenkor pihenjünk: polcoljuk fel a lábat kb. 10 percre, és lassan folytassuk az addigi tevékenységet, ha a fájdalom elviselhetővé vált.

Három izomerősítő és hajlékonyságot növelő gyakorlat

  • Hanyatt fekve, a mellkast kiemelve, könyökkel a padlóra támaszkodva helyezzünk egy feltekert törülközőt a térd alá úgy, hogy a sarkunk eltávolodjon a talajtól, a lábunk legyen felpolcolva. Tartsuk a pozíciót 5-10 másodpercig, majd pihentessük a sarkunkat 5-10 másodpercig, és ismételjük a gyakorlatot 10-szer. Előny: a négyfejű combizmok (a comb elülső része) összehúzódnak és megerősödnek, ami javítja a térd stabilitását és csökkenti a fájdalmat.
  • Üljünk egy svájci labdára, a lábak csípőszélességben pihenjenek a talajon. Guruljunk előre, a térdeket előre hajlítva (elhaladnak a bokák előtt), majd guruljunk hátra, hogy megnyújtsuk a térdünket (a sarkak rögzítve maradnak a talajon, a lábujjak felemelkednek). Végezzük ugyanezeket a mozdulatokat átlósan. Ismételjük a gyakorlatot odavissza 10-szer.
  • A „szolgáló lovag” pozíciója. A térdelőpozíciónak derékszöget kell alkotnia. Hajlítsuk a térdünket előre, majd hátra. Ismételjük a gyakorlatot 10-szer, mindkét lábra.

Mikor viseljünk térdmerevítőt?

A merevítő sín (ortézis) használata azoknak a betegeknek ajánlott, akiknek különösen akkor vannak fájdalmaik, ha lépcsőn vagy lejtőn lefelé vagy felfelé haladnak. Ezek a fájdalmak gyakran kapcsolódnak a térd instabilitásához, ami a laza térd érzését kelti. Ez a gyógyászati segédeszköz ideális a fájdalmas gyulladásos fázisok idején. Nem szabad azonban túlzott mértékben függeni tőle. Amikor a fájdalom csökken, meg kell próbálni nélkülözni. Két lehetőség közül lehet választani: az elöl nyitott, erősítés nélküli rugalmas térdmerevítő vagy a csuklós ortézis között, amely lehetővé teszi a térd mozgékonyságának megőrzését. A döntést orvossal kell meghozni, mivel a sínek egy bizonyos helyzetben tartják az ízületet, aminek meg kell felelnie igényeinknek. Ezzel szemben a pihentető ortézisek nem ajánlottak, mert immobilizálják az ízületet.

forrás: Patika Magazin