Információk, érdekességek

Itt a nyár: tippek utazási betegség ellen

2022. június 14.

A nyár az utazások ideje, még ha a világjárvány megjelenése óta némi nehézséggel is jár. Az utazási betegségre hajlamos emberek számára a tervezett úticélhoz való eljutás már előre megkeserítheti a nyaralást. Különösen, ha mi is érintettek vagyunk, tanácsos tájékozódunk, milyen megoldások ajánlottak az autóban, vonaton, buszon vagy hajón jelentkező rosszullét megelőzésére és kezelésére.

Fotó: gettyimages.comHányinger, émelygés, szédülés… Íme néhány jó tanács az utazási betegség elkerülésére.

Az utazás alatt keveset mozogjunk a különféle járművekben

 • Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása;

 • Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket; 

• Autózáskor. kérjük meg az autóvezetőt, hogy a lehető legkevesebb gyorsítással vagy lassítással vezessen. Egyébként is, a nyugodt vezetés minden utas nyugalmának és biztonságának garanciája.

Korlátozzuk a látóteret

  • Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, illetve a filmnézés is hányingert okozhat.
  • Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.

Ez utóbbi technikát a műrepülést végző  pilóták használják. Amikor a test szabályozó rendszere már nem találja meg a térbeli jelzéseit, az egyén akaratának kell átvennie a hatalmat. A pilóták azt tanácsolják, hogy csak a szemünkre hagyatkozzunk, rögzítve egy mozdulatlannak ítélt pontot, pl. a pilótafülkét, a horizontot vagy az utat. Így csak a szem tájékoztatja az agyat arról, ami nem mozog a térben.

Ez az oka annak, hogy egyesek, akik gyakran az utazási betegség áldozatai, nagyon jól érzik magukat járművezetőként. Ha látjuk előre azokat a mozdulatokat, amelyeket a testnek el kell végeznie, az megszünteti a legtöbb egyensúlyzavart. (A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfülben keletkező egyensúlyzavart, ami az utazási betegséghez vezet.)

Ügyeljünk a közvetlen környezetünkre

  • Autóban ne állítsuk túl magasra a légkondicionálót, és ne hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy megújuljon a levegő a járműben;
  • A zajszintet sem szabad elhanyagolni, mert fokozza a szorongást, és ez a jelenség az utazási betegséget is befolyásolja. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az autópályát, ahol kisebb a járműbe jutó zaj. Kerüljük továbbá a túl hangos rádiózást, zenehallgatást, és amikor szükséges, használjunk füldugót;
  • Próbáljuk meg elvonni a figyelmünket a ránk törő utazási betegségről úgy, hogy lefoglaljuk/megnyugtatjuk az elménket (kellemes zenét hallgatunk, énekelünk, beszélgetünk stb.);

Ami az evést illeti, egyrészt nem ajánlott éhgyomorra útnak indulni, másrészt kerülni kell a nehéz ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Mindezek elősegíthetik az utazási betegség egyes tüneteinek kialakulását.

Tippek a rosszullét elkerülésére autóban 

A korábbi tanácsok mellett hosszú autós utazás esetén ne feledkezzünk meg az óránkénti megállásról. Ez megtöri a monoton mozgást, és az utasok kényelme pedig jelentősen javul.  Az utazási betegségre hajlamos felnőtteknek célszerű elöl ülni, vagy akár vezetni. Gyermekek számára úgy állítsuk be a hátsó ülés vagy a gyermekülés magasságát, hogy kinézhessenek

Mire törekedjünk, ha buszon vagy vonaton utazunk?

Buszon, ideális esetben üljünk a jármű elejére. Vonattal menetirányban helyezkedjünk el, az ablak felőli oldalon.

Mit tegyünk a légibetegség ellen?

Repülőgépen lehetőleg a gép közepén foglaljunk helyet, szárnymagasságban (kisebb a mozgás). Ne felejtsük el az ülés szellőzését az arcunk felé irányítani.

Fotó: 123rf.com

Mi az ellenszere a tengeribetegségnek? 

Hosszabb hajóúton lehetőleg középen (ahol a hajó a legkevesebbet mozog) és a vízszinthez közel elhelyezkedő kabint válasszunk. Ha az időjárás engedi, maradjunk a fedélzeten, amennyi ideig csak lehetséges, hogy a levegőn legyünk.

Mi a teendő, ha kialakul az utazási rosszullét? 

Az első tünetek megjelenésekor meg lehet előzni az utazási betegség súlyosbodását. Ennek érdekében:

  • ajánlott, hogy csukjuk be egy pillanatra a szemünket; 
  • autóban nyissuk ki az ablakot, hogy friss levegőt szívjunk; 
  • ha hajón utazunk, menjünk a fedélzetre, vagy autó esetén szálljunk ki a járműből, és tegyünk néhány lépést a szabadban; 
  • ha mód van rá, feküdjünk le néhány percre egy hideg, nedves ruhával a homlokunkon.

Nagyon súlyos hányás esetén, vagy ha az kisgyermeknél jelentkezik, alkalmazzuk az indulás előtt bekészített rehidratáló italt. Többszöri hányás után minden alkalommal itassuk meg az érintettet a rehidratáló oldattal. Később, amint lehet, adjunk neki szilárd ételt. 

Amellett tudjunk róla, hogy a természetes gyógymódok is enyhíthetik az utazási betegséget (pl. esszenciális olajok, borsmenta tea és illóolaj, gyömbér tea…)., tovább, hogy ez a betegség egyéni érzékenység függvénye is

Végül ne feledkezzünk meg a hatékony gyógyszerekről sem, és ha szinte biztosan számítunk a rosszullétre, utazás előtt ajánlott konzultálnunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

forrás: Patika Magazin