Információk, érdekességek

Mire van szüksége a szervezetünknek a vitaminokon túl?

2022. május 09.

Megfelelő vitaminbevitel nélkül körmünk töredezett, szánk száraz, látásunk pedig kifejezetten rossz lehet. A zsírban és vízben oldódó vitaminok tehát egyaránt nélkülözhetetlenek szervezetünk számára az egészésges működéshez. De milyen tápanyagokra van szükségünk a vitaminok mellett? Mutatjuk!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Fehérje

A fehérjéket gyakran testünk építőköveinek is nevezik. Nem véletlenül, hiszen a fehérjék hatékonyan támogatják az immunrendszer védekezőképességét, emellett az izomzat építésében és fenntartásában is kiemelt fontossággal bírnak. A legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a sovány húsok, a halak, a tojás és a hüvelyes zöldségek, így ezeket ajánlott rendszeresen, változatosan fogyasztani.

TIPP: A fehérjék mellett a zsírsavak is legalább olyan fontosak. Omega 3 zsírsav segítségével a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és még a depresszió mértéke is csökkenthető.

Szénhidrát

Érdemes úgy gondolni a szénhidrátokra, mint a test üzemanyagára. Ha nem megfelelő a szénhidrátbevitel, akkor a vércukorszint leesik, és alig marad energiánk mozogni is. Alapvetően egyszerű és összetett szénhidrátokat különböztetünk meg. Amíg az egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, addig az összetett társaikat lassabban dolgozza fel a szervezet, viszont tovább tartó jóllakottság érzetet biztosítanak.

A pékáruk közül a teljes kiőrlésű változatok a legegészségesebbek, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat. A teljes kiőrlésű kenyér, bulgur, barna rizs és zabpehely mind-mind olyan szénhidrátforrások, amelyeket tanácsos előnyben részesíteni az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételekkel szemben.

Zsír

Sokaknak a gyomra is összeszorul a zsír szó hallatán, de szerencsére egyáltalán nem kell megijedni az egészséges zsírbeviteltől. A zsírokhoz akkor nyúl a szervezet, amikor a szénhidrát raktárkészletek már kiürültek, éppen ezért is olyan nehéz a zsírból történő fogyást beindítani. Azonban zsírokra mindenképpen szükségünk van, ugyanis a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához elengedhetetlen a fogyasztásuk.

Ásványi anyagok

Akárcsak a vitaminok, az ásványi anyagok is elengedhetetlenek a szervezet helyes funkcionálásához. Többek között az erős csontokért és fogakért felelősek, azonban a vérnyomás szabályozásában és az izomgörcsök megelőzésében is segítenek.

Mely ásványi anyagok bevitelére érdemes kiemelten odafigyelni?

●        Kalcium

●        Cink

●        Vas

Víz

Az emberi szervezet akár hetekig is képes étel nélkül üzemelni, de víz hiányában néhány napot sem tud túlélni. A víz szinte minden funkcióban fontos szerepet játszik, ezért a hidratáció létfontosságú az egészséges mindennapokhoz. Az emberi test 60-70%-a pedig vízből áll, ami már önmagában bizonyítja a vízfogyasztás jelentőségét.

Menny az ajánlott napi vízfogyasztás egy felnőtt számára?

●        Nők esetén kb. 2-3 liter.

●        Férfiak esetén 3 liter.

TIPP: Vízfogyasztás esetén valóban víz fogyasztásáról beszélünk, nem pedig cukros üdítőitalokról vagy kávéról. Ha tehetjük, üdítők helyett igyunk egyszerűen csak vizet, ha pedig már unjuk a semleges ízét, akkor dobjuk fel egy kis frissen facsart citromlével.

Hogyan érdemes összeállítani az étrendet?

A leghatékonyabb döntés, ha személyre szabott étrendet állítunk össze. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mi a célunk az étrenddel. Súlyt szeretnénk leadni, vagy inkább az izomtömeget növelnénk? Vagy szimplán csak egészségesebb életet szeretnénk élni? Legyen bármelyik is a célunk, a gasztroenterológusok és dietetikusok garantáltan segítő kezet nyújtanak. Internetről letöltött csoda diéták és “szuperegészséges” módszerek választása helyett inkább forduljunk szakemberhez, aki a céljaink és súlyunk alapján pontosan elkészíti az étrendünket.

Szervezetünknek tehát számos értékes tápanyagra szüksége van a vitamonokon túl. Érdemes kiemelten figyelni a szénhidrát- és a fehérje fogyasztásra, továbbá a zsírok és ásványi anyagok megfelelő mértékű bevitelére is. Kiemelten ajánlott az omega-3 zsírsavat is beépíteni az étrendbe. Így szervezetünk minden fontos tápanyagot megkap, ami az egészséges, kiegyensúlyozott működést biztosítja.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu