Információk, érdekességek

Méregtelenítő kúra: gyógyít és szépít

2022. május 07.

A méregtelenítő kúra különösen ajánlott túlsúly, magas vérzsírszint, renyhe bélműködés, aknés, ekcémás bőrpanaszok, allergia, reumatikus problémák, meddőség, klimax esetén. A böjtölés módjáról és szabályairól dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus, természetgyógyász orvosa ad felvilágosítást.

Fotó: gettyimages.comA leghatékonyabb gyógymód

A testet, lelket megtisztító böjt a daganatos betegségek gyógyításában is szerepet kaphat, speciális intézeti körülmények között.

Az ókorban is ismertékA böjt az élet része, nem éhezés és önsanyargatás. Egészségünk megőrzésében kiemelt szerepet foglal el. Szerveztünk önszabályzó tevékenységét állítja vissza és a leghatékonyabb természet adta gyógymód a szervezet természetes biológiai úton történő megtisztítására. Az élővilágban az étel időszakos elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. Az ókor orvosai Aszklépiosz, Hippokratész az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, haltól és zsírtól.

A szervezet télvégi nagytakarításával megalapozzuk a regenerálódást és a tavaszi, élettel teli táplálékok optimális biológiai hasznosulását is.A meddőség kezelésében fontos lehet a testsúlycsökkentés, az inzulinrezisztencia oldása, a megfelelő pajzsmirigy működés stabilizálása, melyben a böjt hatékony segítséget nyújt. A fenti problémák orvoslásában a böjttel megalapozzuk, hogy salakanyagoktól, méreganyagoktól mentesüljön a szervezet, így az élettani funkciók szabályozása egyensúlyba jön. Ez segítheti a menstruációs zavarok oldását, az inzulinrezisztencia javul, megszűnhet.

A szervezet stressz tűrő képessége nő. A hangulati élet kiegyenlítettebbé válik, a lelki terhek megoldása elindul, s ezzel a mellékvese, pajzsmirigyműködés napi plusz terhei csökkennek.

A böjtölés 6  aranyszabálya

1. A méregtelenítést bevezető, ráhangoló napokkal kezdjük, amikor csökkentjük a kávét, cigarettát, kevesebb húst, édességet, sajtot, kenyeret eszünk. Több zöldséget, gyümölcsöt, főtt burgonyát, gyógyteát és vizet fogyasztunk.

2. A kúra megkezdésekor és alatta elengedhetetlen a béltisztítás (a kannás beöntés, intenzív bélfürdőkezelés a colon-hydroterápia) vagy enyhe hashajtás, másnaponta.

3. Lé-napokon a frissen préselt zöldséglevet (cékla, répa) és gyümölcslevet (alma, grépfrút, ananász) fogyasszunk 3-3dl-t, 1,5-1,5 dl vízzel hígítva 3 alkalommal, reggel, délben és este. Ebédre 3 dl passzírozott zöldségleves is fogyasztható. Savtúltengés esetén rizsnyák, zabnyák fogyasztása is ajánlott, 3-4 alkalommal. Szükség esetén a menü kiegészíthető 3 teáskanálnyi mézzel és 4-6 szem szőlőcukorral.

4. Böjti napokon ügyeljünk a rendszeres folyadék bevitelre is. Igyunk bőven vizet, szénsavmentes ásványvizet 8 pohárnyit ( 2liter/nap).  0,5-1.0 liter gyógyteát, 4-5 alkalomra elosztva: ezerjófű, csalán, zsúrló, citromfű, borsmenta, galagonya, salaktalanító, májvédő teakeveréket.

5. Fontos a könnyű, friss levegőn végzett testmozgás: séta, gyógyfürdőzés, masszázsok, meditáció, naponta szárazkefés egésztest ledörzsölés, váltózuhany, relaxálás. A nagy testi megerőltetéstől azonban tartózkodni kell, szaunázás mértékletesen ajánlott.

6. A böjt végeztével, a felépítő napokat is szigorúan meg kell tartani. E napok számát megkapjuk, ha a tiszta böjti napokat elosztjuk kettővel. ( 6 böjtnap = 3 felépítő nap)

Betegségek, gyógyszerszedés estén a böjt megkezdése előtt kérje ki orvosa tanácsát! A kúra megtervezésében, és levezetésében böjtkúra szakember is segíthet!

Fotó: 123rf.com

A böjt lezárása: lépésről-lépésre

A böjt befejezése után fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a normál étkezésekhez. A következőkben ezt a folyamatot mutatjuk be a mintaétrend segítségével.

1.nap: Reggeli: egy alma. Ebéd: darabos zöldségleves zsiradékmentesen. Vacsora: 2 közepes szem főtt burgonya, lenmagos joghurttal (1 dl joghurt, 2 teáskanálnyi lenmag)

2. nap: Reggeli: daraleves, lenmaggal vagy szezámmaggal megszórva, 3 szem aszalt szilvával, vagy natúr joghurt 1ek lenmaggal. Ebéd: friss saláták citromos-joghurtos öntettel, magvakkal szórva, egy vékony szelet teljes őrlésű pirítós kenyérrel vagy puffasztott búzával. Vacsora: 1 db alma durvára reszelve +1 evőkanál zabkorpa (búzakorpa)+1 evőkanál pattogatott amaránt mag és 1 teáskanálnyi bázikus por. Megszórhatjuk egy teáskanálnyi lenmaggal vagy szezámmaggal, ízlés szerint fahéjazhatjuk és 1 kávéskanál mézzel édesíthető.

3. nap: Reggeli: natúr müzlis joghurt vagy pirított barnakenyér kevés vajjal, túróval, meghintve pirospaprikával. Ebéd: Gazdag, finoman fűszerzett zöldségleves. Vacsora: két fél sült alma aszalt szilvával, dióval, mogyoróval hintve, két evőkanálnyi barnarizzsel körítve. A felvezető napok után az ebédeket készíthetjük egyre változatosabban: főzelék, hal, friss saláta bevezetésével. Vacsorára a böjtöt követő egy hétben válasszunk könnyű ételeket: egy pohár joghurt, kefír, reszelt almás, lúgosító étek.Továbbra is fontos 2-2,5 liter napi folyadék bevitele, naponta 2-3 db gyümölcs és 1-2 csésze gyógytea fogyasztása. 

forrás: Bébik.hu