Információk, érdekességek

Kérdések a cukorbetegségről

2024. június 07.

Fotó: spukkato © 123RF.com

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, mely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabéteszesek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat.

Életem végéig inzulinra szorulok?

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség: ez lehet inzulininjekció vagy valamilyen tabletta (hogy kinek melyikre van szüksége, azt több tényező is befolyásolja). Ám azt érdemes tudni, hogy az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után – vagy már a kezdetektől – elég csupán a megfelelő életmód követése. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen!

Le tudom váltani az inzulint tablettára?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeni inzulinozniuk magukat, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig meglehet, hogy – ha pl. alacsonyabb a vércukor szintje, akkor – elég a gyógyszeres terápia. Természetesen az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy a gyógyszerről inzulinra kell váltani – ilyen lehet pl. a terhesség/ szoptatás, műtét, bizonyos betegségek, ill. az állapotban bekövetkezett romlás.

Le kell mondanom az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek bár ihatnak alkoholt, ám nem mindegy, mit, mennyit és hogyan. Fontos ugyanis, hogy az illető ropogtasson mellé valamit (pl. teljes kiőrlésű kekszet), valamint kerülje a cukros italokat (pl. likőr, desszertbor). A legjobb, ha jó minőségű száraz vörös- vagy fehérborra teszi le a voksát. Nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkohol engedélyezett.

Változtat valamit az addigi kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje lecsökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, így nem csoda, ha sok, változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-
ingadozások figyelhetőek meg. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

forrás: Patika Magazin