Információk, érdekességek

Kinek való a puzzle?

2022. május 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sokan hiszik azt, hogy a kirakó csak a türelmes típusú emberek egyik kedvenc játéka. Viszont a puzzle sokkal több, mint egy türelemjáték, hiszen rengetegen vannak azok is, akik a mindennapok során türelmetlenek, viszont imádnak kirakózni. Hogy lehet ez?  

Puzzle, mint terápia

Sokan frusztráltak, idegesek vagy stresszesek a munkájuk miatt, és nehezen tudnak nap végén megnyugodni, kikapcsolódni egy kicsit, hogy másnap újult erővel tudják nyakukba venni a világ gondjait.

A puzzle egyfajta terápia, hiszen ha egy 1000 darabos kirakót szeretnénk kirakni, akkor első ránézésre nagyon soknak tűnik majd 1000 darab apró kirakó. De észre sem vesszük, s máris elkezdtük kiválogatni a hasonló színű darabokat, félretettük a szélét, esetleg a közepén lévő kirívó formához tartozó kirakókat is sikerült kiválogatnunk, s el is telt vagy két óra.

A puzzle-ozás közben nyugodtabbak leszünk - vagy inkább idegesek?

Az elején - pláne ha gyorsan találjuk meg a megfelelő darabokat - nyugodtan próbálgatjuk a hasonló színű és formájú kirakókat behelyezni a megfelelő helyre. Ha elakadunk, szortírozgatunk egy kicsit, ide-oda pakolgatjuk az összeillő darabokat.

Aztán van egy olyan fázis, amikor már vagy a huszadik próbálkozás is csődöt mond, és a nyugodt lelkiállapotról átváltunk egy frusztrált, ideges frekvenciára. Nos: ilyenkor kell felkelni, hagyni egy kicsit néhány órát, vagy akár egy vagy több napot is, majd újra nekiállni. Szinte garantált, hogy a következő alkalommal sikerrel járunk majd.

A puzzle-nak kultúrája van

Nem lehet csak úgy leülni és kirakózni, ez nem így működik. Helyette a következőt érdemes elképzelni: egy borongós hideg délután a kandalló mellett ülve, a háttérben pedig valami kellemes és relaxáló zene szól.

Ilyenkor az agyunk sem kattog, hogy mi lesz holnap a munkahelyen, hanem azon kapjuk magunkat, hogy teljesen megfeledkeztünk a külvilágról és minden idegszálunkkal azon vagyunk, hogy kirakjunk egy gyönyörű puzzle-t.

A puzzle tehát nem egy türelemjáték, hanem egyfajta relaxációs tevékenység, amely még a globális vizuális térbeli kogníciót is javítja.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu